Vipuvoimaa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Iisalmen Arska-täti - huima hyvän mielen lähettiläs. Lue lisää. #unelmoidaanko: Nightwishin Tuomas Holopainen: "Elämän tarkoitus on unelmoida ja tehdä kaikkensa, että unelmat toteutuvat". Lue lisää. #Mielitekopodcast: Professori Arto O. Salonen pohtii hyvän elämän edellytyksiä. Kuuntele. Dissosiaatiohäiriö vei laulajan vuosiksi sumuun – terapia pelasti. Lue lisää. #Riisutaanko: Vapauta mielesi pelosta, häpeästä ja ennakkoluuloista. Lue lisää.
Mieliteko logo valkoinen

Ilmianna pieni teko!

 

Mieliteko-ohjelman tavoite on saada aikaan kymmenen miljoonaa pientä hyvän mielen tekoa Pohjois-Savossa kymmenen vuoden aikana. 

Pienet teot lisäävät mielen hyvinvointia. Ne ovat arkisia hyviä tekoja, jotka eivät maksa sinulle mitään: roskan poimimista metsästä, vastaantulijan tervehtimistä tai vanhuksen auttamista tien yli – mitä tahansa, mistä tulee hyvä mieli itselle ja toiselle.

Kasvata pienten tekojen pottia kertomalla omasta pienestä teostasi. Voit myös ilmiantaa toisen tekemän hyvän teon.

Synnytetään yhdessä maakunnan peittävä hyvien tekojen vyöry ja muutetaan asenneilmapiiri myönteisemmäksi!

Pienet teot

Ystävätoimintaa

Yksinäisyys koskettaa useimpia meistä jossain elämänvaiheessa. Me tarvitsemme toisen ihmisen seuraa. Yksikin myönteinen ihmissuhde voi katkaista yksinäisyyden kierteen.

Punaisen Ristin ystävätoiminnan koulutetut, vapaaehtoiset ystävät tuovat kuuntelijana ja juttukaverina iloa yksinäiseen arkeen. Esimerkiksi Suonenjoella SPR:n ystävätoiminta käynnistyy kesällä 2023 usean vuoden tauon jälkeen. 

- Jarkko Poikolainen, Suonenjoki

Kahvia kollegalle

Vein kollegalle kahvia työpisteelle.

- Juniper

Jätin kritiikin sanomatta

Tunnekuohussa tulee helposti sanottua asioita, jotka kaduttavat itseä jälkeenpäin ja satuttavat toista. Tällä kertaa pidin mölyt mahassani. Puhun asiasta vasta sitten, kun tunteeni ovat tasaantuneet.

Joskus on hyvä olla puhumaton :-

- Kriitikko, Kuopio

Hymyn ja katseen voimaa

Jokainen ansaitsee edes kerran päivässä aikuisen hymyn ja hyväksyvän katseen. Ne luovat turvaa, antavat mahdollisuuden kontaktiin ja luovat yhteenkuuluvuutta.

- Kehäkukka, Kuopio

Toisen olon kohentumisen huomaaminen

Kerroin asiakkaalle, kuinka hänen vointinsa on kohentunut muutamassa viikossa. Asiakas ilahtui ja sanoi, että miten mukavaa, kun huomasin tämän. Meille kummallekin tuli hyvä mieli.

- Mep, Kuopio

Apua ladulla

Mieheni auttoi hiihtoladulla iäkkäämpää rouvaa, joka oli uupunut matkan varrelle diabeteksen väsyttämänä.

- T, Kuopio

Kuljetusapua

Tarjosin kuskausapua jalkakivusta kärsivälle ihmiselle, jotta hänen ei tarvinnut kävellä.

- Minna, Kuopio

Hetki aikaasi

Naapurin tervehtiminen ja kuulumisten vaihtaminen on joskun yksin asuvalle vanhukselle päivän ainut ihmiskontakti. Nämä pienet kohtaamiset vievät vain hetken aikaa mutta antavat paljon.

- Jonna, Kuopio

Hymy päivässä

Hymy päivässä voi pelastaa monen huonon päivän, koska huono mieli kaipaa "valoa".

- Pasi72, Siilinjärvi

Autoin kaatunutta

Nuori nainen oli kaatunut ja satuttanut kätensä. Otin hänet autooni lämpimään odottamaan ambulanssia ja olin tukena.

