Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa

Riisutaanko?

hyväksy itsesi sellaisena kuin olet

Meillä kaikilla on lukuisia rooleja, joita ylläpidämme joko tietoisesti tai tietämättämme. Työminä voi olla hyvin erilainen kuin kotiminä, puolisominä oikukkaampi kuin kaveriminä tai sukulaisminä rennompi kuin vierasminä.

Se on aivan oikein ja täysin sallittua. Samalla tavoin meillä jokaisella on oma historiamme, traumamme ja epätäydellisyytemme. Ne tekevät sinusta sinut ja minusta minut. Anna siis itsesi loistaa.

Haavat paranevat hoitamalla. Mieli kevenee puhumalla. Ymmärrys kasvaa empatialla.

Päästä irti häpeästä, pelosta ja oletuksista. Riisu mielen hyvinvointiin liittyvät ennakkoluulot. Hyväksy itsesi ja lähimmäisesi omana itsenään.

vapaampi mieli, parempi mieli

Mielen hyvinvoinnin häiriöihin liittyy edelleen stigmaa, joka aiheuttaa ylimääräistä taakkaa. Kukaan ei voi tietää, miltä toisesta tuntuu ja millaisia ajatuksia toisen päässä liikkuu.

Voisimmeko vapauttaa mielemme turhasta pelosta, häpeästä ja huonommuuden tunteesta – ja luopua oletuksista? Elää ja antaa elää.

Meidät voi riisua aseista.
Yhtä tärkeää on riisua mielenterveyteen liittyvät ennakkoluulot.

 

Miksi häpeän riisuminen on tärkeää?

Häpeä on raskas taakka. Se estää meitä tekemästä asioita, joita haluaisimme tehdä. Se estää meitä olemaan sellaisia kuin haluaisimme olla.

Häpeästä vapautuminen alkaa häpeän tunnistamisesta ja tunnustamisesta. On tärkeää riisua välillä itsekriittisyyden ja ihanneminän haarniska ja antautua haavoittuvaisuuden vietäväksi. Samalla suojaroolit ja -muurit murenevat, ja käyt dialogia oman sisimpäsi kanssa.

Kun tunnistaa omat häpeätriggerinsä, häpeää aiheuttaviin asioihin reagoimista voi alkaa tietoisesti työstää. Monille siihen auttaa puhuminen, toisille kirjoittaminen tai vaikkapa omatoiminen taideterapia. Oli keino mikä tahansa, mitä enemmän häpeää käsittelee, sitä pienemmäksi sen valta kutistuu.

Häpeä on osa elämää, mutta sen ei pidä antaa kontrolloida sitä. Häpeän tunnustaminen on itsensä hyväksymistä – vikoineen ja puutteineen, arpineen ja haavoineen, vahvuuksineen ja heikkouksineen.

Riisutaan yhdessä häpeän kahleet.

Kohtaa toinen ilman oletuksia

Oletukset ovat vaarallisia. Erilaisuus on rikkautta.

Erilaisuuteen liittyy pelkoja. Omasta itsestä poikkeava saattaa tuntua vieraalta, jopa epäilyttävältä. Erilaisuuden, kuten sosioekonomisen taustan, sairauden, työttömyyden, etnisyyden, identiteetin tai sukupuolen perusteella ei tule tuomita tai leimata ketään. Ymmärrys lisää ymmärrystä. 

Kohtaa ihminen ihmisenä. Tasavertaisena. Ilman ennakkoluuloja. Ilman oletusten naamiota.

myönteinen asenne on voimavara

Asenne on valinta. Se on kuin kylmä kilpi tai lämmin syli – tai jotain siltä väliltä.

Fraasissa "se on vain asenteesta kiinni" on vissi pointti. Asenteet ovat sekoituksia tunteista, odotuksista, aatteista, peloista, intohimoista ja uskomuksista. Ne muovautuvat pikkuhiljaa elinympäristömme, kasvatuksemme, läheistemme vaikutuksen sekä kaiken oppimamme, lukemamme, kuulevamme ja havainnoimamme perusteella.

Asenteet eivät ole kuitenkaan kiveenhakattuja, vaan niitä voi tietoisesti muuttaa. Myönteinen asenne vie pitkällä. Se peilautuu innostuksena, itsensä ja muiden arvostamisena, joustavuutena, energisyytenä ja parempana jaksamisena.

Riisu kielteiset asenteesi ja muuta asennoitumistasi. 

 

Lue lisää Riisutaanko?-teemasta

Uutinen | Aktivointi

#Riisutaanko: Vapauta mielesi pelosta, häpeästä ja ennakkoluuloista

10.4.2023 | Markus Laakso

Meillä kaikilla on historiamme, haavamme ja epätäydellisyytemme. Riisu mielen hyvinvointiin liittyvät oletukset. Hyväksy itsesi ja lähimmäisesi omana itsenään.

Artikkeli | Hyvinvointi

Dissosiaatiohäiriö vei vuosiksi sumuun – laulaja palasi terapian avulla valoon

12.4.2023 | Markus Laakso

Muusikko Anna-Claudia Someron, 33, traumaattiset lapsuudenkokemukset johtivat aikuisiällä romahdukseen ja dissosiaatiohäiriödiagnoosiin. Nyt hän haluaa riisua stigman naamion ja antaa sairaudelleen ka...

Podcast | Hyvinvointi

#Mielitekopodcast: Kulku kohti unelmia tekee elämästä elämisen arvoisen, sanoo Arto O. Salonen

25.4.2023 | Markus Laakso

Hakeutuminen unelmia ja päämääriä kohti tekee elämästä elämisen arvoisen.” Näin väittää Itä-Suomen yliopiston professori Arto O. Salonen Mielitekopodcastin ensimmäisessä jaksossa. Jaksossa pohdimme...

Mielipidekirjoitus | Kolumni

Karista häpeän kahleet

4.11.2022 | Markus Laakso

”Häpeästä ei puhuta eikä sitä muistelmissa muisteta, mutta mitä muuta elämä ja ihminen ovat kuin häpeää”, kirjoittaa Jouko Turkka vaellusromaanissaan Häpeä (Otava, 1994). Väite summaa karikatyyrisesti...

 

 

Yhteistyössä