Vipuvoimaa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Lohduttavilla sanoilla on hirmuinen voima. Lue lisää. Mieliteko-ohjelman Puhutaanko?-kampanja käynnistyi. Lue lisää. Kyselymme vahvisti: pohjoissavolaisilla on erittäin paljon päihteisiin ja mielenterveyteen liittyviä haasteita. Lue lisää.
Viikon oivallus puhekuplassa, sydän nurkassa

Kuntajohtaja ei voi epäonnistua ihmisten johtamisessa

Jaa artikkeli

Palveluammatti määritellään yleisesti tehtäväksi, jossa palvellaan asiakasta. Myös kuntajohtajan tehtävä on palveluammatti. Asiakkaita ovat kuntien työntekijät ja asukkaat.

Mikään ei ole niin varmaa kuin muutos, ja kuntajohtaminenkin on muutosten johtamista. Se edellyttää epävarmuuksien ennakoimista ja asioihin ajoissa reagoimista. Kuntajohtajien on valittava suunta, jota kohti ruorista käännetään.

Kuntajohtajan työ ei ole yksintyöskentelyä. Organisaation johtaminen vaatii yhteistyötä: tiimityötä organisaation sisällä ja koordinaatiota ulkoisten sidosryhmien kanssa. Kuntajohtajan on kyettävä luomaan merkityksellisiä suhteita ihmisiin, sillä toimenkuva sisältää hallinnollisten ja tulosvastuullisten tehtävien ohella ihmisten johtamista.

Kuntajohtajan työhön kohdistuu paljon odotuksia eri tahoilta. Ihmisen johtamisessa ei ole mielestäni varaa epäonnistua. Haluan uskoa siihen, että haasteellisessa tilanteessa oleva kunta on hyvälle johtajalle mieluinen haaste. Johtaja luotsaa organisaatiota ansiokkaasti kohti hyvinvoivaa kuntaa. Hänellä tulee olla kyky kannustaa ja tukea työyhteisöä. Luottamuksen ansaitseminen vaatii vuoropuhelua.

Henkilöstöpolitiikka on tärkeä osa kuntastrategiaa. Sen ytimen tulisi muodostaa toimiva ja välittävä johtamiskulttuuri. Johtaminen kun on palvelutehtävä. Se on henkilöstön tasapuolista ja oikeudenmukaista kohtelua, jota kukin kuntajohtaja toteuttaa omana persoonanaan.

Myös mielen hyvinvointityö on yksi johtajan keskeisistä tehtävistä. Mieliteko-ohjelma tarjoaa kunnille koulutusten kautta mahdollisuuden edistää mielen hyvinvoinnin johtamistyötä. Tartuttehan tilaisuuteen. Yhdessä voimme edistää kuntien hyvinvointityötä ja meidän kaikkien mielen hyvinvointia.

Viikon oivallukset on uusi juttusarja, jossa työntekijämme nostavat esiin asioita, jotka ovat herättäneet ajatuksia kuntakierroksilla tai työn tuiskeessa.

Kirjoittaja

Tiina Juutinen

Mieliteko-ohjelman koordinaattori

tiina.juutinen@kuopio.fi

Avainsanat

kuntajohtaja