- Irene, Kuopio

nuorten hyvinvoinnin vahvistaminen

Asensin uuden pelin nuorisotilalle.

- Mysse, Kuopio

Huomenta päivää

Naapuri tervehti ystävällisesti, kyseli kuulumisia ja pysähtyi pitämään minulle ulko-ovea auki.

- Naapuri, Kuopio

Kuunnellaanko

Pysähdyin kuuntelemaan ja annoin kannustavaa palautetta.

- Täti, Kuopio

Mukava asiakaspalaute

Sain asiakkaalta kivan palautteen työkaverini kautta. Olin onnistunut työssäni ilahduttamaan asiakasta hoitamalla hänen asiansa hyvin ja ripeästi kuntoon. Tällaiset palautteet lämmittävät aina mieltäni. Palautetta pitäisi muistaa itsekin antaa useammin :)

- PIa, Kuopio

Vaatelahjoitus

Lahjoitan tyttäreni ja omani pieneksi menneet vaatteet hyväntekeväisyyteen, esimerkiksi ensi-ja turvakotiin.

- Inkku, Jyväskylä/Kiuruvesi

Luontotuokiot Suonenjoella

Pieni tekoni on kaikille avoimen, matalan kynnyksen ja hyvän mielen luontoryhmän perustaminen ja pitäminen Tarinatuvalla Seurakuntakodilla Suonenjoella vuonna 2023. Iso kiitos Suonenjoen seurakunnalle, että ryhmän toteuttaminen on mahdollista.

- Jarkko Poikolainen, Suonenjoki

Annoin löytökissalle lämpöisen kodin

Tekoni ei lämmitä ainoastaan kissan mieltä, vaan yhtä lailla tämä hurmaava seuralainen lämmittää minun mieltäni kehräyksellään ja ilollaan.

- Pirjo, Kuopio

Sieniretki

Käytiin ystävän kanssa lenkillä ja löydettiin suppiksia. Annoin kaikki ystävälle, koska en itse juuri syö sieniä. Hän taas tykkää kovasti.

- Susanna, Siilinjärvi

Ihmisten kiittäminen

Joka kerta, kun joku tekee jotain minun puolestani tai minulle, kiitän. Se on ystävällistä, ja niin minulle on opetettu pienestä pitäen. Niin pitäisi opettaa kaikille. Kiittäminen on yksinkertaista ja helppoa. Siitä tulee hyvä mieli molemmille, kiitoksen saaneelle kuin kiittäjälle.

- yksinäinen susi66, Jyväskylä

Hymy tuntemattomalle

Päästin kauppareissulla rouvan edelläni ovesta, ja hymyilimme toisillemme. Lämmitti mieltä.

- Ari, Kuopio

Hierojalle harjoitusasiakas

Äitini kaipaa seuraa ja harjoitusasiakkaita hierottavaksi. Sovin tapaamisen hänen kanssaan itselleni ja puolisolleni. :) Kaikki voittavat.

- Irina, Kuopio

Kyytiapu

Ystäväni kuljettivat minua töihin autoni ollessa pitkään huollossa. Iso kiitos heille siitä. Olette korvaamattomia.

- Kirsikka, Vieremä

Lenkille yksinäisen kanssa

Sovin yksinäisen kanssa viikottaisen lenkin leikkipuistoon.

- Sanna, Joensuu

Pieni, hyvä teko minulle

Kävelin Kuopion torilla ja huomasin, että olin pudottanut toisen käsineeni. Perässäni tuli nainen, joka heilutti iloisesti käsinettäni ja sanoi: "Hei, teiltä putosi tämä".

Kylläpä tuntui hienolta. Kiitin häntä iloisesti hymyillen. Luulenpa, että me molemmat saimme tästä pienen ilon ja hyvän mielen.

- Tuikku, Kuopio

Pienten reitin suojelija

Autoin pieniä lapsia turvallisesti tien yli.

- Ystävällinen kulkija, Vieremä

Yksinäisyys

Työssäni olen huomannut, että yksinäisyys on monen ihmisen ongelma, sekä nuorten että iäkkäämpien. Kotikaupungissani Iisalmessa on tarjolla useita kohtaamispaikkoja. Ongelma lienee se, miten nämä yksinäiset ihmiset saadaan motivoitumaan ja osallistumaan olemassa oleviin palveluihin. Mikä olisi pieni teko asian suhteen?

