Vipuvoimaa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Iisalmen Arska-täti - huima hyvän mielen lähettiläs. Lue lisää. #unelmoidaanko: Nightwishin Tuomas Holopainen: "Elämän tarkoitus on unelmoida ja tehdä kaikkensa, että unelmat toteutuvat". Lue lisää. #Mielitekopodcast: Professori Arto O. Salonen pohtii hyvän elämän edellytyksiä. Kuuntele. Dissosiaatiohäiriö vei laulajan vuosiksi sumuun – terapia pelasti. Lue lisää. #Riisutaanko: Vapauta mielesi pelosta, häpeästä ja ennakkoluuloista. Lue lisää.
Mieliteko-median valkoinen logo

Katso Mieliteko-ohjelma näyttämöllä -tapahtuman videokooste

Jaa artikkeli

Teksti: Katja Hedberg, kuva: Markus Laakso

Mieliteko-ohjelma näyttämöllä -tapahtuma on tiivistetty videotallenteeksi. Mukaan monipuolisesta ohjelmasta on poimittu niin kalevalaista runonlausuntaa kuin Juicen rock'n'rollia, mutta myös painavaa puhetta pohjoissavolaisten terveystilanteesta ja yksinäisyyden vakavista terveysvaikutuksista.

Mieliteko-ohjelma julistaa tallenteessa tavoitteensa laajentua murrosliikkeeksi ja murtaa Pohjois-Savon maakunnassa vahvana vallitseva puhumattomuuden kulttuuri.

Tapahtuman keskiössä olivat Pohjois-Savon synkät sairastavuusluvut, mutta näkökulma sama kuin kaikessa Mieliteko-ohjelman toiminnassa: vaikeaa tilannetta voi lähestyä toiveikkuuden, jopa ilon kautta.

 

Katso Mieliteko-ohjelma näyttämöllä -videokooste tästä.

 

Vauhtia, viihdettä ja totista tutkimustietoa

Mieliteko-ohjelma näyttämöllä -tapahtuma toteutettiin Kuopion kaupunginteatterin suurella näyttämöllä helmikuussa 2022. Koronatilanteen vuoksi tapahtuma striimattiin suorana lähetyksenä, jota seurasi yli 500 katsojaa.

Oheiseen videoon on koottu tiivistys tapahtumasta, joka avasi Mieliteko-ohjelman taustaa, toimintaa sekä tavoitteita. Tapahtuma myös esitteli kaikki lähes 30 Mieliteko-ohjelman toteuttajaa ydintiimistä, Itä-Suomen yliopistosta, Savonia-ammattikorkeakoulusta ja Humanistisesta ammattikorkeakoulusta.

Mieliteko-ohjelman johtaja Helena Länsimies haastoi puheessaan kaikki pohjoissavolaiset paitsi rikkomaan puhumattomuutta, myös tekemään hyviä tekoja mielen hyvinvoinnin puolesta.

”Pieni teko voi viedä isoon muutokseen. Haastamme pohjoissavolaiset tekemään kymmenessä vuodessa kymmenen miljoonaa tekoa mielen hyvinvoinnin puolesta. Se on vain neljä tekoa jokaiselta pohjoissavolaiselta vuodessa. Onnistuminen on mahdollista, yhdessä”, Länsimies totesi.

Tapahtumassa puhunut Itä-Suomen yliopiston tutkija Siiri-Liisi Kraav nosti pysäyttävällä tavalla esille, kuinka vakavaa ja vaarallista yksinäisyys voi olla.

”Yksinäisyydellä ja sosiaalisella eristäytyneisyydellä on vahva yhteys sydäntauteihin. Niin vahva, että niitä on esitetty lisättäväksi sydäntautien riskien listalle. Yksinäisyys lisää myös syöpään sairastumista”, Kraav avasi tutkimuksiin perustuvia tuloksia. 

Kraav hätkähdytti toteamalla myös, että yksinäisyys voi tappaa.

”Yksinäisyyden ja sosiaalisen eristäytyneisyyden on huomattu nostavan kuolleisuusriskiä noin 30 prosenttia”, hän totesi.

Ohjelman kiintoisaa antia oli myös Itä-Suomen yliopiston nelikon, professoreiden Johanna Lammintakasen, Timo Lakan ja Ismo Linnosmaan sekä Vaikuttavuuden talon johtajan Tomi Mäki-Oppaan haastattelut.

Painavan asian rinnalla tunnelmaa kevensivät kulttuuriesitykset, joista viimeisimpänä kuultiin Viihdekuoro Sawo Ensemblen esittämä, Mieliteko-ohjelmalle tehty nimikkoteos.

Mieliteko-ohjelma näyttämöllä -tapahtuman juonsivat Uuden Iloisen Teatterin johtaja Timo Kärkkäinen sekä Mieliteko-ohjelman viestintäasiantuntija Katja Hedberg.

 

Viihdekuoro Sawo Ensemble esittämässä Mieliteko-ohjelmalle tehtyä laulua säveltäjä-sanoittaja-sovittaja Timo Kärkkäisen johdolla.

Avainsanat

teatteri