Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Mieliteko-median valkoinen logo

| Puhumattomuus Hyvinvointi | 25.3.2022 | Markus Laakso

Herää, Kuopio!

Jaa artikkeli

Teksti ja kuvat: Markus Laakso

Kuopiolaiset rap-artistit Insaniz ja Berpa huolestuivat kotikaupunkinsa nuorten mielenterveysongelmista ja tekivät aiheesta biisin. Herää Kuopio on hätähuuto, mutta sen viesti on toiveikas. Se ravistelee päättäjiä rinnuksista, mutta tarjoaa myös ratkaisuja.

 

Insaniz

Insanizille on tärkeää välittää sanomaa, jonka takana voi seistä. Rapin tarkoitus on alun perinkin ottaa kantaa ja puuttua yhteiskunnallisisiin ongelmiin.

Ongelmiin täytyy puuttua ajoissa

Herää Kuopio -kappaleen syntyprosessi oli nopea. Kaverukset Insaniz ja Berpa keskustelivat Kuopion mielenterveystilanteesta. Berpa kertoi olevansa huolissaan viime vuosien negatiivisesta kehityssuunnasta, ja Insaniz jakoi hänen huolensa. He päättivät tarttua tuumasta toimeen ja tehdä aiheesta biisin saman tien. Biitti, sanat ja melodiat löysivät paikkansa yhdeltä istumalta.  

”Olen sivusta seuranneena huomannut, kun ihmiset kävelevät kadulla allapäin. Nuoriso voi pahoin. Moni on valkoinen kuin lakana. Synkkyys paistaa läpi. Kuopio on mielenterveystilastoissakin suurten kaupunkien ykkönen”, Insaniz huomauttaa.

"Kaikilla pitäisi olla harrastus."

Hänen mielestään yksi isoimmista haasteista on se, että mielenterveysongelmista kärsivien on hyvin vaikea päästä hoitoon Kuopiossa. Jonot ovat pitkät ja henkilökuntaa rajallisesti. Hän nostaa ongelmaksi myös päihteet. Ne ovat monelle pakokeino arjesta, josta saattaa puuttua tunne oman elämän merkityksellisyydestä. Päihteet voivat lukkiutua kierteeksi, josta on vaikea päästä irti.

”Ongelmiin pitäisi puuttua varhaisessa vaiheessa. Tuon biisissäkin esille sen, että kaikilla pitäisi olla harrastus. Kaupungin tulisi tarjota asukkailleen paljon avoimia harrastuspaikkoja. Harrastan itse musiikin lisäksi kävelyä ja kuntosalia. Liikunta kohentaa tutkitusti mielenterveyttä”, Insaniz sanoo.

 

Insaniz

Insaniz kuvailee musiikkiaan metaphysical hardcoreksi. Hän on pyrkinyt tietoisesti kehittämään soundiaan omaperäiseksi ja tunnistettavaksi. Insaniz kuuluu MetaPhysical HardCore Muzik -nimiseen rap-porukkaan yhdessä Berpan, Plörö-Penan ja H.Jug.Pään kanssa.

 

Rap tähtää muutokseen

Insaniz on asunut Kuopiossa koko ikänsä, 26 vuotta. Hän innostui rap-musiikista polvenkorkuisena. Hänen ensimmäiset esikuvansa olivat amerikkalaisjätit 2Pac, Ice Cube ja 50 Cent. Heiltä tarttui mukaan erityisesti kantaaottavuus.

”En tykkää battleista yhtään, koska ne perustuvat toisten haukkumiseen. Se ei ole kivaa. Pitäisi pyrkiä pikemminkin poispäin kiusaamisesta ja haukkumisesta. En pidä myöskään machoilusta enkä bling bling -biletysräpistä. Minulle on tärkeää järkevä sanoma, jonka takana voi seistä. Räpin tarkoitus on alun perinkin ottaa kantaa”, Insaniz sanoo.

"Herää Kuopio -biisin tarkoitus on saada aikaan myönteinen muutos Kuopiossa."

Hän räppää usein ihmismieleen, elettyyn elämään ja politiikkaan liittyvistä asioista. Hän poimii esiin ongelmia ja kertoo, mitä niille pitäisi tehdä. Tekeillä olevan albumin teemana ovat mielenterveysasiat. Insanizin sanoma on myönteinen. Hän toivoo, että kaikki eläisivät hyvää elämää – hetkessä mutta tulevaisuutta unohtamatta.

”Herää Kuopio -biisin tarkoitus on saada aikaan myönteinen muutos Kuopiossa”, hän summaa.

