Jaa artikkeli
Teksti: Katja Hedberg, kuvat: Markus Laakso
Siitä syntyi upea yhteisöllisyyden juhla: meitä mielitekomatkalaisia oli Rauhalahti Kuopio Maraton -tapahtumassa satakunta!
Matkan aikana selvisi, mistä aineksista mielen hyvinvointia voi ryhtyä kokkailemaan.
Lue juttumme, ota arvokas resepti talteen, tartu kauhaan – ja laita oma mielen hyvinvoinnin kattilasi porisemaan.
Kaikkien aikojen ensimmäinen Mielitekomatka – viiden kilometrin hyväntyylinen liikuntahäppeninki – onnistui upeasti osana Rauhalahti Kuopio Maratonia.
Aurinko osallistui tapahtumaamme pilvettömältä taivaalta ja nostatti osanottajien hymyhuulet – jos mahdollista – vieläkin lähemmäksi korvia.
Kyselimme mielitekomatkalaisilta, olisiko heillä mahdollisesti tietoa aineksista, joita tarvitaan mielen hyvinvoinnin keitoksen valmistamiseen.
Oih ja voih, miten pysäyttävän reseptiikan saimme.
Oih ja voih, miten pysäyttävän reseptiikan saimme.
Reseptin ainekset paljastuivat erittäin arvokkaiksi, mutta sillä tavalla kiinnostaviksi, ettei niitä saa rahalla yhdenkään kaupan hyllyltä.
Mielen hyvinvoinnin keittotarpeet ovatkin jokaisen hankittavissa.
Ota tästä jutusta kullanarvoinen resepti talteen ja laita kattila tulille. Jutun lopussa tarjoilemme Mielitekomatkalla mukana olleen Metsa Manin reseptin ainekset, jotka täydentävät makuelämyksen liikuttavalla tavalla.
Kattilat ja kauhat esiin, tässä mielen hyvinvoinnin reseptit tulevat – olkaa hyvät!
Mielitekomatkan starttialueella koettiin raikas tuulahdus, kun paikalle lennähti kymmenen nuoren naisen vauhdikas ryhmä.
Vauhti oli ymmärrettävää, sillä tämä porukka tutustui alun perin toisiinsa muutama vuosikymmen sitten Kuopion Vipinän kakkossarjan lentopallojoukkueessa.
”Ystävyys pitää meidät koossa”, sanoivat Mielitekomatkan numerolaput rintaansa kiinnittäneet Taisa Sallinen, Ana Izquierdo, Tuulia Sisso, Emilia Luostarinen, Jenni Toivanen, Reetta Hartikka ja Maija Penttinen. Joukkueen nestetankkauksesta huolehtivat Riitta Jäntti, Hannele Halmetoja ja Tetta Hallama.
Kymmenikön ilon kruunasi Izquierdon persoonallinen valkoinen juoksuasu. Sen selässä oleva teksti paljasti, että Izquierdo oli tuore aviovaimo – ja osallistuminen Mielitekomatkalle eräänlaiset jälkipolttarit.
”Kun osaa suhteellistaa asiat, pienet murheet eivät kasva liian suuriksi."
”Tavoite on pitää hauskaa ja ammentaa matkalta hyvää mieltä”, naiset sanoivat – ja paljastivat oman reseptinsä ainekset mielen hyvinvoinnin keitokseen:
”Ystävät. Liikunta. Luonto. Perhe. Hyvä ruoka. Suhteellisuudentaju.”
Viimeisen aineksen kattilaan pudotti Maija Penttinen, joten hänelle piti esittää tarkentava kysymys suhteellisuudentajun merkityksestä.
”Kun osaa suhteellistaa asiat, pienet murheet eivät kasva liian suuriksi. Ja pienetkin ilot tulee huomattua.”
Miten viisaita sanoja. Laitetaanpa kattilan pohjalle siis iso kauhallinen suhteellisuudentajua.
”Meidät haastettiin mukaan. Haastaja oli Matkuksen kauppakeskuksen johtaja Karppisen Minna. Alle viidessä minuutissa päätimme ottaa haasteen vastaan”, perusteli hyväntuulinen naiskvartetti osallistumistaan Mielitekomatkalle.
