Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Fatima Moursad

Savonian yhdyshenkilö Mieliteko-ohjelmassa, projektipäällikkö

Fatima Moursad



Jokainen on kulkenut oman tiensä, ja jokaisella on mukanaan tiensä varrelta kivet ja kukkaset.

Hyvinvoinnin edistäjä

Mielen ja kehon hyvinvointi kietoutuvat toisiinsa: hoitamalla kehoa hoidamme myös mieltämme.

Fatima Moursad on kiinnostunut tästä yhteydestä. Hänen mielestään arvokkainta osaamista mielenterveystyössä on tapa, jolla toisen ihmisen kohtaamme.

Lähdin mukaan Mieliteko-ohjelmaan, koska mielen hyvinvointi kiinnostaa, ja olen huolissani mielen hyvinvoinnin heikentyvästä tilanteesta. Seurasin alkuun Mielitekoa sivusta. Sain vaikutelman, että ohjelma lähestyy kiinnostavalla tavalla Pohjois-Savon valitettavan heikkoa mielenterveyssairastavuuden tilannetta.

Olen terveydenhoitaja. Sydäntäni lähellä on aina ollut terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Erityisen tärkeänä pidän kokonaisvaltaista ihmisen hyvinvointia. Minua kiehtoo kehon ja mielen yhteys. Molemmat vaikuttavat merkittävästi toisiinsa terveyden ja sairaudenkin tiloissa. Toiseen voidaan vaikuttaa toisen kautta: hoitamalla kehoa hoidamme myös mieltä, ja mieltä hoitamalla pidämme huolta myös kehosta.

Olen työskennellyt pitkään äitiys- ja lastenneuvolan terveydenhoitajana. Olen saanut olla alueella asuvien perheiden tukena ja rinnalla kulkijana, opastajana ja tiedon antajana. Olen saanut kohdata erilaisia ihmisiä monenlaisista lähtökohdista heidän kovin erilaisissa elämäntilanteissaan.

Suurin oppini on ollut, että vaikka ihmiset herkästi luokittelevat ja ryhmittelevät asioita, niin ihmisten ryhmittelyn taakse on aina nähtävä. Jokainen ihminen on kulkenut oman tiensä, ja jokaisella on mukanaan tiensä varrelta kivet ja kukkaset.

Emme voi määritellä yksittäistä ihmistä hänen taustansa, sairautensa, perhemuotonsa, taloudellisen tilanteensa tai muun vastaavan ”ryhmiteltävän” seikan mukaan. Ihminen on kohdattava aina yhtä ainutlaatuisena oman elämänsä muovaamana. Kohtaaminen onkin tärkeintä mielenterveyttä edistävää osaamista.

Terveydenhoitajakoulutuksen lisäksi olen käynyt terveystieteiden opinnot ja suuntautunut opettajaksi. Olen saanut valmiuksia valmentavaan työotteeseen, jota voin hyödyntää opettaessani pohjoissavolaisille mielenterveysosaamista ja -taitoja.

Olen oppinut, että erilaisten näkökulmien kuuleminen ja kuunteleminen on tärkeää, sillä samaan lopputulokseen vain harvoin on yhtä oikeaa tietä tai ratkaisua.

Meidän olisi opittava myös, ettei virheiden tekemistä tarvitse liikaa pelätä. Virheistä voi oppia. Joskus ei edes opi tekemättä ”virhettä”. Alexander Fleming ilmeisesti unohti bakteerikasvustomaljansa lomansa ajaksi laboratorioon ja palattuaan havaitsi siinä homekasvustoa, jonka ympärillä bakteerit eivät kasvaneet. Tämä johti tarkempiin tutkimuksiin ja myöhemmin penisilliininä tunnetun antibiootin keksimiseen.

Olen Kuopion keskusta-alueen lisäksi työskennellyt muun muassa Nilsiässä, Maaningalla ja Pielavedellä. POSOTE20 Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa pääsin laajentamaan ymmärrystäni Pohjois-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden tilanteesta erityisesti perhepalveluiden osalta. Tästä uskon olevan hyötyä, kun työskentelemme Mieliteko-ohjelmassa laajasti Pohjois-Savon alueella.  

Huumori ja perusmyönteinen suhtautuminen elämään ovat voimavarojani, joiden avulla koen elämän olevan pääosin tyydyttävää vastoinkäymisistä huolimatta. Myös luonto on minulle tärkeää. Sen loputtomat ilmiöt ja silmänilot tarjoavat sekä keholle että mielelle sopivassa suhteessa rauhaa, oivalluksia, kauneutta ja rytmiä.

Kuvassa olen metsässä, turvapaikassani. Metsässä on helppo hengittää, siellä askel kevenee. Luonto ottaa meidät vastaan sellaisena kuin olemme. Puiden erittämät aineet hoitavat fyysistäkin terveyttämme ehkäisemällä esimerkiksi infektioita.

Rauhallinen kävely ja patikointi rauhoittavat levottomia, ahdistuneitakin ajatuksiani. Luonnossa asioiden mittasuhteetkin usein oikenevat. Mahdottoman suurena pitämäni ongelma asettuukin käsiteltävään kokoon ja muotoon.