Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Mieliteko-median valkoinen logo

| Puhumattomuus Hyvinvointi | 9.2.2022 | Katja Hedberg

Mieliteko-ohjelma näyttämöllä 17.2. – Komiikan keinoin heikomman puolella

Jaa artikkeli

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

”Miksi viihde nykyään perustuu vahingonilolle ja nöyryyttämiselle”, kysyy viihdemaailman moniottelija Timo Kärkkäinen, jonka mielestä laadukkaan komiikan tunnistaa myötätunnosta.

Kun suorana lähetyksenä striimattava ”Mieliteko-ohjelma näyttämöllä” -tapahtuma alkaa 17.2. kello 13 Kuopion kaupunginteatterilla, Kärkkäinen on vahvassa roolissa niin käsikirjoittajana kuin juontajana.

Ja kun tapahtuman päätteeksi kuullaan ensiesitys Mieliteko-ohjelman nimikkolaulusta, on sama mies jälleen puikoissa: Kuoroteoksen sävellys, sanoitus ja sovitus ovat nekin Kärkkäisen käsialaa.

 

ulkona otettu kasvokuva timo kärkkäisestä

”Viihde, jota olen tehnyt Jean S:n ja UIT:n kanssa, on arvokkaalla tavalla tuonut iloa ihmisten elämään. Nyt mietin silti aiempaakin enemmän vastuuta siitä, millaista sisältöä ja maailmankuvaa haluan työni kautta tukea ja välittää eteenpäin”, Timo Kärkkäinen pohtii.

Miksi puhuminen on niin vaikeaa?

Viihdemaailman monitaituri Timo Kärkkäinen on talven mittaan sukeltanut uuteen ja kummalliseen, mutta kiehtovaan maailmaan – miksi mielen pahoinvointi lisääntyy, ja millä tavalla puhumattomuuden kulttuuri kytkeytyy huonovointisuuteen.

 

Kärkkäinen on mukana käsikirjoittamassa Kuopion kaupunginteatterissa 17. helmikuuta kello 13 alkavaa ja suorana lähetyksenä striimattavaa ”Mieliteko-ohjelma näyttämöllä” -tapahtumaa, jonka hän myös juontaa.

”Mieliteko-ohjelman sisältö ja tavoite koskettavat minua henkilökohtaisesti.”

”Tämä on täysin erilainen produktio verrattuna kaikkeen, mitä aiemmin olen tehnyt”, toteaa Uutta Iloista teatteria yli vuosikymmenen johtanut ja maan suosituimman bilebändin Jean S:n aikoinaan perustanut sekä sen keulahahmona 25 vuotta esiintynyt Kärkkäinen. Uraan mahtuu myös lukuisia sävellyksiä, sovituksia, revyiden ja näytelmien käsikirjoituksia sekä ohjauksia.

”Mieliteko-ohjelman sisältö ja tavoite koskettavat minua henkilökohtaisesti, mutta myös yhteisön näkökulmasta. Ohjelma nostaa esille voimakkaita arvoja, joista yksi on juuri puhumattomuuden yhteys mielenterveyden ongelmiin – asia, jota olen itsekin alkanut tutkia.” 

 

Entä jos muut huomaavat heikkouteni?

Pohjoissavolaisten karmeat sairastavuusluvut erityisesti mielenterveyden ongelmien osalta on ollut Timo Kärkkäiselle uusi tieto. Kuopiossa viitisen vuotta asunut Kärkkäinen ei tiennyt sitäkään, että suurten kaupunkien joukossa kuopiolaisilla on kaikkein eniten mielen hyvinvointiin liittyviä sairauksia.

”Luvut eivät yllättäneet. Olen isäni puolelta puoleksi savolainen.”

”Luvut eivät kuitenkaan yllättäneet. Olen isäni puolelta puoleksi savolainen. Tunnistan kulttuurin, jossa sanoilla täytetään tilaa ja jossa avautuminen jää näennäiseksi”, Kärkkäinen peilaa savolaista puhumisen kulttuuria.

