Jaa artikkeli
Teksti: Katja Hedberg
Mieliteko toteuttaa Pohjois-Savossa ainutlaatuisen mielen hyvinvoinnin pilotin: maakunnan koko aikuisväestö saa mahdollisuuden ottaa kuukauden ajaksi maksutta käyttöönsä Myseula-hyvinvointikyselyn sekä BitHabit-sovelluksen, joilla voit kartoittaa, seurata ja kohentaa mielen hyvinvointiasi.
Pääset kyselyyn klikkaamalla vieressä olevaa "Tee Myseula-kysely" -painiketta.
Seula ja sovellus pohjautuvat tieteelliseen tutkimustietoon ja vuosien työhön, jota ovat tehneet Itä-Suomen yliopisto, THL, VTT sekä aivoterveyteen erikoistunut Wellpro-yritys.
Voit valjastaa tieteen helposti arkeesi: vastattuasi kyselyyn saat sovelluksen käyttöösi. Tarvitset tähän vain mobiililaitteen ja nettiyhteyden.
Katso videoilta, kuinka testihenkilömme toimittaja Marianne Mattila,toimitusjohtaja Juho Rissanen, käyttöpäällikkö Juha Westman ja toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren tutustuivat seulaan ja sovellukseen.
Tässä kuvakarusellissa on kahdeksan kännykän kuvaa. Seuraamalla kuvia ja niiden kuvatekstejä etenet helposti ensin Myseula-hyvinvointikyselyyn ja sen jälkeen BitHabit-sovelluksen käyttäjäksi. Näin pääset kartoittamaan ja kohentamaan hyvinvointiasi. Antoisaa matkaa!
Mieliteon laaja, koko Pohjois-Savon aikuisväestölle suunnattu mielen hyvinvoinnin pilotti alkaa maanantaina, 27. päivä helmikuuta. Pilottiimme voi tulla mukaan aina maaliskuun loppuun asti ja ottaa sovelluksen kuukauden ajaksi käyttöönsä. Näin helposti se käy:
Klikkaamalla viereistä pyöreää painiketta pääset Myseulan kyselyyn, joka kartoittaa hyvinvointisi tilaa ja johon vastattuasi pääset käyttämään BitHabit-sovellusta kuukauden ajan ilmaiseksi.
Pilotillamme on lyhyt ja rajattu aika monesta eri syystä.
Jo niinkin lyhyessä ajassa kuin kuukaudessa voit saada elintavoissasi pysyviä muutoksia aikaiseksi. Käyttäytymistieteilijät ovat todenneet, että meidän pitää toistaa 3-4 viikkoa uutta toimintatapaamme, jotta kehomme ja aivomme reagoivat muutokseen ja jotta se vakiintuu arkeemme uudeksi rutiiniksi.
Elintapamme ovat mielenterveytemme peruspilarit.
Pilotin aikana myös testaamme menetelmää ja kokoamme tärkeää tietoa siitä, kuinka sovellusta tulisi kehittää. Tavoitteemme on oivalluttaa ihmiset huomaamaan, kuinka paljon pienet ja arkiset tottumukset vaikuttavat hyvinvointiimme. Elintapamme ovat mielenterveytemme peruspilarit.
Kokosimme 17 kysymystä ja vastausta, jotka esittelevät sinulle Myseulan sekä BitHabit-sovelluksen.
Mikä on Myseula?
Myseula on kysymyspatteristo ja menetelmä, jonka avulla saat tietoa mielesi hyvinvoinnin tilasta sekä mahdollisista riskitekijöistä, jotka kuormittavat mieltäsi. Sinulta kysytään niinkin arkisia asioita kuin päivittäisen istumisen määrää, veden juomista, ystävien tapaamista ja lomien suunnittelua. Vastaukset paljastavat paljon siitä, miten arkiset tottumukset tukevat mielenterveyttä – vai nakertavatko ne sitä.
Testikäyttäjien palautteen perusteella jo vastaaminen kysymyksiin havahduttaa miettimään arjen tottumusten vaikutusta hyvinvointiin – ja myös muuttamaan niitä. Vastaaminen onkin jo eräänlainen mini-interventio.
Kuinka kauan vastaamiseen menee aikaa?
Viitisen minuuttia.
Paljonko kysymyksiä on, ja mitä ne käsittelevät?
Kysymyksiä on 31. Ne ovat arkipäiväisiä mutta tarkkaan mietittyjä ja tieteellisiin tutkimustuloksiin pohjautuvia. Esimerkiksi istumisesta kysytään, koska riskin ennenaikaiseen kuolemaan tuplaantuu, jos ihminen istuu vähintään kahdeksan tuntia päivässä.
Kysymykset käsittelevät neljää osa-aluetta: mielen hyvinvointia, liikkumista, sosiaalisuutta ja tyytyväisyyttä omaan elämään, eli asioita, jotka nykytiedon perusteella vaikuttavat mieleemme eniten.