Kvartetti paljastui Kuopion Kolmisopen K-Citymarketin joukkueeksi, johon kuuluivat myyjä Tiina Pykäläinen hedelmä- ja vihannespuolelta, kauppias Anni Miettinen, elintarvikepuolen myyjä Linda Mäkimarttunen sekä kalatiskin myyjä Anne-Riitta Anolin.
Nelikko oikein säteili hyvää tuulta, ja heilläkin oli tiedossa mielen hyvinvoinnin resepti:
”Luonto. Liikunta. Ystävät sekä yhteisö, johon voi tuntea kuuluvansa.”
”Sitten tarvitaan vielä asennetta. Usein se ratkaisee”, Anni Miettinen lisäsi.
Selvä, asenne lienee tärkeän säväyksen antava mauste. Iso lusikallinen siis asennetta kattilaan – kas näin.
Teemu Markkanen valmistautui Mielitekomatkalle yhdessä poikiensa Eemelin, 10, ja Leevin, 8, kanssa.
”Vaimoni Mari lähti jo puolimaratonille”, isä kertoi.
Perheen mieskolmikon tavoite oli saada vitosen lenkiltä hyvää mieltä. Isoveli tahtoi jäniksen kyytiin kokeilemaan, voisiko matkan juosta 25 minuuttiin. Pikkuveli ilmoitti haluavansa samaan vauhtiin – ja siihen myös starttasi.
Ennen lähtöä isä ehti kertoa oman mielen hyvinvoinnin reseptinsä:
”Riittävä lepo. Liikunta. Oikea ravinto. Ja sitten onnellisuutta, joka syntyy yhteisestä tekemisestä, perheestä ja parisuhteesta.”
Hieno reseptikoostumus. Kauhaistaan kattilaan ainakin pari desiä sydäntä lämmittävää onnellisuutta.
Hienon hieno jännitys ennen lähtöä näkyi Laura Leskisen ja Sara Jammehin kasvoilta, ja syykin selvisi:
”Aloitin juoksuharrastuksen vasta kuukausi sitten, kun lopetin hyvin pitkäaikaisen harrastukseni, saksofonin soiton”, Jammeh kertoi.
”Monesti aiemminkin olen ryhtynyt juoksemaan, mutta innostus on aina lässähtänyt. Ehkäpä tämä nyt kantaa.”
Kaksikon tavoite oli juosta koko vitosen lenkki.
”Ja jaksaa maaliin asti”, he hymyillen paaluttivat.
Nuorten naisten hallussa oli myös mielen hyvinvoinnin resepti:
”Läheiset. Itselleen mieluisten asioiden tekeminen. Lepoa ja kuormitusta, sopivassa suhteessa.”
”Tasapainoilu levon ja kuormituksen kanssa tosin on vaikeaa, sitä saa koko ajan opetella”, Leskinen ja Jammeh myönsivät.
Lorautetaan kattilaan siis lepoa ja kuormitusta, kumpaakin huolellisesti yhtä paljon, kahden ruokalusikallisen verran.
Jos joidenkin mielitekomatkalaisten olemuksesta oli havaittavissa jännitystä, niin Rastor-instituutin kaksikko Kai Hyttinen ja Kimmo Kauhanen olivat hetki ennen starttia kuin levollisuuden ja rauhallisuuden ilmentymiä.
”Tavoite matkalla on saada hyvää mieltä sekä kiinnostavia keskusteluja muiden mielitekomatkalaisten kanssa”, Hyttinen tiivisti.
”Aurinkoa mieleen ja suupieleen”, täydensi Kauhanen kauniisti päivän teeman ja tavoitteen.
Rastor-instituutti tarjoaa yrityksille muun muassa valmennuksellisia kasvuohjelmia. Hyttinen on instituutin Kuopion alueen aluejohtaja ja Kauhanen asiakkuuspäällikkö.
Ja kuulkaas, millaisen kolmen pointin reseptiikan kaksikko on mielen hyvinvoinnille loihtinut:
”Läsnäoloa, josta kaikki lähtee. Arvostavaa kohtaamista. Ja kuuntelemista, joka viestinnässä on aina kaikkein tärkein asia.”
Kattilamme täyttyy nyt reilusti, kun kauhaisemme sinne kukkuramitalla jokaista kolmea arvokasta ainesta – jopas alkoi keitto kutsuvasti poreilla.
