Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Viikon oivallus puhekuplassa, sydän nurkassa

| Oivallus Hyvinvointi | 28.11.2022 | Liisa Pietikäinen, Kristiina Kuisma

Elinvoimaisuus palvelee niin kuntaa kuin kuntalaista

Jaa artikkeli

Kunnan tehtävä on tarjota kuntalaisille peruspalveluita. Kuntaliiton tavoitteen mukaan tulevaisuuden kunta luo hyvän arjen asukkailleen erilaisissa ympäristöissä.

Kunnan tulisi olla kuntalaistensa koti – vireyden ja hyvinvoinnin lähde. Osallisuus, paikallisuus, elinvoiman edistäminen ja ekosysteemiajattelu on nostettu Kuntaliiton ja Valtioneuvoston sote-uudistuksen tavoitteiksi.

Kunnan tulisi olla kuntalaistensa koti – vireyden ja hyvinvoinnin lähde.

Mutta mitä on elinvoima? Eri tieteenalat käsittävät termin eri tavoin. Humanistit näkevät elinvoiman muun muassa henkilökohtaisena hyvinvoinnin tilana. Käyttäytymistieteilijät katsovat sen koostuvan useasta osasta, ja kakku ei yhtä palasta kaipaa. Luonnontieteilijät käsittävät elinvoimaisuuden isona kokonaisuutena, johon vaikuttavat esimerkiksi fyysinen ja sosiaalinen ympäristö.

Terveystieteilijät taas tarkastelevat elinvoimaa terveyden näkökulmasta. Heille se on yhdistelmä henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Yhteiskuntatieteissäkin elinvoima sisältää fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin, johon vaikuttavat yksilön asenteet sekä kokemus nykyhetkestä ja tulevasta.

Miksi kunnan tulisi olla elinvoimainen? Elinvoimaisuus ruokkii kunnan vetreyttä ja toimintakykyä. Elinvoimaiseen yhteisöön sitoudutaan ja sen toimintaan tahdotaan osallistua. Halutaan olla osa elävää yhteisöä.

Elinvoimaisuus ruokkii kunnan vetreyttä ja toimintakykyä.

Elinvoimaisella kunnalla on halua panostaa toimintaansa, olla aktiivisesti mukana kuntalaisen arjessa ja mahdollistaa kehitys avarakatseisesti, puhumalla asioista avoimesti.

Kunta voi esimerkiksi lisätä taidetoiminnan resursseja tai polkaista käyntiin jotain uutta ja rohkeaa. Alueellisen toiminnan ja asukkaiden virkistäminen vaikuttaa myönteisesti yhteisön hyvinvointiin. Se luo merkityksellisyyden kokemusta ja lisää sekä kunnan että kuntalaisen elinvoimaisuutta.

Johtajuus nähdään merkittävänä tekijänä elinvoiman kehittämisessä ja ylläpitämisessä. Tämä herättikin ajattelemaan kunnanjohtajien vaihtuvuutta Pohjois-Savossa. Seuraavaksi, elokuussa 2023, Siilinjärven kunnanjohtaja siirtyy eläkkeelle. 

Alueellisen toiminnan ja asukkaiden virkistäminen vaikuttaa myönteisesti yhteisön hyvinvointiin.

Millä kriteereillä kunnanjohtaja valitaan? Onko hän ensisijaisesti organisaation, kuntalaisten vai kunnan johtaja? Onko hän muutosjohtaja vai rakenteita ylläpitävä peruskallio? Onko hän esikuva ja edelläkävijä, edustuskuva ja tulevaisuuteen suuntaavalla katseella varustettu verkostoituja?

On ollut mielenkiintoista seurata Pohjois-Savon johtajien valintoja – poimia ehdokkaista oma suosikki ja nähdä valinnan jälkeen, mihin suuntaan johtaja luotsaa yhteisöään.

Toivon, että kaikkien Pohjois-Savon kuntien katse suuntaa kohti elinvoimaisuutta, sillä se houkuttaa, lisää osallisuutta, saa viihtymään ja kokemaan merkityksellisyyttä. Voimaan hyvin. Voimaan yhä paremmin.

Viikon oivallukset on juttusarja, jossa työntekijämme nostavat esiin asioita, jotka ovat herättäneet ajatuksia kuntakierroksilla tai työn tuiskeessa.

Kirjoittaja

Liisa Pietikäinen

Projektipäällikkö

mieliteko@kuopio.fi