Vipuvoimaa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Iisalmen Arska-täti - huima hyvän mielen lähettiläs. Lue lisää. #unelmoidaanko: Nightwishin Tuomas Holopainen: "Elämän tarkoitus on unelmoida ja tehdä kaikkensa, että unelmat toteutuvat". Lue lisää. #Mielitekopodcast: Professori Arto O. Salonen pohtii hyvän elämän edellytyksiä. Kuuntele. Dissosiaatiohäiriö vei laulajan vuosiksi sumuun – terapia pelasti. Lue lisää. #Riisutaanko: Vapauta mielesi pelosta, häpeästä ja ennakkoluuloista. Lue lisää.
Mieliteko-median valkoinen logo

Liikuntaan satsaava Joroinen ponnisti Urheilugaalan finaaliin

Jaa artikkeli

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

Joroisissa liikkuminen ei ole rahasta kiinni: kunnan liikuntapaikat ovat kaikille maksuttomia, ja päätoimisen liikunnanohjaajan tehtävä on edistää asukkaiden hyvinvointia liikunnan avulla.

Liikuntamyönteinen maine on kantanut kauas: Kun Urheilugaalassa julkistetaan Suomen liikkuvin kunta, Joroinen komeilee finaalikolmikossa.

Joroisten liikunnanohjaaja Anna-Maria Sallinen tekee työtään intohimoisesti. Hän antaa kuusi vinkkiä, joiden avulla sohvaperunakin innostuu liikkumaan – ja oppii myös nauttimaan siitä.

 

Nuori nainen on kuntosalilla.

Joroisten liikunnanohjaaja Anna-Maria Sallinen tekee monipuolista työtään tunteella ja intohimolla: ”On upeaa olla vaikuttamassa ihmisten henkiseen hyvinvointiin. Liikkuminen on itsellenikin henkireikä. Mitä tekisin elämälläni, jos en saisi liikkua?”

 

Tunneilla on väkeä vauvasta vaariin

Äänessä on iloa ja ylpeyttäkin, kun Anna-Maria Sallinen puhuu työstään.

”On innostavaa olla näin tärkeässä tehtävässä. Pystyn työssäni vaikuttamaan koko yhteiskuntaan, jos asiaa tarkastelee ihmisen tasapainon, onnellisuuden sekä henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kannalta”, Sallinen, 25, pohtii.

Hän työskentelee kolmatta vuotta Joroisten kunnan liikunnanohjaajana – yhä harvinaisemmaksi muuttuva päätoiminen pesti pienissä kunnissa.

Joroisissakin pohdittiin jo liikunnanohjaajan tehtävän lakkauttamista.

”Siitä nousi aika kiivas keskustelu.”

”Siitä nousi aika kiivas keskustelu. Erityisesti eläkeläiset vaativat, ettei liikunnanohjaajasta saa luopua.”

Varkaudessa asuva Sallinen vetää Joroisissa liikuntaryhmiä ja vapaa-ajan kerhoja muun muassa ala- ja yläkoulun oppilaille, erityisluokkalaisille, kehitysvammaisille, hengitysyhdistyksen jäsenille sekä eläkeikään ehtineille.

”Tunneillani on viikoittain 150-170 osanottajaa. Väkeä vauvasta vaariin”, Sallinen tiivistää.

Kunnan liikuntapaikat ovat maksuttomia kuntalaisille. Heille on tarjottu myös polkupyöriä vapaaseen käyttöön. Joroisten verkkosivuilla selvitetään joka vuosi kyselyn avulla liikuntapalveluiden toimivuutta. Sivustolla todetaan, että liikunnanohjaajan tehtävä on edistää kuntalaisten terveyttä ja hyvinvointia.

Joroisten maine kuntalaisten liikuttajana kantaa kauas. Kunta on valittu Urheilugaalan finaalikolmikkoon Suomen liikkuvin kunta -kategoriassa. Tittelistä kisaavat myös Janakkala ja Seinäjoki. Voittaja julkistetaan torstaina 13. tammikuuta suorassa lähetyksessä kello 20 alkaen Ylen kakkoskanavalla televisiossa ja Areenassa.

 

Nuori nainen ohjaa iäkästä naista kuntosalilla.

Menossa on eläkeläisten liikuntatunti Joroisten Urheilutalon kuntosalilla. Elvi Liuska treenaa vatsalihasliikkeitä, ja Anna-Maria Sallinen mittaa kännykästään aikaa.

 

Nuoret, mummot ja papat – kaikki liikkuvat

Anna-Maria Sallisen vetämissä ryhmissä liikutaan monipuolisesti. On tuolijumppaa, kuntosalitreeniä, vesijumppaa, sählyä, koripalloa, fresbeetä, motoriikkaa kehittäviä temppuratoja…

Millaisessa kunnossa joroislaiset ovat?

Millaisessa kunnossa joroislaiset ovat?

”Aika hyvässä. Uskoisin, että eläkeläiset ovat jopa keskivertoa paremmassa kunnossa”, Sallinen kertoo ja sanoo, että juuri eläkeläisten ryhmiä on mieluisinta vetää.