- Janet, Iisalmi

Hymy

Vastaantulijan hymy ja muutaman sanan vaihto kadulla auringonpimennyksen aikana saivat hyvälle mielelle.

- Nunno, Kuopio

Toiselle ilmainen bussimatka

Maksoin nuoren pojan bussimatkan, kun hän kyseli pysäkillä rahaa usealta ihmiseltä. Minulla ei ollut käteistä, mutta kävin näyttämässä omaa bussikorttiani hänen bussissaan. Siitä tuli itsellekin hyvä mieli.

- Essi, Kuopio

Ravitseva aamiainen

Valmistin tänä aamuna iäkkäälle äidilleni aamiaisen: kaurapuuro mustikoilla ja raejuustolla, lasi mehua ja kupillinen kahvia.

- Slurps, Lapinlahti

Aktiviteetit itsellä ja toiselle

Jokaisella meillä on joskus huono päivä. Kannustus ja aktivointi voi olla se pieni juttu, jolla saat toisen lähtemään vaikka ulkoilmaan. Keskustelu siinä lomassa voi piristää toisen ihmisen päivää. Hyvä mieli kuuluu kaikille.

- Anu Huttunen, Kuopio

Uinti

Lapseni lapset veivät mummonsa uimaan. Se oli hyvä teko.

- Kikka, Kuopio

Hymyllä kohtaaminen

Hymy tuntemattomalle kadulla tai vaikkapa kaupan käytävällä on pieni ele, mutta tärkeä kohtaaminen. Näin yksilöt tulevat nähdyksi ihmistulvan keskellä, ja jollekin hymy voi olla päivän ainut ihmiskontakti.

- Sanni, Kuopio

Välittämistä puhelinsoitolla

Isovanhemmille tulee soiteltu aivan liian vähän, mutta yksikin soitto piristää aina hurjasti niin minua kuin vastaanottajaakin. Ei tarvitse keskustella kuin säästä, ruuanlaitosta tai vaikkapa Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta, kunhan saa vain kuulla toisen äänen ja jakaa arkea. Pienistä puroista ne joetkin syntyvät. <3

- Outi Savinainen, Kuopio

Pillimehu pelasti

Imetin vauvaamme kaupan penkillä kuumana kesäpäivänä. Itselleni tuntematon nainen tuli ja antoi minulle juuri ostamansa pillimehun, koska tiesi kokemuksesta, kuinka paljon imettäminen janottaa.

- Viivi, Kuopio

Kyyti kotiin

Työkaverilla alkoi yhtäkkiä kova migreeni, ja hän oli lähdössä töistä bussilla kotiin kesken päivän. Hän näytti todella huonovointiselta, joten tarjouduin viemään hänet kotiin autolla. Pieni teko minulle, mutta iso merkitys kaverille migreenin keskellä.

- Mari, Kuopio

Ensiapu

Päihtynyt mies makasi maassa. Moni kulki miehen ohitse. Jäin selvittämään tilannetta ja soitin hälytyskeskukseen. Miehellä oli sokeritauti ja tarvitsi apua. Kaikkia autetaan tasapuolisesti.

- Antti, Kuopio

Muuttoapu

Lapseni auttoivat muutossa.

- Auli, Kuopio

Auton lainaus

Lainaan omaa autoani omille lapsilleni aina kun pystyn. Niin he pääsevät harrastuksiin ja muualla. Opiskelijoina heillä ei ole varaa omiin autoihin. Lainaamisesta tulee hyvä mieli.

- Sari, Kuopio

Neuleohjeen jakaminen

Annoin naapurin mummolle uuden neuleohjeen tehtäväksi.

- Tiina, kuopio

Yksinäisyyden ehkäisy

Olen ottanut tavaksi soittaa joka viikko yksinäisille ystävilleni ja sukulaisilleni.

- Jenna, Kuopio

Apua pienelle nalletytölle

Olin kävelyllä koiran kanssa, kun kuulin lapsen itkua. Vastaan tuli pieni tyttö laukku olallaan ja suuri nalle kainalossaan. Pysähdyin ja kysyin, onko kaikki hyvin. Ei ollut. Tyttö oli karkotettu kotoa, eikä hän saanut mennä takaisin. Halasimme, ja sanoin, että kaikki järjestyy.

