Vipuvoimaa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Iisalmen Arska-täti - huima hyvän mielen lähettiläs. Lue lisää. #unelmoidaanko: Nightwishin Tuomas Holopainen: "Elämän tarkoitus on unelmoida ja tehdä kaikkensa, että unelmat toteutuvat". Lue lisää. #Mielitekopodcast: Professori Arto O. Salonen pohtii hyvän elämän edellytyksiä. Kuuntele. Dissosiaatiohäiriö vei laulajan vuosiksi sumuun – terapia pelasti. Lue lisää. #Riisutaanko: Vapauta mielesi pelosta, häpeästä ja ennakkoluuloista. Lue lisää.
katja hedberg kasvokuva

Viestintäasiantuntija

Katja Hedberg”Sana on vaikuttava ase. Sillä voi satuttaa, lohduttaa ja luoda toivoa.”

Totuuden etsijä

On aika katsoa rumaa totuutta silmiin, tunnustaa tilanne ja etsiä ratkaisuja hyvinvoinnin lisäämiseen.
Kokenut toimittaja Katja Hedberg haluaa tuoda vaikenemisen tilalle tietoa, toivoa ja vaikuttavia tarinoita.

Voiko viestinnän voimalla lisätä mielen hyvinvointia ja vähentää päihteiden käyttöä? Kova, kiehtova kysymys. Uskon tietäväni oikean vastauksen.

Olen pitkän linjan toimittaja. Journalismi tarkoittaa minulle kulkemista totuutta kohti. Mieliteko-ohjelmassamme totuus viiltää: maamme sairaimmat ihmiset asuvat meillä, Pohjois-Savossa. Voimme huonosti, juomme liikaa. Emme voi enää sulkea silmiämme tältä totuudelta. Se on syy, miksi Mielitekoa tarvitaan.

Pohjois-Savo on ollut maamme sairain alue yli sata vuotta. Miksemme puhu siitä? On aika katkaista vaikeneminen ja kokeilla uutta, myös viestinnässä. Perinteisesti paha uutinen on kiintoisin, etenkin verkossa. Ollaan rehellisiä – karmeinta uutista sinäkin klikkaat ensin. Voiko myönteinen, hyväntuulinen uutinen houkuttaa yhtä lailla? Pysäyttääkö juttu, joka tarjoaa vaihtoehtoja, levittää toivoa ja laittaa hyvän kiertämään?

Tämän pistämme testiin. Ensin maakuntamme karmeat sairastavuusluvut on saatava yleisön tietoon, keskustelujen aiheeksi ja päätösten pohjaksi. Samalla etsimme ongelmiin pysyviä ratkaisuja ja niiden rohkeita toteuttajia. Tutkimme, koulutamme ja mittaamme vaikutuksia. Kutsumme työhömme mukaan osaavia yhteishengen ja hyvän mielen luojia. Heitä on täällä paljon. On aika nostaa heidät esille. On aika tehdä toivojournalismia.

Vahvuuteni viestintäasiantuntijana on pitkä kokemus journalismin ja vaikuttamisviestinnän tehtävistä. Olen tavannut tieteen, taiteen, urheilun ja politiikan huipputekijät. Toimittajan työ on kuljettanut vallan kamareista alkoholistin virtsanhajuiseen murjuun, Afrikan sota-alueelta urheilun arvokisoihin.

Uskon samaan kuin urani alussa: Sana on vaikuttava ase. Sillä voi satuttaa, ja lohduttaa. Luoda toivoa. Lisätä tietoisuutta. Muuttaa asenteita ja – ihan varmasti – maailmaa. Miksei siis maakuntaa Pohjois-Savossa?

Vastaus kovaan, kiehtovaan kysymykseen on kyllä. Uskon, että luotettavan tiedon, punnitun sanan ja puhuttelevan tarinan voimalla voi vaikuttaa niinkin vaikeaan asiaan kuin mielenterveyden ja päihteiden käytön ongelmiin.

Kuvani on Puijolta. Jos tiukat ylämäet ja syvälle metsään vievät polut puhuisivat, ne kertoisivat tunteiden kirjosta, jonka ovat minussa nähneet: painava suru on hikilenkillä keventynyt, iso riemu saanut siivet selkään. Asu kertoo, että korona-aikana minäkin tartuin puikkoihin. Kahdestoista neule on pian valmis.