Vipuvoimaa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Iisalmen Arska-täti - huima hyvän mielen lähettiläs. Lue lisää. #unelmoidaanko: Nightwishin Tuomas Holopainen: "Elämän tarkoitus on unelmoida ja tehdä kaikkensa, että unelmat toteutuvat". Lue lisää. #Mielitekopodcast: Professori Arto O. Salonen pohtii hyvän elämän edellytyksiä. Kuuntele. Dissosiaatiohäiriö vei laulajan vuosiksi sumuun – terapia pelasti. Lue lisää. #Riisutaanko: Vapauta mielesi pelosta, häpeästä ja ennakkoluuloista. Lue lisää.

Halataanko?

Luodaan myötätuntoisia kohtaamisia

Oletko koskaan ajatellut, miksi halaaminen tuntuu niin mukavalta? Tai mitä kehossasi tapahtuu, kun saat läheiseltäsi lämpimän rutistuksen?

Kehomme on jopa biologisesti ohjelmoitu tarvitsemaan hellää kosketusta. Kosketus on yksi perustarpeemme. Se on tutkimusten mukaan elintärkeää – yhtä tärkeää kuin ilma tai ruoka.

Opetellaan yhdessä välittävää ja myötätuntoista kohtaamista. Luodaan maakuntaamme uudenlainen läheisyyden kulttuuri.

Lue artikkelimme kosketuksen hurjasta voimasta.

Läheisyyden kaipuu koskettaa meitä jokaista

Halaamalla läheistämme annamme hänelle vahvan, sanattoman viestin: Tässä olen, juuri nyt, sinua varten. Voit luottaa minuun, pysyn lähelläsi.

Kosketuksella voimme ilmaista lukuisia tunteita. Ihastusta, intohimoa ja rakkautta. Yhteenkuuluvutta ja lohduttamista. Mutta myös toveruutta, välittämistä, luottamusta ja kiintymystä.

Kosketus on aivan olennainen osa hyvinvointiamme ja ihmissuhteitamme – siksi se luo merkitystä ja sisältöä koko elämällemme.

Miksi halaaminen on tärkeää?

Kosketuksen vaikutusta hyvinvointiimme ja terveyteemme on tutkittu pitkään. Tulokset ovat hätkähdyttäviä. Hellä silittäminen lievittää kipua ja stressiä, laskee verenpainetta, nostaa vastustuskykyämme, vahvistaa itsetuntemustamme ja jopa lisää elinvuosiemme määrää.

Kosketus on ihmeellinen lääke: se madaltaa kortisolihormonin tasoja. Se lisää hyvää oloa aiheuttavien opioidien ja läheisyyshormoniksi nimetyn oksitosiinin määrää. Se myös aktivoi mielialaamme ylläpitävää välittäjäainetta serotoniinia. 

Kosketus vaikuttaa lisäksi mielialaamme. Se luo hetkeen turvallisuutta ja mielihyvää. Se lohduttaa sekä synnyttää iloa ja tunteen yhteisöllisyydestä.

Kosketuksen vaikutus ulottuu kahteen suuntaan 

Kun nyt tiedämme halaamisen laajan vaikutuksen hyvinvointiimme ja terveyteemme, miksemme laittaisi hyvää kiertämään jo tänään?

Hyväksyvä taputus työkaverin olkapäälle, nopea sipaisu ystävän poskelle ja puolison halaus aamun alkajaisiksi ovat tärkeää kommunikointia. Ne kertovat hyväksynnästämme ja tunteistamme, usein sanoja tarkemmin. 

Kosketus viestii myös siitä tärkeästä, yhteen kuulumisesta. Siitä, että tarvitsemme toisiamme.

Mikä parasta, kosketuksen hyvä vaikutus ulottuu kahteen suuntaan. Silitys tuntuu kehossa hyvältä, mutta myös kosketuksen antaja saa läheisyydestä ja välittämisen osoituksestaan hyvän olon. Energia on tarttunut molempiin.

Tuntoaisti säilyy – loppuun asti

Halataanko?-kampanjamme voi tuntua uskaliaalta tilanteessa, jossa koronavirus ei ole täysin nujertunut.

Koska koskettaminen on hyvinvoinnin kannalta kiistattomasti niin tärkeää, rohkenemme kutsua sinut mukaan rakentamaan ja vahvistamaan keskinäistä yhteyttämme.

Voit nauttia kampanjastamme, vaikket vielä uskaltaisi halata muita. Jo tietoisuus kosketuksen voimasta ja vaikutuksesta opettaa meitä ymmärtämään itseämme – ja toisiamme – paremmin.

Entä jos läheltä puuttuu ihminen, jota halata ja koskettaa? Pääsemme osalliseksi kosketuksesta myös muun muassa kampaajalla, parturissa, kosmetologilla ja hierojan luona. Tutkimusten mukaan myös lemmikin ja pehmolelun silittäminen lisää hyvinvointia.

Tämä on lohdullinen tieto. Kuten sekin, ettemme ole koskaan liian vanhoja hyötymään kosketuksen voimasta. Kun muut aistit heikentyvät, jäljelle jää kyky aistia kosketusta. Se säilyttää yhteyden maailmaan, elämään ja muihin ihmisiin loppuun asti.   

Lue lisää kosketuksen vaikutuksista

Artikkeli | Hyvinvointi

#Halataanko: Sosiaalinen kosketus on ystävyyden liima

24.11.2022 | Markus Laakso

Ihminen on laumaeläin. Kosketus on yksi keskeisimmistä tavoista kommunikoida ja ilmaista tunteitamme – se lähentää meitä. Linköpingin yliopiston tutkijatohtori ja Salgrenskan yliopistollisen sairaala...

 

 

Yhteistyössä