Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Henkilökuva Elsa Paronen, Mieliteko

Yliopiston yhdyshenkilö Mieliteko-ohjelmassa, tutkimuspäällikkö, laitosjohtaja Sosiaali- ja terveysjohtamisen laitos

Elsa Paronen”Välillä pidän liian monta rautaa tulessa.”

Intohimoinen tutkija

On tärkeää saada selville tilannekuva siitä, millaista mielenterveysjohtaminen Pohjois-Savossa on.
Tutkimuspäällikkö Elsa Parosella on paljon annettavaa ohjelmamme arviointiin ja koulutuksiin. 

Ajattelen aina, että ellei ihminen tunne juuriaan, hän ei myöskään tunne itseään. Tätä ajatusmallia vasten tavoitteeni on tuoda Mieliteko-ohjemassa näkyväksi mielenterveyden ja tiedolla johtamisen nykytila Pohjois-Savossa. Yhtä tärkeää on löytää ja tarjota suuntaviivoja johtamisen kehittämiseen.

Olen luonteeltani organisaattori, joten koordinoinnin tehtävät Mieliteko-ohjelmassa Itä-Suomen yliopiston osalta lankesivat luonnostaan minulle. Hallinnoin ohjelmaa yliopiston osatoteuttajien osalta. Ohjelman toinen osa on juuri muodostaa tilannekuvaa siitä, millaista on mielenterveysjohtaminen Pohjois-Savon maakunnassa. Tältä osin tuemme Savonia-ammattikorkeakoulua Mieliteon koulutusosion toteuttamisessa. Olen myös mukana arvioimassa hankkeen toimenpiteitä.

Tavoitteeni tässä työssä on selkeä, ja se on kaikille meille pohjoissavolaisille yhteinen. Meidän pitää saada hinattua Pohjois-Savon nykyinen mielenterveysindeksi 160 alaspäin. Toivottavasti kymmenen vuoden kuluttua indeksimme olisi lähempänä sataa, joka on suomalaisten keskiarvo.

Pohjois-Savon mielenterveyden huono tila on huolestuttanut minua pitkään, ja siksi halusin ehdottomasti tähän ohjelmaan mukaan. Koen, että minulla on annettavaa niin arviointiin kuin johtamisen tutkimukseen sekä ohjelman koulutuksiin.

Ydinosaamiseni on arvioinnin, opetuksen ja tutkimuksen saralla. Uskon, että tavalla tai toisella voin hyödyntää osaamistani näiltä osa-alueilta Mieliteko-ohjelmassa. Pidän työn tekemisestä ja teen sitä aika lailla intohimolla. Välillä tosin innostun pitämään liian monta rautaa tulessa, mutta näihin tilanteisiin kotoa löytyy tarvittaessa jarruja.

Valokuvassa näkyy yksi rakkaimmista harrastuksistani. Vaellamme yhdessä mieheni kanssa, ja kuvassa näkyvät Kuopion Neulamäen rinteet kuvaavat hyvin yhtä vaelluksen mielikohdettamme Lappia. Kesällä matkanteko sujuu vaelluskengillä, talvella lumikengillä, joten olemme tehneet vaelluksesta ympärivuotisen harrastuksen.