Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Viikon oivallus puhekuplassa, sydän nurkassa

| Oivallus | 2.2.2022 | Matti Halmetvaara

Jos joku kehuu mua

Jaa artikkeli

Mikä tuo sinulle hyvää mieltä? Esitimme tämän kysymyksen sadoille savolaisille, kun jalkauduimme taannoin kuntakierroksille. Lukuisten kommenttien joukosta sieluuni kolahti erityisesti yksi vastaus: ”Jos joku kehuu mua”.

Kehua voi monella tapaa. Vaivattomimmin se onnistuu lykkäämällä peukun nokkelan somepostauksen kylkeen. Tykkäykset saavat mielihyvähormoni dopamiinin ryöpsähtämään. Sosiaalisen median menestys perustuu osaksi juuri näihin säännöllisesti toistuviin dopamiinibuusteihin, joita käyttäjät kokevat.

Kun saamme dopamiinia, haluamme sitä lisää. Se koukuttaa. Peukut ja sydänhaliemojit eivät kuitenkaan tuo yhtä kokonaisvaltaista mielihyvää kuin taputus olalle, arvostava katse tai ääneen lausuttu kehu.

Perinteisessä kohtaamisessa erittyy enemmän myös serotoniinia ja oksitosiinia. Oksitosiinin on tutkitusti havaittu lisäävän empatiaa, anteliaisuutta ja luottamusta toisiin ihmisiin. Serotoniini puolestaan tuo mukanaan levollisuuden ja tasapainoisuuden tunteen, joka saa ihmisen tuntemaan itsensä arvokkaaksi. Masennuslääkkeistäkin tuttu aivojen välittäjäaine auttaa meitä säätelemään mielialaamme. Kun dopamiinibuustin tuoma euforia taittuu, oksitosiini ja serotoniini kannattelevat edelleen.

On kiehtovaa ajatella, että meillä jokaisella on mahdollisuus lääkitä läheistemme mielen hyvinvointia sanoin, katsein ja kosketuksin.

Kehutuksi tuleminen lisää edellä mainittujen aineiden eritystä. Kun joku kehuu minua, se vaikuttaa konkreettisesti aivojeni ja kehoni kemiaan. On kiehtovaa ajatella, että meillä jokaisella on mahdollisuus lääkitä läheistemme mielen hyvinvointia sanoin, katsein ja kosketuksin.

Aion tällä viikolla haastaa itseni jakamaan säästelemättä kehuja ja myönteistä huomiota. Tartu sinäkin haasteeseen. Kenties saamme yhdessä aikaan hyvän mielen hormonimyrskyn, joka pyyhkäisee läpi koko maakunnan.

Viikon oivallukset on uusi juttusarja, jossa työntekijämme nostavat esiin asioita, jotka ovat herättäneet ajatuksia kuntakierroksilla tai työn tuiskeessa.

Kirjoittaja

Matti Halmetvaara

Muutosvalmentaja

matti.halmetvaara@kuopio.fi

Avainsanat

kehuminenilo