Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Mieliteko-median valkoinen logo

| Hyvinvointi Puhumattomuus | 24.8.2023 | Katja Hedberg

Julkkikset avautuivat Turusen lempeässä tentissä

Jaa artikkeli

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

Juontaja Sami Turunen kutsui 21 julkisuuden henkilöä puhumaan mielenterveydestä Savon Aaltojen ainutlaatuiseen ”Pienet teot” -ohjelmasarjaan.

Syntyi huikeita keskusteluja, joissa lähes kaikissa nousi esille sama, yllättävä asia. 

Tämän jutun lopusta pääset kuuntelemaan ohjelmasarjan kaikki jaksot.  

Mies istuu ulkona ja nojaa kädellään ohimoonsa.
”Tarinallisuutta, tunteita ja moniäänistä kuvaa Savosta sekä muualta maasta. Herkkyyttä, aitoutta ja uskallusta avata omaa sisintään”, Sami Turunen tiivistää ”Pienet teot” -ohjelmasarjan voimaannuttavan ja liikuttavankin sisällön.

 

Idea oli kutkuttava. Vähän se myös arvelutti – mahtaako onnistua?

21 viikkoa, ja joka viikko julkisuuden henkilö haastatteluun pohtimaan mielenterveyttä sekä pieniä tekoja, joiden avulla mielen hyvinvointia voi vaalia ja lisätä.

Savon Aaltojen juontaja-toimittaja Sami Turunen innostui ideasta, kääri hihansa, löysi kiinnostavat ihmiset ja puhalsi haastatteluihin mainion hengen. Tuloksena on Pienet teot -ohjelmasarjan 21 podcastia, joissa tunnetut taiteilijat, urheilijat, kirjailijat ja muusikot pohtivat mielensä hyvinvointia ja siihen vaikuttavia asioita.

Mieliteon ja Savon Aaltojen kaupallisena yhteistyönä syntyneen ohjelmasarjan tavoite oli nostaa esiin hyvinvoinnin teemoja sekä mielenterveyteen liittyviä ongelmia ja arkipäiväistää niitä. Jokainen haastateltava suhtautui aiheeseen uteliaasti ja avoimen innostuneesti.

”Maamme ainoana radiokanavana tarjosimme prime timessa keskustelua mielenterveydestä.”

”Olemme tottuneet näkemään esiintyvät artistit menestyvinä ja hyvinvoivina ihmisinä, juuri heille luoduissa rooleissa ja ympäristöissä. Nyt heille tarjottiin väylä tuoda esille itsestään uusia puolia. Moni haastateltava jopa halusi olla esimerkki siitä, että mielenterveydestä voi ja pitää puhua häpeilemättä”, Turunen kertaa huhtikuussa startannutta viikoittaista ohjelmasarjaa.

”On merkityksellistä, että Savon Aallot maamme ainoana radiokanavana on tarjonnut joka viikko parhaimmassa prime timessa keskustelua mielenterveyteen liittyvistä teemoista”, hän ilahtuneena toteaa. 

Ihmisen kaipuu toisen luo

Sami Turusen lempeässä tentissä ovat olleet muun muassa kirjailijat Sirpa Kähkönen ja Rosa Liksom, muusikot Erja Lyytinen ja Marko Hietala, stand up -koomikko Sami Hedberg, näyttelijä Pirjo Heikkilä, laulajat Viivi, Anssi Kela ja Olli Halonen sekä kirjailija ja kansanedustaja Marko Kilpi.

”Tavoite ei ollut avata väkivalloin ihmisten kipuhetkiä ja kovia kokemuksia. Mutta kun itse uskalsin heittäytyä tilanteisiin aitoudella ja herkkyydellä, kohtaamisiin syntyi turvallinen ja luottavainen tunnelma. Haastateltavat vapautuivat rooleistaan, ja esimerkiksi omasta päihteiden käytöstäkin oli luontevaa keskustella”, Turunen kertoo.

Ohjelmasarjassa pinnalle nousi toiveikkuus.

Hän yllättyi siitä, kuinka vahvasti haastatteluissa nousi esille ihmisen kaipuu päästä yhteyteen toisen kanssa.

”Yksi perustarpeistamme on tulla kohdatuksi ja huomatuksi omana itsenämme. Oli vaikuttavaa ja kaunista, että niin moni haastateltava nosti tämän tarpeen omakohtaisesti esille.” 

Vaikka mielenterveys koetaan raskaaksi aiheeksi, ohjelmasarjassa pinnalle nousi toiveikkuus.

”Erittäin moni haastateltava uskoi, että parempaa on luvassa heille itselleen ja elämään ylipäätään. Näinä aikoina tarvitsemme juuri tällaista toivoa.”

 

Mies istuu koivuun nojaten.
”On ollut upeaa tehdä ohjelmasarjaa, jonka kautta hyvä mieli on levinnyt ja kulkenut eteenpäin.”

Kuulijatkin lähtivät ideaan mukaan

Muuan asia toistui kerta toisensa jälkeen lähes jokaisessa Pienet teot -ohjelman keskusteluissa.

”Haastateltavat pitivät aivan keskeisenä mielensä hyvinvointiin vaikuttavana asiana omien rajojen tunnistamisen ja kunnioittamisen. Lähes kaikki korostivat suurimpana ahaa-elämyksenään oivallusta siitä, kuinka paljon jaksaminen lisääntyy, kun uskaltaa tarvittaessa hiljentää tekemisen tahtia ja löytää tätä kautta itselleen oikean ja sopivan elämänrytmin.”

julkkisten kokemus: Tunnista omat rajasi – ja voit paremmin.

Turunen kokee saaneensa haastattelujen myötä vahvuutta juontajana, toimittajana – ja ihmisenä.

”Tämä ohjelmasarja on pitkän urani toistaiseksi rakkain ja tärkein projekti. Koskettava teema linkittyy kaikkeen siihen, johon haluan työlläni vaikuttaa. Koen, että olen luonut yhteyttä ihmisten välille. Mahdollistin myös sen, että kuulijoiden ääni nousi esille.”

Ohjelman kuuntelijat ovatkin intoutuneet lähettämään studioon kertomuksia omista pienistä teoistaan, joita he ovat tehneet läheisille – tai tuiki tuntemattomille.

Pienet teot -ohjelmasarja päättyy keskiviikkona 30. elokuuta, kun Turusen haastattelussa on Kuopion kaupungin draamakasvattaja Anni Marin. Ohjelma avaa loppuun asti uusia, rohkeita väyliä:

”Keskustelumme yksi aihe on, kuinka seksuaalisuus ja mielenterveys linkittyvät toisiinsa. Kiinnostavaa pohdintaa on siis luvassa.”

 

Pienet teot-ohjelmasarjan kaikki 21 haastattelua ovat kuultavissa Spotifyn soittolistassa sekä  Savon Aaltojen verkkosivulla.  

Kuuntele myös, kuinka Sami Turunen keskusteli suorassa lähetyksessä pienten tekojen merkityksestä ja Mieliteon työstä viestintäasiantuntija Katja Hedbergin kanssa.