Jaahas, Mielitekomatkalla on mukana myös siivekkäitä pupuja – tämä hulvaton poppoo paljastuu Matkuksen kauppakeskuksen joukkueeksi.
Vaaleanpunaisten korvien ja lippiksen takaa paljastuu Matkuksen johtaja Minna Karppinen, jonka seurassa mielenterveyden ja hyvinvoinnin puolesta ovat lähteneet liputtamaan vuokralaisvastaava Janina Palm-Davies,kiinteistöpäällikkö Jyrki Lempinen sekä Palm-Daviesin puoliso Paul Davies, joka isännöi Kuopiossa hieronta- ja hyvinvointiyritystään Elevatea.
Matkus on uraauurtavasti osoittanut, kuinka kaupallinen toimija voi kantaa vastuutaan alueensa ihmisten hyvinvoinnista tuomalla näkyvästi mielenterveyden teemoja esille.
Ei siis ihme, että tältä poppoolta mielen hyvinvoinnin reseptin ainekset tulevat kuin apteekin hyllyltä:
”Hyvä tiimihenki. Kärsivällisyys. Kunnioitus. Toisista huolehtiminen. Lievä hulluus. Huumori.”
Hieno ohje. Maustetaanpas keittoamme lorauttamalla sekaan reilu määrä huolenpitoa ja huumoria.
”Taide ei ole pikku juttu.”
Niin lukee teepaidassa, joka on Satu Suomalaisen yllä. Suomalainen emännöi Kuopiossa nimeään kantavaa taideateljeeta ja on viittä vaille valmis tunnetaideterapeutti.
”Intohimoni on voimaannuttaa ihmisiä taiteen avulla”, hän tiivistää tavoitteensa, jota hän ateljeensa kautta on toteuttanut parin vuoden ajan.
On selvää, että Suomalaisen mielen hyvinvoinnin reseptissä taide on tuhdissa roolissa. Mutta kuuluu siihen muutakin:
”Itsensä rakastaminen. Liikunta. Rakkaat ihmissuhteet. Ilon kautta eläminen.”
Valloittavia aineksia, eikö totta. Nyt suurustammekin keitoksemme taiteella ja ilolla – ja kas, kattilan sisältö sai uuden, kirkkaan värityksen.
Mikä olikaan Mielitekomatkan hyväntuulisin joukkue?
Onneksi olkoon – Mestar Oy! Kuopiolainen, muun muassa kaupungin maisemoinnista ja kunnossapidosta huolehtiva yritys osallistui Mielitekomatkalle yhdeksän työntekijän voimin.
Vihreissä paidoissaan joukkue oli todellinen ilon luoja sekä väriläiskä. Mestarin ryhmässä kävelivät ja juoksivat Veera Myöhänen, Marjut Lyytikäinen, Maija Karkkonen, Markku Mustonen, Kari Laitinen, Jouni Muttilainen, Pekka Karkkonen, Eija Malinen ja Laila Karvonen.
"Hyvä yhteishenki työpaikoilla vaatii vaalimista joka päivä."
Näin ison joukon mielen hyvinvoinnin reseptiin tarvitaan vähintäänkin kymmenen litran kattila. Ja tätä kaikkea kattilaan sujahtaa:
”Luontoa ja rauhaa, hektisen ja meluisan työn vastapainoksi. Yhdessä tekemistä. Positiivista asennetta. Aktiivisuutta. Ystäviä, hyvää ruokaa, iloa. Yhteishenkeä.”
Kymmenikkö huomautti myös, ettei hyvä yhteishenki työpaikoilla synny tai pysy itsestään.
”Sitä pitää vaalia, päivittäin”, he muistuttivat.
Mestarin joukkueessa oli niin yrityksen viherrakentajia, viherkunnossapitäjiä, kuljettajia kuin hallinon työntekijöitäkin – paras todiste yhteishengestä.
Kuorrutetaanpas yhteinen keitoksemme siis porukkahengellä, joka antaa kokonaisuuteen tuhdin säväyksen.
Kuka voisi olla sopivampi mielitekomatkalainen kuin nainen, joka omassa työssään liputtaa näkyvästi ja aktiivisesti hyvän mielen työntekijöiden ja hyvän mielen työnantajien puolesta.