Mieliteko-ohjelman yksi tavoite on murtaa puhumattomuuden kulttuuria mielen hyvinvointiin liittyvissä ongelmissa, joita on totuttu salailemaan ja häpeämään ja joista siksi vaietaan. Kärkkäinen nyökkää tavoitteelle ja arvelee vaikenemiselle olevan useita syitä:

”Kyse lienee kulissien ylläpitämisestä. Me pelkäämme heikkoutemme paljastumista. Sitä, että toinen ihminen tai yhteisö eivät hyväksy minua vajavaisena ja epäonnistuneena.”

 

timo kärkkäinen kasvokuva

”Mitä enemmän välillämme on avointa vuorovaikutusta ja ymmärrystä, sitä paremmin voimme”, Timo Kärkkäinen uskoo.

 

Miksi komiikasta tuli vahingoniloa?

Uuden Iloisen Teatterin ja Mieliteko-ohjelman tapahtumallinen yhteistyö on tuonut Timo Kärkkäisen työhön uuden tulokulman: kuinka viihteen avulla voi edistää Mieliteko-ohjelman kovaa tavoitetta, lisätä mielen hyvinvointia ja vähentää päihteiden käyttöä Pohjois-Savossa.

”Mielenterveyteen liittyvät ongelmat ovat rankkoja, satuttavia ja hyvin henkilökohtaisia asioita. Pitää olla hyvin herkkänä, kun näin vaikeaan asiaan etsii tarttumapintaa viihteen keinoin”, Kärkkäinen puntaroi.

Kuinka viihteen avulla voi edistää Mieliteon kovaa tavoitetta?

Hän kuitenkin huomauttaa, että hyvin tehdyn komiikan parhaita piirteitä on juuri myötätunto.

”Tämä totuus tahtoo unohtua nykyisessä ilmapiirissä, jossa lähes kaikki televisiosta tuleva komiikka perustuu vahingonilolle ja nöyryyttämiselle. Aihetta nauruun nähdään ihmisessä, joka on ajautunut vaikeaan tilanteeseen.”

Kärkkäiselle hyvin tehty viihde edustaa syviä ja kestäviä arvoja:

”Komiikan pitää aina olla heikomman ja vähäväkisten puolella. Komiikka voi kyseenalaistaa ja sysätä naurunalaiseksi rikkovia sekä painostavia rakenteita, muttei koskaan yksittäistä ihmistä.”

Nimikkoteos puhuu mielen merkityksestä

Kärkkäinen lupaa, että Kuopion kaupunginteatterin Minna-näyttämölläkin vaikeaa asiaa lähestytään ilon ja toivon kautta, ketään loukkaamatta.

Ja kyllä, ihan uuttakin on luvassa. Kärkkäinen on säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut Mieliteko-ohjelmalle nimikkolaulun, kuoroteoksen.

”Kuorossa on yli 40 laulajaa. Erittäin hyväsaundinen porukka.”

”Yritin kiteyttää sen, mitä tulee harvoin ajateltua – millainen merkitys ja asema ihmisen mielellä oikeasti on. Ilman mieltä ja ajatuksia ei ihmistä ole olemassa.”

Teoksen tulkitsee teatterilla Sawo Ensemble -ryhmä.

”Siinä on yli 40 laulajaa. Erittäin hyväsaundinen porukka. Teos kuljettaa kuulijat sävelretkelle mielenmaisemaan.”

 

Mieliteko-ohjelma näyttämöllä -tapahtuma Kuopion kaupunginteatterissa 17.2 klo 13-14.50. Tapahtuma lähetetään suorana lähetyksenä. Striimauksen verkko-osoite julkaistaan pari päivää ennen tapahtumaa.
Lue tapahtumastamme myös aiempi juttu, jossa kerromme muun muassa Sari Siikanderin vuorovaikutuskoulutuksesta.


 

Kaikki artikkelit

Avainsanat

tapahtumateatterikomiikkamielenterveys