”Useita mummoja ja pappoja tapaan jopa kolmesti viikossa. He tietävät liikunnan merkityksen hyvinvointiinsa ja sen, että mitä aktiivisemmin ja enemmän liikkuu, sitä pidempään selviytyy itsenäisesti kotona.”

Sallinen ei näe työssään todisteita väitteille, että tietokoneiden aikakaudella lasten liikunta vähenee ja ryhti huononee.

”Kuvansin alakoulussa on 100 oppilasta, joista lähes puolet osallistuu liikuntaryhmiini. He kaikki ovat hyväkuntoisia ja aktiivisia. Jokainen harrastaa jotain, moni juuri urheilua.”

Sallisen mukaan myös erityisoppilaat innostuvat liikunnasta – varsinkin, jos itse saavat vaikuttaa tuntien sisältöön.

”Silloin kaksikin liikuntatuntia sujahtaa nopeasti. Usein he viihtyvät tunnillani koulupäivän päätteeksikin. Siitä saan itselleni hyvän mielen, sillä pallopelit ja keskittymistä vaativat liikuntamuodot voivat lisätä oppilaan keskittymiskykyä myös muilla tunneilla.”

Ohjaaja on kutsunnoissakin mukana

Joroisten erikoisuus on, että liikunnanohjaaja osallistuu Puolustusvoimien kutsuntoihin ja tarjoaa siellä nuorille kunnan omana työnä tehtyä ”Aloittelijan kuntosaliopasta”.

”Reilusti yli puolet nuorista ottaa oppaan, jota vastaan saa kirjastolta vuoden kuntosalikortin maksutta. Monelle tämä on taloudellisestikin merkittävä asia”, Anna-Maria Sallinen toteaa.

"On tärkeää tukea ihmisiä terveellisiin elintapoihin."

Sallinen sanoo olleensa aina urheilullinen ja oivaltaneensa lukiolaisena, että haluaa liikunnasta ammatin. Liikunnanohjaajaksi hän valmistui Kajaanin ammattikorkeakoulussa.

”Halusin liikunnanopettajan sijaan ohjaajaksi. Minulle on tärkeää tukea ihmisiä terveellisiin elintapoihin ja kannustaa myös pitämään niitä yllä.”

Juuri nyt Sallinen itsekin liikkuu ja treenaa kurinalaisesti – tavoite on osallistua tulevaisuudessa fitnessin kilpailuihin. Tavoite tarkoittaa neljää salitreeniä viikossa ja tarkkaa ruokavaliota.

 

Nuori nainen ja iäkäs nainen venyttelevät kuntosalilla.

Loppuvenyttelyt. Taustalla oleva Mirja Paunonen antaa mukavaa palautetta Anna-Maria Sallisesta: ”Hän on rauhallinen, innostava ja kannustava liikunnanohjaaja.”

 

Kuusi vinkkiä sohvaperunalle

Anna-Maria Sallinen pysähtyi pyynnöstä pohtimaan, kuinka voi innostua nousemaan sohvalta, aloittaa liikkumisen – ja oppia nauttimaan siitä. Tässä Sallisen kuusi vinkkiä:

1. Älä yritä väkisin tehdä samaa, kuin kaikki muut. Etsi oma juttusi. Se voi olla ihan muuta kuin jumppaa tai kuntosalia. Olisivatko vaikkapa puutarhatyöt ja kävely- tai pyöräilylenkki luonnossa sinun juttusi? Myös pihaleikki lastenlasten kanssa on liikuntaa. Ei liikkuessa tarvitse aina hikoilla.

Älä aloita sata lasissa.

2. Älä aloita sata lasissa vaan pikkuhiljaa – varsinkin, jos et aiemmin ole liikkunut paljon.

3. Ota kaveri mukaan. Jaettu kokemus tuo tukea, turvaa – ja iloa.

4. Aseta välitavoitteita. Kun saavutat niitä, palkitse itsesi vaikkapa kivalla viikonloppureissulla.

5. Ole kärsivällinen. Muutokset eivät näy hetkessä. Jos tavoitteesi on pudottaa painoa, pudotus pysähtyy jossakin välissä. Se kuuluu prosessiin eikä tarkoita, että olet epäonnistunut. Painosi voi välillä jopa noista, kun lihakset kasvavat.

6. Ikäsi on vain numero. Korkeakaan ikä ei ole este lihasvoiman kasvattamiselle, tasapainon lisäämiselle ja koordinaation kehittämiselle. Koskaan et ole liian vanha aloittamaan liikuntaa ja kohentamaan terveyttäsi.

 

Joroinen on valittu Urheilugaalan Suomen liikkuvin kunta -kategoriassa finaaliin yhdessä Janakkalan ja Seinäjoen kanssa.
Suomen Urheilugaalassa palkitaan vuosittain urheilijoita ja urheiluvaikuttajia. Gaalan järjestäjiä ovat mm. Olympiakomitea, Paralympiakomitea, Yle ja Veikkaus. Gaalasta tulee suora lähetys Ylen kakkoskanavalla ja Areenassa torstaina 13. tammikuuta klo 20.

 

Kaikki artikkelit

Avainsanat

urheilujoroinen