Menimme yhdessä meille. Tyttäreni antoi lapselle ruokaa ja alkoi jutella iloisia asioita samalla, kun otin yhteyttä sosiaalipäivystykseen. Lopulta kaikki järjestyi. Ennen kuin hän pääsi hyvään hoitoon, leikimme koiramme kanssa, ja tyttö esitteli tavarat, jotka oli pakannut mukaan.

Tuli surullinen olo, mutta lopulta hyvä mieli. Ja kiitollisuus hyvästä kodista, mikä ei ole itsestäänselvyys.

- Pia, Kuopio

Lohtua yksinäisyyteen

Käyn tervehtimässä vanhusta palvelutalossa.

- Hanna Kinnunen, Kuopio

Tukihenkilö

Toimin sosiaalitoimen kautta tukihenkilönä 12-vuotiaalle tytölle. Viimeisin reissu oli uimahalliin, ja sen jälkeen menimme hampurilaiselle.

- Päivi, Kuopio

Hyvän huomaaminen

Sanoin kiitoksen hyvästä teosta. Huomasin ohikulkijan keräävän roskan ja sain itselle hymyn palkaksi.

- Inkeri, Kuopio

Toisen kuunteleminen ja aidosti läsnäoleminen

Toisen kuunteleminen ja aidosti läsnäoleminen vaikeassa elämäntilanteessa. Ystäväni sai näistä hetkistä toivoa tulevaisuuteen ja että kaikki järjestyy.

- Anu, Kuopio

Pieni asiakas

Arviolta ykkösluokkalainen tyttö oli ostamassa välipalapatukkaa kaupasta ja häneltä uupui noin 40 senttiä. Tyttö oli jo lähdössä vaihtamaan patukkaa halvempaan, mutta tarjouduin maksamaan puuttuvan osan. Voi sitä hymyä, minkä pieni tekoni toi tytön huulille.

- Jonna, Kuopio

Pieni kysymys

Tuttava kysyi tavatessamme mitä minulle kuuluu ja oli aidosti kiinnostunut asioistani. Tästä kehkeytyi hieno keskustelu. Huomasin, miten pienellä kysymyksellä voi saada aikaan suuren vaikutuksen.

- Ville, Kuopio

Soitin pitkästä aikaa ystävälle

Soitin illalla ystävälleni, jota en ollut tavannut pitkään aikaan. Hän ilahtui kovasti yhteydenotostani ja kiitti puhelun lopuksi kauniisti yhteisestä jutteluhetkestä. Päätimme tavata ensi viikolla kasvotusten kahvikupin äärellä. Sain itsekin puhelusta tosi mukavan olon.

- Hede, Kuopio

Auttaminen

Viimeksi tänään autoin työkaveria, kun hänellä oli raskas paketti kuljetuksessa. Nappasin omaan autoon ja toimitin asiakkaalle.

- Petteri, Kuopio

Autoin ystävää

Ystävälle iso murhe oli minulle pienen pieni vaiva, kiitos kun sain auttaa.

- Sanna, Kuopio

Kehun välittäminen oikealle henkilölle

Tänään sain töissä positiivista palautetta yhteistyökumppanilta, koska työkaverini oli toiminut hienosti. Olipa mukava välittää kehut eteenpäin, oikeaan soitteeseen.

- Anna, Siilinjärvi

Tervehtiminen

Aamulla aikaisin kaupassa toivotin iäkkäälle henkilölle hyvää huomenta ja kaunista perjantaipäivää.

- Tinde, Lapinlahti

Halaus

Anna jokaisen kukan kukkia.

- Jaana, Sonkajärvi

Tukeminen

Kaverilla oli huono päivä, joten piristin hänen päiväänsä juttelemalla hänelle WhatsAppissa ääniviestillä.

- Hilma, Iisalmi

Juttelin yksinäiselle naapurille

Oli kiva olla yksinäisen seurana.

- Tipsu

Yhteistä aikaa

Vein kaverin syömään kebabia viikonloppuna. Juteltiin pöydän yli niitä näitä, ja kyllä saatiin molemmat energiaa elämään.

- Ritari