Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Mieliteko-median valkoinen logo

| Elintavat Hyvinvointi | 15.3.2022 | Katja Hedberg

Juhlavuottaan viettävä Kuopion maraton juostaan mielen hyvinvoinnin puolesta

Jaa artikkeli

Teksti ja kuva: Katja Hedberg

Mieliteko-ohjelma kutsuttiin suosittuun maratontapahtumaan yhteistyökumppaniksi. Lähdemme mukaan, totta kai, sillä liikunnalla ja mielen hyvinvoinnilla on suora ja vahva yhteys toisiinsa.

"On suorastaan ihmeellistä, kuinka isokin stressi muuttuu lenkin aikana rusinan kokoiseksi”, tietää koko maakunnassa tunnettu juoksukoulujen vetäjä Ari Järveläinen.

Osana yhteistyötä toteutamme kevään ja kesän aikana liikunnallisen Mielimatka-kiertueen maakuntaan. Maratonin startti on syyskuussa. Silloin lähtöviivalla jokainen kävelijä, liikkuja ja juoksija on osanottajana yhtä arvokas.

 

Neljä miestä ja yksi nainen ovat urheiluvaatteissaan vierekkäion.

Tekijät, toteuttajat ja kumppanit Rauhalahti Kuopio Maratonin takana: Kylpylähotelli Rauhalahden kylpyläpäällikkö Ari Järveläinen (vas.), Kuopion Reippaan toiminnanjohtaja Jonna Kettunen, Pohjois-Savon Liikunnan aluejohtaja Risto Kovanen, Mieliteko-ohjelman muutosvalmentaja Matti Halmetvaara ja tapahtumapäällikkö Esa Pietikäinen.

"Tapahtuma saa puhtia ja inhimillisyyttä"

Rauhalahti Kuopio Maraton toteutetaan ensi syksynä juhlavuoden kunniaksi uuden teeman vauhdittamana: 25 vuotta täyttävä tapahtuma kutsui uudeksi yhteistyökumppanikseen Mieliteko-ohjelmamme, jonka myötä osanottajat liikkuvat isolla joukolla mielen hyvinvoinnin puolesta.

”Liikunta on yksi tärkeimmistä asioista, joiden avulla voimme edistää ihmisten hyvinvointia. On upeaa ja luontevaa, että saimme yhteistyöhömme mukaan Mieliteko-ohjelman. Ohjelmaa toteutetaan koko Pohjois-Savon alueella, joten toivomme tapahtumaamme myös uusia osanottajia eri puolilta maakuntaa”, toteaa toisen pääjärjestäjän Pohjois-Savon Liikunnan aluejohtaja Risto Kovanen.

Tapahtumapäällikkö Esa Pietikäinen uskoo, että uuden teeman myötä osallistumisen kynnys madaltuu, kun Rauhalahti Kuopio Maraton muuttuu aidosti hyvän mielen tapahtumaksi.

Helena Länsimies: ”Yhteistyön merkitys kantaa kauas.”

”Tämä yhteistyö tuo tapahtumaan puhtia, mutta myös uudenlaista inhimillisyyttä. Kyse ei ole vain huippu-urheilusta, vaan lähtöviivalla olemme kaikki samanarvoisia liikkujia.”

Mieliteko-ohjelman johtaja Helena Länsimies näkee yhteistyön merkityksen kantavan kauas:

”On ilahduttavaa päästä mukaan tapahtumaan, joka kokoaa upealla tavalla yhteen ison joukon ihmisiä. Tapahtuman merkitys ei rajoitu yhteen päivään ja hetkeen, jolloin juoksija tai kävelijä ylittää maaliviivan. Vaikutus on paljon kauaskantoisempi, sillä mielen hyvinvoinnin kohentuminen ja osallisuuden kokemus kannattelevat arjessa, ihmissuhteissa ja esimerkiksi työelämässä”, Länsimies toteaa.

Mielen pahoinvointi tuttua urheilumaailmassa

Tapahtuman toisen pääjärjestäjän, Kuopion Reippaan toiminnanjohtaja Jonna Kettunen on myös työssään huomannut, että henkinen pahoinvointi on nuorten urheilijoidenkin keskuudessa vakava, akuutti ongelma.

”Olemme merkittävä lasten ja nuorten liikuttaja. Iso tehtävämme on lisätä ja tukea paitsi fyysistä, myös henkistä hyvinvointia kaikenikäisten harrastajiemme joukossa”, hän painottaa.

”Nuoret eivät voi hyvin. Asialle pitää tehdä jotakin.”

Maratonin muina pääyhteistyökumppaneina toimivat Matkailukeskus Rauhalahti ja Kylpylähotelli Rauhalahti. Matkailukeskus Rauhalahden johtaja Sami Simonen näkee arvokkaana sen, että yritys pääsee edistämään pohjoissavolaisten liikkumista ja mielenterveyttä koko maakunnan alueella.

”Työllistämme merkittävän määrän nuoria aikuisia, ja olemme omakohtaisesti havahtuneet huomaamaan, etteivät nuoret voi nyt hyvin. Asialle pitää tehdä jotakin. Haluamme olla nostamassa tätä tärkeää asiaa esille ja kantaa näin yhteiskuntavastuuta”, Simonen toteaa.

 

"Kun liikutaan, mielikin lähtee matkalle”

Kylpylähotelli Rauhalahden kylpyläpäällikkö Ari Järveläinen tunnetaan maakunnassa aktiivisena juoksukoulujen järjestäjänä. Hän tuntee omakohtaisesti liikunnan eheyttävän vaikutuksen.

Kerromme Mielimatka-kiertueestamme pian lisää.

”Mieliteko-ohjelman mukaantulo nostaa meidänkin motivaatiotamme järjestää tätä tapahtumaa. Urheilu on keskeinen tekijä omalle hyvinvoinnilleni. Juokseminen onkin minulle ennen muuta mielen hoitamista. On suorastaan ihmeellistä, kuinka isokin stressi muuttuu lenkin aikana rusinan kokoiseksi”, hän tietää.

Mieliteko-ohjelman kiertää kevään ja kesän aikana eri puolilla maakuntaa: haluamme innostaa ihmisiä kokemaan liikunnan avulla yhteisöllisyyttä sekä osallisuutta. Kerromme hyväntuulisesta Mielimatka-kiertueestamme pian lisää täällä media-alustallamme.

”Kun lähdetään liikkumaan, myös mieli lähtee matkalle”, Helena Länsimies taustoittaa maratonjärjestäjien kanssa syntyvää yhteistyötä, joka rahallisen satsauksen sijaan tarkoittaa toiminnallista kumppanuutta.

Rauhalahti Kuopio Maraton järjestetään 3. päivä syyskuuta tutuissa maisemissa: lähtöalue on Matkailukeskus Rauhalahdessa ja maali Kylpylähotelli Rauhalahdessa.

   

Kaikki artikkelit

Avainsanat

maratonrauhalahti kuopio marathonurheilu