Vipuvoimaa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Amorphisin Tomi Joutsen: "En anna paniikkihäiriön haitata elämää". Lue lisää. #Halataanko: Sosiaalinen kosketus on ystävyyden liima. Lue lisää. Kiekkosentteri Aapeli Räsäsen kotona ei ollut kiellettyjä puheenaiheita. Lue lisää. Huimaa: Pohjois-Savo täyttyy pienistä hyvistä teoista. Lue lisää
Mieliteko logo valkoinen

Mielitekoriihi – etsimme hiljaiset ihmiset ja lisäämme osallisuutta 

Tiesitkö, että riihi on kehittynyt itäsuomalaisilla alueilla. Toisin kuin Länsi-Suomessa, savolaisissa riihissä viljaa on kuivauksen lisäksi puitu. Arvokkaat jyvät saatiin puinnilla mahdollisimman tarkkaan tähkistä talteen. Varastointi onnistui, ja tuloksena oli hyvä sato. Puinnin myötä riihistä kuului rytmikästä kolketta ja väliin hyvinkin äänekästä yhteistyötä.

Mielitekoriihessä jatkamme puimisen perinnettä, jonka jalostamme nykyaikaan ja maakuntamme tarpeisiin sopivaksi. 

Myös Mielitekoriihestä kuuluu kauas kantavaa puhetta. Äänenpainoissa on huoli kuntalaisista, jotka ovat jääneet näkymättömiksi ja joita siksi on vaikea saada mukaan toimintaan. Mutta kuuluu Mielitekoriihestä myös naurua ja iloa, innostuksen ääntä, joka syntyy yhdessä tekemisestä.

Juuri tässä on Mielitekoriihemme idea: haluamme yhdessä kunnan julkisten ja yksityisten toimijoiden kanssa etsiä ja löytää kuntalaiset, joita emme aiemmin ole saaneet mukaan toimintaan. Heidänkin äänensä on tärkeä, mutta emme ole sitä vielä kuulleet.

 

Näin toteutamme Mielitekoriihen 

Olemme toteuttaneet Mielitekoriihen Kuopion lisäksi Ylä-Savossa Vieremällä, Kiuruvedellä ja Iisalmessa. Olemme kutsuneet eri toimijoiden ihmiset yhteen pohtimaan, kuinka lisätä kuntalaisten osallisuutta.

Suuntaamme Mielitekoriihen erityisesti työttömille ja työelämän ulkopuolella oleville 18-64-vuotiaille pohjoissavolaisille. Onko kunnassasi tai yhteisössäsi ryhmä, joka voisi hyötyä Mielitekoriihen toiminnasta. Toteutamme riihen ryhmissä, joissa on vähintään 20 osanottajaa.

Nyt on sinun vuorosi. Kokoa porukka ja kutsu meidät paikalle. Pohditaan yhdessä, kuinka lisäämme osallisuutta ja merkityksellisyyden kokemusta yhteisössäsi.  Toteutetaan tämä tärkeä tavoite yhdessä. 

MIELITEKORIIHI PÄHKINÄNKUORESSA

mielitekoriihi pähkinänkuoressa

VALMENTAJAN SANA

Tulemme avuksenne lisäämään jokaisen asukkaan osallisuutta kunnassanne

Lähdemme kanssanne käynnistämään kuntanne toimintaa, jossa asukas itse pääsee nykyistäkin paremmin vaikuttamaan hyvinvointiinsa ja kokemaan osallisuutta. Tätä kautta elämään syntyy merkityksellisyyttä. Se vähentää yksinäisyyden tunnetta ja luo kauas kantavaa pohjoissavolaista me-henkeä.

MIELITEKORIIHIEN OIVALLUKSIA

Mielitekoriihi placeholder

TUTUSTU MUIHIN PALVELUihimme

Kehukoppi

Kerro, mikä jäi sanomatta ja kehu ystäväsi. Kehukoppi on mahtava tapa lisätä iloa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kehukoppi on paikka, jossa pääset luomaan videotervehdyksen ja muistamaan sinulle tärkeitä ihmisiä. Kehu – pieni teko, jolla on iso vaikutus.

Lue lisää

Mielitekoriihi

Mielitekoriihi on paikka, jossa etsimme keinoja osallisuuden lisäämiseen. Toivomme, että kunnan kaikki toimijat tulisivat mahdollisimman isolla joukolla Mielitekoriiheen suunnittelemaan osallisuutta. Haluamme tavoittaa heidät, joita emme vielä ole saaneet mukaan toimintaan. Tavoite on, että jokainen kuntalainen kokisi kuuluvansa joukkoon ja tuntisi, että hänen mielipiteensä on tärkeä.

Lue lisää

Mielitekoriihen pystyttäjämme

Kutsu meidän kylään. Etsitään yhdessä Mielitekoriihin toteutukselle sopiva aikataulutus.

Matti Halmetvaara kasvokuva

Matti Halmetvaara
P. 044 718 2094
matti.halmetvaara@kuopio.fi

seija laakso kasvokuva

Seija Laakso
P. 044 718 2090
seija.laakso@kuopio.fi

tiina juutinen kasvokuva

Tiina Juutinen
P. 044 718 2091
tiina.juutinen@kuopio.fi

Liisa Pietikäinen kasvokuva

Liisa Pietikäinen
P. 044 718 2098
liisa.pietikainen@kuopio.fi