Insaniz on räpännyt eri artistinimillä 10 vuotta. Hän on musiikillisesti enimmäkseen itseoppinut, mutta hän pääsi opiskelemaan miksausta ja musiikintekoa Kulttuuriareena 44:n musiikkipajalle vuonna 2018 Tukeva-säätiön kautta. Voittoa tavoittelematon yhteisö tuottaa sosiaali- ja valmennuspalveluita työttömyyden ehkäisemiseksi.

”Musiikkipaja tarjosi hyviä kokemuksia. Oli kivaa tehdä musaa joka päivä muutaman kuukauden ajan. Kuopiossa voisi olla enemmänkin musiikkipajojen kautta tuotettua harrastustoimintaa”, Insaniz pohtii.

 

Insaniz

Insaniz harrastaa freestyle-räppäystä. Hän nappaa netistä biitin tai tekee sellaisen itse ja alkaa räpätä spontaanisti päälle. Aloitteleville räppäreille hän antaa neuvon: "Kynä ja paperia, muuta ei tarvitse. Puhtaan freestylen treenaaminen auttaa paljon". 

 

Puhumattomuus on rikottava

Insaniz tunnistaa Mieliteko-ohjelmankin havaitseman puhumattomuuden kulttuurin, joka Pohjois-Savossa vallitsee. Ihmiset puhuvat paljon, mutta eivät niinkään niistä asioista, joista olisi tärkeää keskustella. Tällaisia ovat esimerkiksi omat huolet ja asiat, joihin tarvitsisi vertaistukea ja myötätuntoa.

”Ihmisten pitäisi puhua ongelmistaan ajoissa. Ensin olisi hyvä puhua läheisille ja mennä vasta sitten psykiatrin juttusille. Ei pitäisi sulkea kaikkea sisäänsä”, Insaniz sanoo.

Hän nostaa esimerkiksi ystävänsä, joka teki viime kesänä itsemurhan.

"Näen tunnelin päässä valoa. Huomenna on aina parempi päivä."

”Kysyin häneltä kesällä mökkitiellä, miten menee. Hän vastasi, että ihan hyvin, mutta on mielenterveysongelmia. En kysynyt tarkemmin, millaisia. Se on jäänyt jälkikäteen harmittamaan. Kaverin itsemurha oli kova paikka minulle. Siksi mä mainitsin Herää Kuopio -biisissäkin, että moni tekee itsemurhan, kun ei ole toivoa. Monelta on toivo kadonnut. Itse näen tunnelin päässä valoa. Huomenna on aina parempi päivä”, Insaniz sanoo.

Hän toivoo, että ihmiset kyselisivät enemmän toisiltaan, mitä kuuluu ja miten menee. Ehkä suora kysymys saisi ihmiset avautumaan haasteistaan helpommin ja tarttumaan apuun. Usein puhumalla asiat selviävät – tai menevät ainakin parempaan suuntaan.

 

 

Insaniz

Insaniz pyrkii levittämään tietoisuutta tärkeiksi kokemistaan asioista. Sellaisia ovat erityisesti mielenterveysongelmat, jotka ovat hänen tulevan levynsä teemana.

 

Mielenterveyspalveluita on liian vähän

Herää Kuopio -kappaleessa vaaditaan päättäjiä muuttamaan toimintatapoja. Kaupunki on ”rahojaan tieteeseen, taiteeseen heivannut”, vaikka nuorisotyö kaipaisi rahoitusta, jottei ”Kuopiota sysätä synkkään yöhön”. Sanan säilä sivaltaa myös Mieliteko-ohjelmaamme, jonka kohderyhmänä ovat työikäiset, 18–65-vuotiaat pohjoissavolaiset: ”Kuopiossa tehdään nyt hankkeena mielitekoja / Aikuisille vaan rahaa, antaa nuorten olla sekoja”.

"Päättäjät: tehkää järkeviä päätöksiä ja viekää Kuopiota oikeaan suuntaan."

Biisin nimikin on käsky. Miten Kuopio pitäisi ravistella hereille?

”Kuopion pitäisi herätä kokonaisvaltaisesti tähän päivään. Lisätä harrastusmahdollisuuksia ja puuttua ongelmiin ajoissa ennen kuin on liian myöhäistä. Mielenterveyspalveluita on liian vähän ja nuorisotyön budjetit ovat liian pienet. Päättäjät: tehkää järkeviä päätöksiä ja viekää Kuopiota oikeaan suuntaan”, Insaniz toivoo.

Insaniz ja Berpa tunsivat olevansa oikeilla jäljillä jo kappaletta tehdessään. Sen tarkoitus oli lisätä tietoisuutta mielenterveysongelmista, herättää Kuopio ja tarjota ajatuksia tilanteen korjaamiselle. Mediat ovat jo hieman heränneet.

Kuuntele Insanizin ja Berpan Herää Kuopio -kappale.

 

Avainsanat

päihteetitsemurhamusiikkirap