Vipuvoimaa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Iisalmen Arska-täti - huima hyvän mielen lähettiläs. Lue lisää. #unelmoidaanko: Nightwishin Tuomas Holopainen: "Elämän tarkoitus on unelmoida ja tehdä kaikkensa, että unelmat toteutuvat". Lue lisää. #Mielitekopodcast: Professori Arto O. Salonen pohtii hyvän elämän edellytyksiä. Kuuntele. Dissosiaatiohäiriö vei laulajan vuosiksi sumuun – terapia pelasti. Lue lisää. #Riisutaanko: Vapauta mielesi pelosta, häpeästä ja ennakkoluuloista. Lue lisää.
Mielitekomedia kolumni

Kirjoittaja

Tiina Juutinen

Koordinaattori

Jokainen päivä on mielenterveyspäivä

Jaa artikkeli

Vietimme jälleen lokakuussa Maailman mielenterveyspäivää. Sen tarkoituksena on herättää keskustelua mielenterveyden merkityksestä, ongelmien ehkäisemisestä ja avun saamisesta.

Mieliteko-ohjelma touhuaa samojen asioiden äärellä. Mielenterveys koskee yksilöiden ohella yhteiskuntaa, eli meitä kaikkia yhdessä. Pahoinvointi käy kalliiksi, jopa kohtalokkaaksi.

Mielenterveys koskee yksilöiden ohella yhteiskuntaa, eli meitä kaikkia yhdessä.

Toteutimme kesällä 2022 asukaskyselyn, joka keskittyi pohjoissavolaisten mielen hyvinvointiin ja päihteiden käyttöön. Kohtasimme ihmisiä kylänraiteilla ympäri maakunnan ja keskustelimme päivän säätä hankalammista asioista.

Asetin asukaskyselylle henkilökohtaisenkin pähkinän: murtaako kuntalaisilta saatu kokemusperäinen tieto tutkimustietoon pohjautuvien tilastojen myytin, tilastot kun näyttävät Pohjois-Savossa lohduttomilta. THL:n sairastuvuusindekseistä ilmenee, että olemme monella mittarilla Suomen sairainta kansaa. Myös vakavien mielenterveyshäiriöiden osalta.

 

Kolumni jakaja 01

 

Lähestyin kuntalaisia ytimekkäästi: ”Hei, olen Mieliteko-ohjelmasta ja teen asukaskyselyä, jossa haastan ihmisiä pohtimaan pohjoissavolaisten elämäntilanteita”. Kun henkilö suostui jututettavaksi, vein keskustelun päätematiikkaamme eli mielen hyvinvointiin, mielenterveyteen ja päihteisiin.

Maakunnassamme on merkittävästi mielenterveyden ja päihteiden käytön haasteita.

Koin onnistuneeni jo tässä vaiheessa. Sain käydä syväluotaavia keskusteluja haastateltujen ja heidän läheistensä kohtaloista: iloista ja suruista, haaveista ja haasteista.

Kyselyn edetessä vastauksissa alkoi näkyä toistuvuus. Maakunnassamme on merkittävästi mielenterveyden ja päihteiden käytön haasteita. Haasteet tunnistetaan ihmisten käytöksessä tapahtuvien muutosten myötä.

Koin seuraavan onnistumisen, kun ihmiset jäivät pohtimaan kanssani, kuinka havaittuihin ongelmiin reagoidaan ja puututaan. Ihmiset kertoivat sulloneensa sisäänsä ahdistusta omasta, läheisen tai tuttavan hädästä vuosikausia. Kukaan ei nähnyt, kuullut eikä puuttunut silloin, kun apua eniten tarvitsi.

 

Kolumni jakaja 02

 

Jokainen meistä kokee mielen hyvinvoinnin ailahtelua jossain elämänsä vaiheessa. Onneksi moni jakaa ymmärrystä, apua ja tukea sitä tarvitseville. Tämä ei kuitenkaan poista tosiasiaa, että Pohjois-Savossa liian moni jää ilman tarvitsemaansa huolenpitoa.

Herättelen usein itseäni ajatuksella, miksi täytyy odottaa, että jokin räjähtää. Kun putki alkaa vuotaa, suljen päähanan, sillä tiedän vuodon aiheuttavan vahinkoa. Kun huomaan työtoverini lamaannuttavan alakuloisuuden, jätänkö asian sikseen? Mitä menetän, jos puutun asiaan?

Jo pieni kysymys, kuten ”kuinka sinä voit tänään?”, voi laukaista mielihyvähormonitoiminnan. Dopamiini ohjaa mieltämme kohti hyvää, serotoniini tasoittaa elämän myrskyjä ja oksitosiini liittää meidät muihin ihmisiin.

Jo pieni kysymys, kuten ”kuinka sinä voit tänään?”, voi laukaista mielihyvähormoni-toiminnan.

Voimme kannustaa ihmisiä hakeutumaan avun piiriin tai rohkaista heitä muutokseen, kun tilanne sitä vaatii. Voimme auttaa myös ennakoivasti: keskustelemalla, kuuntelemalla ja olemalla läsnä.

Kuulostaako hankalalta?

Meillä kaikkia – tavallisia arjen sankareita ja alan ammattilaisia – haastaa se, että osaamme puuttua ongelmiin oikeaan aikaan. Tämäkään ei jäänyt epäselväksi asukaskyselyä toteuttaessamme. Apua ei saa tai sitä ei ymmärretä hakea riittävän ajoissa.

 

Kolumni jakaja 03

 

Kun päätimme toteuttaa asukaskyselyn kasvotusten, emme osanneet arvata sen lieveilmiöitä. Kuntalaiset kokivat kohtaamiset tärkeiksi ja voimaannuttaviksi, mikä nostatti jälleen onnistumisen tunnetta.

On aika oppia puhumaan vaikeistakin asioista.

Pohdimme tiimissämme, että kohtaaminen on ainutkertainen tilanne, jossa aito ja läsnä oleva vuorovaikutus herättää monenlaisia tunteita. Moni kohtaamamme henkilö kertoi keskustelumme kohentaneen heidän mielialaansa.

Olen vakuuttunut, ettemme pyri turhaan murtamaan puhumattomuuden kulttuuria Mieliteko-ohjelmassa. On aika oppia puhumaan vaikeistakin asioista.

 

Kolumni jakaja 02

 

No, tuliko tutkimustilastomyytti murrettua? Ei tullut, ei.

Meillä kaikilla on mielenterveys, ja jokainen päivä on mielenterveyspäivä.

Tilastot ja kyselymme tulokset pohjoissavolaisten pahoinvoinnista ovat yhtenevät.

Meillä kaikilla on mielenterveys, ja jokainen päivä on mielenterveyspäivä. Mielenterveys on sarja jatkuvia, ainutlaatuisia, pieniä tekoja ihmisten arjessa.

Vesiputkea voi huoltaa, mutta niin voi mielenterveyttäkin. Sekä putken että hauraan ihmisen hädän huomiotta jättäminen voi koitua kohtalokkaaksi.

 

Kirjoittaja on Mieliteko-ohjelman koordinaattori, jolle mielenterveys on yhtä kuin utelias, avoin, oppiva elämä arkineen ja pyhineen.