Vipuvoimaa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Iisalmen Arska-täti - huima hyvän mielen lähettiläs. Lue lisää. #unelmoidaanko: Nightwishin Tuomas Holopainen: "Elämän tarkoitus on unelmoida ja tehdä kaikkensa, että unelmat toteutuvat". Lue lisää. #Mielitekopodcast: Professori Arto O. Salonen pohtii hyvän elämän edellytyksiä. Kuuntele. Dissosiaatiohäiriö vei laulajan vuosiksi sumuun – terapia pelasti. Lue lisää. #Riisutaanko: Vapauta mielesi pelosta, häpeästä ja ennakkoluuloista. Lue lisää.
Mieliteko-median valkoinen logo

Mieliteko-ohjelma ja Kuopion kaupunginteatteri yhteistyöhön

Jaa artikkeli

Teksti: Markus Laakso, kuva: Katja Hedberg

Mieliteko-ohjelma laajensi yritysyhteistyöverkostoaan solmimalla sopimuksen Kuopion kaupunginteatterin kanssa. Taide-elämykset kohentavat tutkitusti mielenterveyttä, joten kumppanuus mielen hyvinvoinnin edistämiseen luodun ohjelman ja arvostetun näyttämötaidetoimijan välillä osuu napakymppiin.

”Mielen hyvinvointi liittyy teatterinkin strategiaan. Emme yritä vain saada lipputuloja, vaan pyrimme tekemään hyvää yhteiskunnalle, yhteisöille ja yksilöille”, sanoo Kuopion kaupunginteatterin myyntipäällikkö Karri Lämpsä.

 

Kuopion kaupunginteatteri

Kuopion kaupunginteatteri pääsi testaamaan Mieliteko-ohjelman Mielitekopiiriä. Kokemus oli antoisa. Takarivissä Toni Harjajärvi (vas.), Karri Lämpsä, Taava Hakala ja Riina Björkbacka, keskellä Sari Harju ja Sohvi Roininen sekä edessä Santeri Niskanen ja Atte Antikainen.

Tarjolla henkistä pääomaa

Mieliteko-ohjelman ja Kuopion kaupunginteatterin yhteistyö käynnistyi Mielitekopiirillä, jonka Mieliteko-ohjelman muutosvalmentajat Matti Halmetvaara ja Liisa Pietikäinen vetivät kahdeksalle teatterin työntekijälle. Kuusi näyttelijää, ohjaaja Taava Hakala ja myyntipäällikkö Karri Lämpsä kokoontuivat keskustelemaan rohkeasti ja avoimesti pohjoissavolaisesta puhumattomuuden kulttuurista sekä omista taustoistaan.

”Tavoitteena oli kasvattaa Mielitekopiirin tunnettuutta ja avata ihmisille, mikä se on. Rohkeiden osallistujien ja aidon kokemuksen kautta saimme tehtyä tätä tärkeää työkalua näkyväksi”, sanoo Mieliteko-ohjelman johtaja Helena Länsimies.

"Tuotamme esityksillämme henkistä pääomaa."

Seuraavaksi suunnitteilla on koota Pohjois-Savon maakunnista työelämän ulkopuolella olevia ihmisiä yhteen ja tarjota heille ilmainen teatterielämys bussikyyteineen ja Mielitekopiireineen. Mukana oleville toteutetaan lisäksi kulttuuriin ja mielen hyvinvointiin liittyvä kysely, jonka avulla saadaan ainutlaatuista tietoa tämäntyyppisen toiminnan vaikutuksesta ihmisen hyvinvointiin.

”Pyrimme tarjoamaan elämyksiä ja kokemuksia tulotasosta riippumatta. Meidän bisneksemme ei ole tavaramyyntiä, vaan tuotamme esityksillämme henkistä pääomaa. Teatteri vaikuttaa ihmiseen. Parhaassa tapauksessa esitys avaa portin ihmisen sisällä ja vaikuttaa häneen koko loppuelämänsä ajan. Meidän jokaisen päämääränä tulisi olla auttaminen. Kun yrityksellemme tarjottiin mahdollisuutta tuottaa henkistä arvoa Mieliteko-ohjelman kanssa, olemme mielellämme mukana”, Lämpsä sanoo.

"Teatteritaiteeseen liittyy erityisen paljon tunnetta ja ripaus mystiikkaa."

Teatteri saattaa ihmisiä yhteen. Yksinäisyys ja sosiaalinen eristäytyminen ovat vakavia terveysriskejä, joita yhteistyöllä pyritään niin ikään karistamaan.

”Yhteistyö Kuopion kaupunginteatterin kanssa on tosi kutkuttavaa. Teatteritaiteeseen liittyy erityisen paljon tunnetta ja ripaus mystiikkaa. Uskon vahvasti, että juuri nämä elementit tuovat tärkeän lisämausteen Mieliteko-ohjelmaamme. Tästä ei voi olla innostumatta”, Länsimies iloitsee.