Vastattuasi saat heti henkilökohtaisen raportin voinnistasi.
Saanko palautteen vastauksistani?
Ilman muuta. Heti vastattuasi saat henkilökohtaisen raportin eli mittariluvun kommentteineen jokaisesta osa-alueesta ja lisäksi yleisindeksin voinnistasi.
Jos mittarisi jää raportin ”liikennevaloissa” keltaiselle tasolle, vastauksesi ovat nostaneet esille riskitekijöitä. Tällöin sinulle tarjotaan eri vaihtoehtoja hyvinvointisi lisäämiseksi. Jos mittari pysähtyy punaiselle alueelle, saat ehdotuksen ottaa yhteyttä terveyskeskukseen tai mielenterveyspalveluun.
Kuka on tehnyt seulan ja laatinut kysymykset?
Myseula on aivoterveyteen erikoistuneen Wellpro Impact Solutions -yrityksen luoma kyselymenetelmä, joka alun perin syntyi aivo- ja muistiterveyteen liittyvän tutkimustyön pohjalta. Yhdessä Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden kanssa seulaa on jalostettu ja kysymyspatteristoa laajennettu vastaamaan Mieliteon tavoitteita.
Pitääkö minun antaa tietoja omasta terveydentilastani?
Ei. Emme kysy painoindeksiäsi, kolesteroliarvojasi emmekä verenpainettasi. Myseula ei ole lääkinnällinen laite tai diagnoosiväline. Se on seulontaväline, jonka tarkoitus on tutkimuksiin pohjaten kartoittaa mielen hyvinvointiin vaikuttavia mahdollisia riskitekijöitä. Emme siis kerää terveystietojasi, vaan yleiseen hyvinvointiisi liittyviä asioita. Luotamme omaan näkemykseesi ja tapaasi peilata elämäntapaasi.
Sinun ei tarvitse kertoa edes nimeäsi.
Onko Myseulan käyttö varmasti turvallista, ja mitä tietoja minun täytyy itsestäni luovuttaa?
Tietoturvaan liittyvät asiat ovat hyvin tärkeitä. Ne on huomioitu seulaa tehdessä ja kehitettäessä. Kun kyse on terveydestä ja hyvinvoinnista, tekniikan pitää olla turvallista. Keräämme vastaajista mahdollisimman vähän tietoa. Sinun ei tarvitse kertoa edes nimeäsi. Kysymme sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Ne tarvitaan, jotta pääset Bithabit-hyvinvointisovelluksen käyttäjäksi ja saat palautetta valitsemistasi pienistä teoista.
Paljonko Myseulan käyttö maksaa?
Myseula ja BitHabit-sovellus ovat täysi-ikäisille pohjoissavolaisille maksuttomia pilotin ajan.
Voinko vastata Myseulan kysymyksiin useammin kuin kerran?
Kyllä voit, tätä myös suosittelemme. Kun vastaat kysymyksiisi säännöllisesti vaikkapa kuukauden välein, pystyt seuraamaan mahdollisia muutoksia hyvinvoinnissasi ja myös pitämään kiinni muuttuneista elintavoistasi.
Tavoite on, että otat arkeesi muutaman uuden teon kerrallaan.
Entä BitHabit-sovellus, mikä se on?
Se on mobiilisovellus ja tietopankki, joka suorastaan pursuaa mielen hyvinvointiin liittyvää sisältöä. Sen tarkoitus on ohjata sinua uusiin, terveellisiin ja ennen kaikkea pysyviin uusiin tottumuksiin pienten ja hyvin arkisten tekojen avulla. Tavoite on, että otat arkeesi terveellisiä tekoja muutama kerrallaan ja jatkat niiden tekemistä, jotta niistä muodostuu aidosti pysyvä tapa.
Sovelluksessa on eri aihealueisiin jaoteltuina jopa 450 arkista tekoa, jotka ovat helposti toteutettavissa. Voit valita ravintoon, uneen ja liikuntaan liittyvien tekojen lisäksi lukuisia mielen ja aivojen hyvinvointiin vaikuttavia tekoja.
BitHabit antaa tietoa muun muassa syömisestä, liikunnasta, alkoholin käytöstä, tupakoinnista, unesta ja mielenterveydestä. Sovellus tarjoaa myös linkkejä resepteihin, vinkkejä taukojumppaan sekä unen huoltoon ja malleja rentoutusharjoituksiin.
Kuinka pääsen BitHabitiin?
Vastattuasi Myseulan kysymyksiin ja saatuasi palautteen vastauksistasi sinulta kysytään uudestaan sähköpostisi osoitetta ja puhelinnumeroasi, jotta voit tilata BitHabit-sovelluksen aktivoinnin. Saat päiväsaikaan tunnin sisällä tekstiviestillä aktivointilinkin, jonka avulla saat käyttöoikeuden sovellukseen.
