Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Mielitekomedia kolumni

Kirjoittaja

Liisa Pietikäinen

Projektipäällikkö, Työ ja mielen hyvinvointi

liisa.pietikainen@kuopio.fi

Mieliteko 2.0: Työ ja mielen hyvinvointi | Kolumni Työhyvinvointi Elintavat | 5.6.2024 | Liisa Pietikäinen

1600 tuntia

Jaa artikkeli

Mielenterveysperusteiset sairauspoissaolot ovat lisääntyneet. Syitä tähän on useita, kuten Kelan tuoreesta tutkimusblogista ilmenee. Stigma on vähentynyt ja mielenterveysasioista puhutaan avoimemmin. Työelämä on muuttunut psyykkisesti kuormittavammaksi, elintavat kuluttavammiksi ja työ- sekä yksityiselämän rajat venyvät. 

Mitä tarvitsemme voidaksemme paremmin? Emme tarvitse kuuta taivaalta tai kaiken kääntämistä ylösalaisin. Riittää, kun teemme pientä arjen hienosäätöä. Muistamme huomioida toiset, kiittää, arvostaa. Liikkua, syödä, nukkua. Ottaa yhden askeleen kerrallaan.

Mitä tarvitsemme voidaksemme paremmin?

Tehdä tutkimusta, puhua ja kirjoittaa mielen hyvinvointiin liittyvistä asioista. Tarjota ennaltaehkäisevää tukea. Satsata hyvään johtamiseen ja työyhteisö- ja alaistaitoihin. 

Tällaisia asioita Kela nosti esimerkeiksi mielenterveysperusteisten sairauspoissaolojen vähentämiseksi.

 

Kolumni jakaja 01


Työhyvinvointiin panostaminen hyödyttää kaikkia: työntekijöitä, työnantajia ja yhteiskuntaa. Kun pidämme huolta toisistamme ja panostamme pieniin arjen tekoihin, voimme parantaa hyvinvointiamme niin työssä kuin vapaa-ajallakin.

Työhyvinvointiin panostaminen hyödyttää kaikkia.

1600 tuntia vuodessa, 40 tuntia viikossa ja 8 tuntia päivässä. Suunnilleen sen verran vietämme aikaa työn parissa. Se on kolmasosa jokaisesta arkipäivästämme.

Työpaikalla arjen valinnoilla, pienilläkin, on suuri vaikutus paitsi omaan myös työkaverin hyvinvointiin. Siksi meidän tulisi luoda yhdessä kannustavaa työpaikka- ja työyhteisökulttuuria mielen hyvinvointia vahvistavaksi. Huomioida toiset, antaa tunnustusta, kiittää. 

Kolumni jakaja 02

 

Työajalla tekemämme valinnat peilautuvat myös työajan ulkopuoliseen elämään. Siis siihen kahteen kolmasosaan päivästä, jonka käytämme muuhun arkeen ja palautumiseen. Liiku, syö terveellisesti, nuku. 

Liiku, syö terveellisesti, nuku. 

Kun voit paremmin, jaksat paremmin myös työssäsi. Vapaa-aika heijastuu yhtä lailla työelämään kuin työelämä vapaa-aikaan. Ympäri käydään ja yhteen tullaan: kaikki vaikuttaa kaikkeen.

8760 tuntia ja 365 päivää vuodessa. Kiinnitetään huomiota niistä jokaiseen.

 

Kirjoittaja on Mieliteon projektipäällikkö, joka uskoo pienten tekojen suureen muutosvoimaan.