Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Mielitekomedia kolumni

Kirjoittaja

Liisa Pietikäinen

Projektipäällikkö

mieliteko@kuopio.fi

| Kolumni Aktivointi | 17.3.2023 | Liisa Pietikäinen

Elämänvoimaa kulttuurin syvistä vesistä

Jaa artikkeli

”Mikä kulttuuri?”

”Minä mitään kiekumista lähde kuuntelemaan!” 

Tätäkö kulttuuri on? Niin syvässä päädyssä olemista, että uuvahtaa heti, vai onko se jotain muuta?

Kyllä, kulttuuri on syvässä päädyssä olemista, mutta se on paljon muutakin. Kulttuuri on kriitikoiden ylistämiä teoksia, mutta kulttuuria ovat myös käyttäytymisemme, ajatuksemme, arvomme ja tekomme.

 

Kolumni jakaja 01

 

Nikkarointi, puutarhanhoito, vapaaehtoistoiminta, kuoro ja festivaalit ovat hienoja esimerkkejä erilaisista kulttuureista. Kulttuuria ovat myös taiteen tuottaminen ja taiteesta nauttiminen. Eikä pidä unohtaa, että kulttuuria edustaa myös ympäristömme, jossa elämme ja joka kertoo paikallista historiaa – tarinaa siitä, kuinka meistä on tullut me.

Kulttuuri on yhteistä historiaamme. Se on tarinoita, uskomuksia ja perinteitä, joita välitämme sukupolvelta toiselle.

"Kulttuuri on yhteistä historiaamme."

Kulttuurihyvinvointi kuvastaa sitä, kuinka ihmiset reagoivat oman elinpiiriinsä ja osallistuvat paikallisten kulttuuritoimien hyödyntämiseen. Kulttuurihyvinvointi peilaa myös sitä, kuinka ihmiset tukevat ja edistävät sekä yhteisönsä hyvinvointia että kulttuuria.

Kulttuurihyvinvointi vaikuttaa merkittävästi ihmisen hyvinvointiin ja rooliin yhteisönsä jäsenenä. Kulttuurikokemus lisää merkityksellisyyden tunnetta, yhteisöllisyyttä ja hyvinvoinnin kokemusta. Mutta miten ihmeessä saisi lisättyä hyvinvointia omassa työssä – työskentelitpä sitten terveyden- tai sosiaalihuollon, järjestöjen tarjoamien palveluiden parissa tai muualla?

 

Kolumni jakaja 02

 

Onneksi kaikkea ei tarvitse keksiä itse, sillä tutkijat ovat jo löytäneet kulttuurillisia toimia, joilla hyvinvointia saadaan edistettyä. Toimiin pääsee uppoutumaan esimerkiksi Innokylän kautta. 

Kulttuurin hyvinvointivaikutuksista on tulossa uutta tutkimustietoa huhtikuu puolessavälissä, kun ArtWell-selvityshanke julkaisee tuloksensa. Odotan innolla tuloksiin tutustumista ja sitä, että pääsen jakamaan arvokasta tietoa eteenpäin.

"Yksinään kulttuurihyvinvointi ei kuitenkaan kukoista."

Yksinään kulttuurihyvinvointi ei kuitenkaan kukoista. Se vaatii tekoja ja yhteiskunnallista panostusta niin työntekijöiltä kuin päättäjiltä – valtakunnallisella ja paikallisella tasolla.

Tämä kävi ilmi myös Mieliteon Kulttuurilla hyvinvointia -pilotista, jonka yhteydessä nousi esiin ihmisten erilaiset käsitykset siitä, mitä kulttuuri on. Kulttuuritoiminnan oletettu paikallinen vähyys ja toiminnan kalleus sekä tiedon puute kulttuurin hyvinvointivaikutuksista vaikuttivat kertoman perusteella siihen, miten aktiivisesti kulttuuritoimintaan osallistutaan – ja koetaanko toiminta ylipäätään kulttuurihyvinvoinniksi. 

 

Kolumni jakaja 03

 

Nämä olivat mielenkiintoisia keskusteluja ja vahvistavat käsitystäni sitä, että tietoa ei ole koskaan liian vähän. Tiedon puute lienee se pahin vihollinen tietoyhteiskunnassamme.

"Tarvitsemme oikean tiedon levittämistä helposti omaksuttavassa muodossa."

Tarvitsemme oikean tiedon levittämistä helposti omaksuttavassa muodossa ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksien esille nostamista paikallisella tasolla. Sitä, että kulttuurista nauttiminen vaikuttaa tutkitusti paitsi mielen hyvinvointiin myös fyysiseen terveyteen!

Tutkimusten mukaan kulttuurikokemukset laskevat verenpainetta, lisäävät aivoterveyttä ja vähentävät ahdistuksen tunnetta. Niillä voidaan ehkäistä myös masennuksen kehittymistä. Ja mikä parasta, kulttuuri – varsinkin sen harrastaminen yhdessä muiden kanssa – pitää ihmiset melkein yhtä tehokkaasti hengissä kuin tupakoimattomuus.

 

Kolumni jakaja 02

 

Tarvitsemme kulttuurihyvinvointiin liittyvän tiedon välittämiseen paikallista näkyvyyttä, jotta ihmiset osaavat hakeutua alueensa kulttuuritoimintoihin. Viestintä, jos mikä, on vaikeaa, mutta ei suinkaan mahdotonta. 

Olisi erinomaista, jos kuntatyöläiset pystyisivät auttamaan paikallisia järjestöjä ja yhdistyksiä viestinnällisesti kulttuurin vahvistamiseksi. Uskon, että se auttaisi paikallisia kulttuuritoimijoita saamaan itsensä paremmin näkyviin – ja kenties samalla saamaan alueensa ottamaan askeleen kohti paremmin voivaa Pohjois-Savoa. 

Toivottavasti minun ei tarvitse jäädä kärpäseksi kattoon, vaan luen tulevien kuukausien aikana kunnista nousevia kulttuurihyvinvointiesimerkkejä Mielitekomediasta. 

Mikä on sinun kuntasi kulttuurihyvinvointiteko? Postaa teko kuntasi someen tunnuksilla #mielitekomedia #kulttuurihyvinvointi ja @mieliteko. Levitetään kulttuurihyvinvointiaalto läpi koko Pohjois-Savon.

 

 

Kirjoittaja on Mieliteko-ohjelman muutosvalmentaja, joka näkee kulttuurin tiedon ja uusien mahdollisuuksien tarjoajana. Hän sukeltaa kulttuurin avulla eri maailmoihin ja tunnelmiin – ja avartaa omaa maailmaansa samalla.