Kuopiolainen Marketta Rantama tunnetaan myös sen puolestapuhujana, ettei työn tekemisen tarvitse päättyä eläkkeelle siirtymiseen. Hän itse on eläkkeelle jäätyään jatkanut aktiivista työntekoa muun muassa inhimillisen työelämän kouluttajana ja valmentajana.
”Osaaminen ei saa jäädä lähtökahveille”, kuuluu yksi Rantaman kuningasajatuksista.
Jos on Rantamalla vauhtia työssä, oli sitä Mielitekomatkallakin. Hän juoksi vitosen aikaan 37,32.
Osallistuminen Mielitekomatkalle oli periaatteellinen juttu.
”Olen tyytyväinen tulokseen”, totesi Rantama, joka aloitti juoksuharjoittelun yli 50-vuotiaana. Nyt takana on yhdeksän maratonia ja lukuisia puolimaratoneja.
Osallistuminen Mielitekomatkalle oli hänelle periaatteellinen juttu.
”Kannustan Mielitekoa kaikilla mahdollisilla tavoilla. Seuraan työtänne tarkasti, ja arvostan upeaa sekä tärkeää tekemistänne”, hän ihanasti kannusti Mieliteon toteuttajia.
Mutta mitä sisältää Rantaman mielen hyvinvoinnin resepti?
”Tärkein aines on kyky löytää elämästään sen omimman jutun, jota voi tehdä ja toteuttaa olemalla uskollinen omille arvoilleen. Mutta kyllä reseptiin tarvitaan paljon myös ystävällisyyttä”, hän lisäsi.
Uskollisuutta, arvoja ja ystävällisyyttä – miten ylevä lisäys täyttyvään kattilaamme.
”Hyvä Timo!”
”Tsemppiä Timo!”
”Anna mennä, Metsa Man!”
Kannustushuutoja kaikui reitin varrelta ja jopa pysähtyneestä linja-autosta, kun Timo Juvonen eli Metsa Man taivalsi Mielitekomatkaa reippaasti kävellen.
Metsa Manilla on YouTube-kanavallaan 63 800 seuraajaa. Mielitekomatkalle hän lähti mukanaan tärkeä viesti:
”Meidän pitää oppia puhumaan mielenterveydestä yhtä avoimesti kuin puhumme vaikkapa jalkavaivoista tai päänsärystä”, hän sanoo.
Lopuksi on kiinnostavaa kuulla, millaisia asioita Metsa Man lisää mielen hyvinvoinnin keitokseen:
”Liikuntaa tietysti. Mutta ennen kaikkea omaehtoista elämää ja uskallusta luoda omasta elämästä itsensä näköinen.”
Hieno reseptiikka. Jos nuo ainekset jäävät puuttumaan, voi keitos juoksettua pilalle:
”Jos itsensä sijaan toteuttaa muiden haaveita, kadottaa itsensä.”
”Jos itsensä sijaan toteuttaa muiden haaveita, kadottaa itsensä.”
Metsa Man myöntää, ettei omaehtoisen elämän viettäminen ole helppoa.
”Sen tien löytäminen voi olla vaikeaa ja yksinäistä. Silti se on omalle mielelle kaikkein tärkeintä ja parasta.”
Metsa Manin suosittujen videoiden perusteella hän itse näyttää löytäneen polun omaehtoiseen elämään.
”Olen nyt ainakin lähempänä oikeaa polkua kuin koskaan aiemmin. Kun on selviytynyt kaksikin kertaa työuupumuksesta ja oppinut puhumaan niistä avoimesti, on mielen hyvinvointi merkittävästi kohonnut.”
Uskallusta elää omannäköistä elämää. Eiköhän lisätä sitä kokonainen litra keitokseemme.
Ja nyt: keittomme on valmis. Vielä koemaisto – no muttä tämähän vie kielen mennessään. Kelpaa!
Mielen hyvinvoinnin keitosta voit tarjoilla arkena ja juhlana. Se sopii kaikkien vatsalle ja istuu joka ruokavalioon.
Tälle reseptiikalle voit tehdä sen, mikä hyville ohjeille kannattaa aina tehdä: käytä sitä usein. Laita myös hyvä kiertämään ja jaa se ystävillesi. Jo tänään.