Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Mieliteko logo valkoinen

| Puhumattomuus Aktivointi | 10.9.2022 | Katja Hedberg

#Puhutaanko: Kenelle sanot tänään jotain hyvää?

Jaa artikkeli

Teksti: Katja Hedberg, kuvat: Sini Pennanen

Kutsumme sinut mukaan Puhutaanko?-kampanjaamme luomaan uudenlaista keskustelukulttuuria Pohjois-Savoon. Puhuminen ja kuulluksi tuleminen tekevät meille hyvää. Ne kohentavat tutkitusti mielen hyvinvointiamme ja fyysistä terveyttämme.

Opetellaan siis sanomaan se, mikä aiemmin on jäänyt sanomatta. Koska emme pystyneet. Koska hävetti. Koska uskallus ei riittänyt. Tai emme vain oivaltaneet, kuinka tärkeitä ja kaivattuja sanamme olisivat olleet.

Me jokainen osaamme tämän. Tarvitsemme vain rohkeutta ja harjoittelua. Rohkaistaan toisiamme. Ja siirretään rohkeus teoksi: murretaan puhumattomuuden kulttuuri ystävällisillä sanoilla ja pienillä hyvillä teoilla.

Aloitetaan heti. Kenelle sinä sanot tänään jotain ihanaa?

 

Nainen hymyilee innoissaan.

Puhuminen on noussut Mieliteko-ohjelman omissakin tutkimuksissa nousee yhdeksi tärkeimmistä keinoista lievittää mielen hyvinvointiin liittyvää oireilua.

Puhumalla vaikeakin asia pienenee

Miksi julistamme Mieliteko-ohjelmassa puhumisen ja avoimen vuorovaikutuksen merkitystä? Miksi käynnistämme Puhutaanko-kampanjan?

Yksi selitys pohjoissavolaisten korkealle mielenterveyssairastavuudelle ja runsaalle päihteiden käytölle löytyy maakuntamme ylisukupolvisesta puhumattomuuden kulttuurista, jonka haluamme murtaa.

Uskomme, tutkittuun tietoon nojaten, että vaikeneminen saa meidät voimaan huonommin. Sanomatta jääneet sanat ja asiat eivät katoa. Kannamme niitä mukana, painolastina. Ajan myötä kuorman paino kasvaa ja vointimme heikkenee.

Puhuminen vahvistaa ihmissuhteitamme, elämämme tärkeintä asiaa.

Yhtä vakaasti uskomme, että puhuminen lisää hyvinvointiamme. Se vähentää yksinäisyyttä ja poistaa ennakkoluuloja sekä vääriä tulkintoja. Se lähentää meitä, lisää yhteyttä, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta, ja tämän tuloksena vahvistaa ihmissuhteitamme, elämämme tärkeintä asiaa.

Puhumalla vaikeatkin asiat kevenevät ja pienenevät. Parhaassa tapauksessa puhuminen auttaa löytämään haasteisiin ratkaisun, jota yksin ja vaikenemalla emme olisi oivaltaneet.

 

Mies ja kolme naista rakentavat tornia pöydän äärellä.

Puhuminen lähentää meitä toisimme sekä lisää yhteyttä, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta.

 

Meillä kaikilla on mielenterveys

Haluamme rohkaista pohjoissavolaisia keskustelemaan uudella tavalla myönteisyys edellä ja myös vaikeista asioista. Iso tavoitteemme on muuttaa myös ajattelua ja poistaa mielenterveyteen liittyviä myyttejä. Meillä kaikilla kun on mielenterveys.

Puhumisen merkityksen korostaminen on meistä tärkeä ja hieno oivallus. Emme keksineet sitä aivan yksin. Olemme saaneet Mieliteko-ohjelmaan eri puolilta maakuntaa vahvaa ja samansuuntaista viestiä: emme osaa puhua asioista avoimesti. Vuorovaikutus ei toimi. Vaikeista asioista vaietaan.

Olemme luoneet mahdollisuuksia uudenlaisen keskustelun opettelemiseen.

Olemme jo tarttuneet ongelmaan. Olemme luoneet kanavia ja mahdollisuuksia uudenlaisen keskustelun opettelemiseen:

Mieliteko-ohjelman Kehukoppi on mahtava tapa lisätä iloa ja yhteenkuuluvuutta. Tutustu Kehukoppiimme.

Mieliteko-ohjelman Mielitekopiirissä opettelemme uudenlaista keskustelua. Tutustu Mielitekopiiriimme.

Mieliteko-ohjelman Mielitekoriihessä lisäämme osallisuutta. Tutustu Mielitekoriiheemme.

Saimme Puhutaanko?-kampanjaan neljä yhteistyökumppania, joiden kanssa jaamme yhteisen arvomaailman. Kampanjamme tuleekin sinua vastaan muun muassa Kauppakeskus Matkuksessa, Kuopion kaupunginteatterissa, sekä LähiTapiola Savon ja Osuuskauppa PeeÄssän toimipisteissä.

Seuraamalla verkkosivujamme ja sosiaalista mediaamme kuulet pian, kuinka voit osallistua pienillä hyvillä teoilla ja ystävällisillä sanoilla Puhutaanko-kampanjaamme.

Tarvitsemme sinut mukaan. Puhuminen on ensimmäinen askel parempaan mielenterveyteen, joka koskettaa meitä jokaista.

Tutustu Puhutaanko-sivuumme, ja opit lisää puhumisesta - ja puhumattomuudesta.