Kuka on luonut BitHabit-sovelluksen?
Itä-Suomen yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Teknologian tutkimuskeskus (VTT) kehittivät sovelluksen laajaan, tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn keskittyneeseen StopDia-tutkimushankkeeseen. VTT on vastannut sovelluksen teknisestä kehityksestä, Itä-Suomen yliopisto ja THL tieteellisiin tutkimuksiin perustuvasta sisällöstä. Wellpro on sittemmin kehittänyt sovelluksen sisältöä yhdessä Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden kanssa, jotta sovellus palvelee nyt myös mielen hyvinvoinnin kohentamisessa.
Markkinoilla on useita elintapojen muutokseen ohjaavia sovelluksia. Miten BitHabit eroaa niistä?
BitHabit pohjautuu useita vuosia kestäneeseen tieteelliseen tutkimustyöhön. Kun sovellus oli valmistunut ja testattu, sitä hyödynnettiin digitaalisen elintapaintervention työkaluna StopDia-tutkimushankkeessa vuoden ajan. BitHabit ei vaadi ladattavaa ohjelmaa. Sovellusta voi käyttää jokainen, jolla on mobiililaite ja nettiyhteys.
Saat palautetta edistymisestäsi.
Mitä tarkoittaa, että BitHabit on tieteellisesti laajimmin tutkitun elintapaohjelma?
Sovellus syntyi käyttäytymistieteilijöiden sekä terveyskäyttäytymisen ja terveystieteiden asiantuntijoiden yhteistyönä. Sisällön pohjana on tieteellisiä teorioita tottumusten muodostumisesta ja niiden muuttamisesta.
Auttaako BitHabit minua pysymään aktiivisena?
Kyllä! Voit seurata sovelluksessa elintapamuutoksiasi. Saat palautetta edistymisestäsi ja ehdotuksia tilanteista, joissa voit toteuttaa uusia pieniä tekojasi. Kun olet toistanut tiettyä tekoa 20 kertaa, sinulta kysytään, joko uusi tapa olisi muuttunut pysyväksi vai kannattaako sitä yhä harjoitella.
Jos et käytä sovellusta pariin viikkoon, sovellus lähettää sinulle muistutuksen sähköpostitse tai tekstiviestitse itse valitsemanasi kellonaikana.
Mihin Myseulan vastaukseni ja BitHabitiin kirjaamani tiedot päätyvät ja kuinka niitä hyödynnetään?
Itä-Suomen yliopisto tutkii pilotin vaikuttavuutta keräämällä tietoa Myseulan ja BitHabit-sovelluksen käyttäjien määristä ja siitä, millaisia tekoja BitHabitista valitaan sekä millaiset teot mahdollisesti jäävät pysyviksi. Yhdenkään käyttäjän henkilöllisyyttä ei yksilöidä eikä voida selvittää.
Mitä useampi osallistuu pilottiin, sitä vaikuttavampaa tietoa saamme.
Haluamme kokeilla, onko helppokäyttöisen sovelluksen avulla mahdollista motivoida ihmisiä kiinnittämään huomiota mielen hyvinvointiin ja kohentamaan sitä. Tiedämme, että tasokas sovellus suurella todennäköisyydellä auttaa ihmisiä, jotka jo ovat aktiivisia ja haluavat huolehtia itsestään. Haluamme selvittää, onnistummeko tavoittamaan myös ne, joilla on haasteita mielenterveytensä ja hyvinvointinsa kanssa.
Mikä on pilotin merkitys pohjoissavolaisten mielen hyvinvoinnin kannalta?
Myseulan ja BitHabit-sovelluksen testaus on tärkeää. Jos pystymme osoittamaan, että sovellus motivoi ja auttaa ihmisiä muuttamaan elintapojaan, Itä-Suomen yliopiston tutkijat ryhtyvät valmistelemaan laajempaa ja pitkäkestoisempaa tutkimusta Pohjois-Savossa. Tavoite on aloittaa uusi tutkimus syksyllä 2023 ja ryhtyä markkinoimaan sovellusta laajemmin.
Mitä useampi pohjoissavolainen lähtee mukaan pilottiin, sitä suuremman otoksen saamme tutkimukseemme ja sitä luotettavampaa sekä vaikuttavampaa tietoa saamme Myseulan ja BitHabit-sovelluksen hyödyllisyydestä.
Kysymyksiin vastasivat Itä-Suomen yliopistosta lääketieteellisen fysiologian professori Timo Lakka ja Vaikuttavuuden talon tutkimusjohtaja Tomi Mäki-Opas sekä Wellpro Impact Solutions Oy:stä teknologiajohtaja Joni Borgström, tieteellinen johtaja Juho Strömmer, toimitusjohtaja Petteri Sveins sekä liiketoimintajohtaja Juha Tenhunen.