Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Mieliteko-median valkoinen logo

| Hyvinvointi Aktivointi | 29.3.2023 | Katja Hedberg

Liki tuhat kännykkää pursuaa BitHabitin tarjoamia pieniä tekoja Pohjois-Savossa

Jaa artikkeli

 Teksti: Katja Hedberg

Pilottimme upea tulos: 1680 vastasi Myseulan kyselyyn ja 942 aktivoi BitHabit-sovelluksen.

Osanottajien ison määrän myötä Itä-Suomen yliopisto saa arvokasta tietoa ja aineistoa hyvinvoinnin laajalle jatkohankkeelleen.

Jos olet aktivoinut BitHabitin maaliskuun aikana, voit käyttää sovellusta huhtikuun loppuun asti. Jos haluat tämän jälkeen pysyä sovelluksen käyttäjänä, saat siihen henkilökohtaiset ohjeet. 

Myseulan kysymyksiin voit halutessasi vastata uudestaan 6.4. asti ja verrata saamiasi indeksilukuja aiempiin tuloksiisi. 

 

Kuusi kännykkää, joiden ruudussa näkyy BitHabit-sovellus.
BitHabit suorasta pursuaa pieniä ja arkisia tekoja, joiden avulla voi hoitaa mieltä ja kehoa.

 

Mieliteko tarjosi Pohjois-Savon aikuisväestölle mahdollisuuden käyttää kuukauden ajan maksutta Myseula-kyselyä sekä BitHabit-sovellusta, joilla voi kartoittaa, seurata ja kohentaa mielen hyvinvointia.

Pilottimme sai mainion vastaanoton: 937 henkilöä aktivoi BitHabit-sovelluksen, ja 1672 vastasi Myseulan hyvinvointikyselyyn.

Hieno tulos!

”On upeaa, että saimme näin paljon ihmisiä liikkeelle. Oman hyvinvoinnin vaaliminen on ajassamme selvästi merkityksellinen asia”, Mieliteon johtaja Helena Länsimies kiittää mukaan lähteneitä pohjoissavolaisia.

Länsimiehen mukaan Myseulan ja BitHabitin yksi merkittävä tavoite oli herättää ihmiset oivaltamaan, kuinka iso vaikutus arkisilla valinnoilla on mielen hyvinvointiin.

”Olisi hienoa, jos pohjoissavolaisten hyvinvoinnin työkalupakkiin jäisi pysyvästi jotain uutta.”

”Sovellus ohjaa muuttamaan omaa arkea hyvin pienillä teoilla ja muutoksilla. Tutkimusten mukaan niiden voima ja arvo ovat kuitenkin mittaamattomia.”

Länsimies toivoo, että mahdollisimman moni jatkaisi hyväksi havaitsemiaan pieniä tekoja myös pilotin jälkeen.

”Tutkimukset kertovat, että noin neljässä viikossa uusi tapa muuttuu rutiiniksi. Olisi hienoa, jos pohjoissavolaisten hyvinvoinnin työkalupakkiin jäisi pysyvästi jotain uutta.”

BitHabit-sovellus ja Myseula-kysely istuvat Länsimiehen mukaan Mieliteon toimenpiteisiin hyvin juuri nyt, kun ohjelman ensimmäinen kaksivuotinen toimikausi on kääntymässä lopuilleen.

”Olemme lukuisten toimintakokeilujemme myötä saaneet varmuuden ja ymmärryksen siitä, kuinka paljon yksinkertaiset ja vähäisiltäkin tuntuvat pienet teot vaikuttavat hyvinvointiimme. Tämä kokemuksen tuoma ymmärrys yhdistettynä tutkimustietoon antoi vahvan perusteen ryhtyä tähän pilottiin.” 

Itä-Suomen yliopisto selvittää vaikuttavuuden

Vaikka pilotti päättyy, sen merkitys pohjoissavolaisten mielen hyvinvoinnin kannalta kantaa kauemmaksi.

Itä-Suomen yliopisto selvittää pilottimme vaikuttavuutta keräämällä tietoa Myseulan ja BitHabitin käyttäjämäärästä, millaisia tekoja sovelluksesta valitaan sekä millaiset teot mahdollisesti jäävät pysyviksi. Yhdenkään käyttäjän henkilöllisyyttä ei kuitenkaan yksilöidä eikä voida selvittää.

Pilotin merkitys pohjoissavolaisten mielen hyvinvoinnin kannalta jatkuu.

Lääketieteellisen fysiologian professori Timo Lakka ja Vaikuttavuuden talon tutkimusjohtaja Tomi Mäki-Opas Itä-Suomen yliopistosta iloitsevat siitä, että pilottiin lähti mukaan niin iso joukko pohjoissavolaisia.

”Juuri ison osanottajamäärän myötä saamme nyt arvokasta ja luotettavaa tietoa. Hyödynnämme tiedon tulevassa suuremmassa hankkeessamme, jossa pyrimme edistämään väestön terveellisiä elintapoja, terveyttä sekä hyvinvointia”, Lakka ja Mäki-Opas toteavat tyytyväisinä. 

 

Myseulan kysymykset kartoittavat, millainen on mielen hyvinvointisi tila juuri nyt.


Sovellus saattaa tukea mielenterveyttä

Osanottajien määrästä iloitaan myös aivoterveyteen erikoistuneessa yrityksessä Wellpro Impact Solutions Oy:ssä, jossa Myseula on kehitetty ja BitHabit jalostettu, jotta ne sopivat mielen hyvinvoinnin kohottamiseen.

”Laajan, kolmessa maassa ennakkoon tehdyn käytettävyystutkimuksen perusteella osasimme odottaa isoa käyttäjämäärää. Mutta pohjoissavolaisten näin suuri innokkuus yllätti meidät iloisesti”, Wellpron liiketoimintajohtaja Juha Tenhunen kiittää osallistujia.

”Mieliteon pilotti on meille todella tärkeä. Se osoittaa, että mielen hyvinvointiin vaikuttavien asioiden aktivointi onnistuu sovelluksen avulla kansalaisten laajassa käytössä – tilanteessa, johon se juuri on suunniteltu ja tarkoitettu.”

Kokemus mahdollistaa Tenhusen mukaan laajemmat jatkohankkeet, joissa sovellusten avulla tuetaan väestön mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistämistä.

Entä jos haluan jatkaa BitHabitin käyttöä?

Jos olet aktivoinut BitHabitin maaliskuun aikana, voit käyttää sovellusta huhtikuun loppuun asti. Huhtikuun puolivälin tienoilla saat Wellprolta sähköpostitse toimintaohjeet, jos haluat käyttää sovellusta myös huhtikuun jälkeen.

Myseulan kysymyksiin voit halutessasi vastata uudestaan 6.4. asti ja verrata saamiasi indeksilukuja aiempiin tuloksiisi. 

mitkä ovat viisi suosituinta BitHabitia?

Pohjoissavolaiset ovat käyttäneet BitHabitia ilahduttavan aktiivisesti ja monipuolisesti. Yhteensä sovelluksesta on poimittu käyttöön 1950 tekoa.

Entä mitkä ovat viisi suosituinta BitHabitia? Tässä ovat suosikkinne: 1) Keuhkot täyteen raikasta ilmaa, 2) Pysähdyn hengittelemään, 3) Järjestän aikaa rentoutukseen, 4) Huomaan hyvän töissä, 5) Hymyilen itselleni.

Suosituin aihealue oli, kuten pilotin teemaan sopii, mielen hyvinvointi.