Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Mieliteko-median valkoinen logo

| Aktivointi Yksinäisyys Puhumattomuus Hyvinvointi Osallisuus | 11.5.2023 | Katja Hedberg, Markus Laakso

Mutkia, ylämäkeä, vauhtia ja kiihdytystä – Mieliteon matka on kesken, mutta suunta oikea

Jaa artikkeli

Teksti: Katja Hedberg ja Markus Laakso, Kuvat: Vicente Serra

Mieliteko vyörytti Kuopion kaupunginteatterin näyttämölle monipuolisen ja värikkään kuvan tekemästään työstä sekä sen tuloksista.

Ponnistelu terveemmän, paremmin voivan ja vähemmän päihdemyönteisemmän Pohjois-Savon maakunnan eteen on kestänyt vasta vajaat kaksi vuotta.

Matka on ollut kiehtova ja vauhti kova. Reitille on mahtunut muutama suunnanmuutos, mutta ei pysähdyksiä. Eikä takapakkia. Ohjelman toteuttajien matkareppuun on kertynyt kokemusta, oppia, näkemyksellisyyttä ja oivalluksia.

Kova tavoite on vielä kaukana. Ymmärrys maakunnan tilanteesta on kuitenkin kasvanut. Myös palaute Mieliteon ensimmäisen ohjelmakauden päätösseminaarista vahvisti toiveikasta päätelmää: matka on kesken, mutta suunta on oikea.

 

Mies puhuu teatterin lavalla taustallaan Mieliteon juliste.

Päätösseminaarin toinen juontaja, Mieliteon muutosvalmentaja Matti Halmetvaara, johdatti Kuopion kaupunginteatterin isolla näyttämöllä yleisön taidolla ja tunteella läpi kaksituntisen potpurin.

 

Paljon ihmisiä kaupunginteatterin ylälämpiössä.

Kahvihetki ennen ohjelman alkua. Seminaari houkutti teatterille noin kaksisataa Pohjois-Savon terveystilanteesta kiinnostunutta ihmistä. 

 

Kuoro laulaa.

Ei Mieliteon seminaaria ilman Mieliteko-biisiä. Viihdekuoro Sawo Ensemble kajautti komeasti Timo Kärkkäisen säveltämän, sovittaman, sanoittaman ja johtaman ”Mieliteko”-kuoroteoksen. 

 

Joukko naisia ulkoiluvaatteissaan istuu ringissä.

Savonia-ammattikorkeakoulu on vastannut Mieliteossa muun muassa mielenterveyden koulutuksista sekä elintapavalmennuksista. Savonia on valmennuksissaan yhdistänyt ainutlaatuisesti luontokokemuksen liikuntaan ja terveelliseen ravintoon. Oli siis luontevaa, että Savonian lehtori Sari Aalto, projektipäällikkö Fatima Mursaad, Palvelumuotoilun- ja yhteiskehittämisen asiantuntija Ulla Piipponen ja tuntiopettaja Anne-Marika Partanen kertoivat työstään istuutumalla kuvitteellisen nuotion ympärille valmennuksiin osallistuneiden Pirjo Airaksisen, Kirsi Varakkaan ja Tupu Sirenin kanssa. 

 

Kaksi nuorta miestä ja kitara teatterin lavalla.

Ripaus tähtituiketta: laulajaveljekset Aleksi (vas.) ja Eemeli Nissi toivat tapahtumaan hyvää mieltä ja rentoa fiilistä. Taustalla pyöri Mieliteon koskettava Halataanko-video. 

 

Nainen puhuu mikrofoni kädessään teatterin näyttämöllä.

Humanistinen ammattikorkeakoulu on vastannut Mieliteossa osallisuuden lisäämisestä maakunnassamme. Asiantuntija Anu Leskinen valaisi esityksessään, kuinka merkittävää mutta myös haastavaa kuntalaisten ja kunnan virkahenkilöiden välinen luonteva yhtyeistyö ja vuorovaikutus ovat.

 

Kaksi naiste vieretysten.

Siilinjärven kunnan viestintä- ja markkinointipäällikkö Milla Kahelin (vas.) ja digijohtaja Tiia Häsä sekä kertoivat kuntansa osallistuvasta budjetista, jonka luomisessa Mieliteko on ollut vahvasti mukana. Siilinjärvi on ollut maakunnassa edelläkävijä yhdistäessään digitaalisuuden kuntalaisten osallistamiseen. 

 

Kaksi miestä teatterin lavalla.

Herra Koikkalainen änkesi yllättäen yleisön joukosta keskelle seminaarin tapahtumia, mutta hän paljastuikin Mieliteon videoista tutuksi Oletusmieheksi, joka valistaa meitä siitä, miten helpompaa elämä olisi, jos oletusten sijaan avoimesti puhuisimme ja kysyisimme. Hulvaton Oletusmies sai juontajamme Matti Halmetvaarankin välillä repeämään. Oletusmiestä esittää kuopiolaisnäyttelijä Jukka Tiirikainen. 

 

Kuva teatterin katsomosta, jossa on mukava määrä ihmisiä.

Yleisö oppi tapahtuman kuluessa uutta Pohjois-Savon maakunnan terveystilanteesta sekä siitä, mitkä asiat lisäävät mielen hyvinvointia. 

 

Itä-Suomen yliopiston Vaikuttavuuden talon tutkimusjohtaja Tomi Mäki-Opas loi vaikuttavan katsauksen siitä, millä tavalla yliopisto tutkii Mieliteon työn vaikuttavuutta. ”Ohjelman tavoite on niin vaativa, että lopullisia vaikuttavuustuloksia voimme odottaa vasta huomattavasti pidemmän ajan kuluttua”, hän totesi. 

 

Joku tallentaa katsomossa kännykällään lavan tapahtumia.

Tapahtuma tallentui lukuisille ruuduille. Seminaarista tehtiin myös tallenne, jota voi myöhemmin katsoa mielitekomedia.fi-sivulla. 

 

Mies ja nainen pitävät esitelmää teatterin lavalla.

Mieliteon viestintäasiantuntijat Markus Laakso (vas.) ja Katja Hedberg tykittivät Mieliteon uutisankkureina vaikuttavan koosteen siitä, mitä kaikkea ohjelman Kuopion tiimi on luonut, kokeillut, testannut ja saanut aikaan. Kuvaa ja videota sisältänyt uutispaketti tarjosi hengästyttävän kokonaisuuden lukuisista toimenpiteistä, joita on toteutettu Pohjois-Savon kunnissa. 

 

Kolme ihmistä keskustelee teatterin lavalla.

Uutiskoosteen lopuksi Markus Laakso ja Katja Hedberg kutsuivat studioon asiantuntijavieraaksi Kuopion apulaiskaupunginjohtajan Pekka Vähäkankaan. Häneltä pyydettiin näkemys siitä, mikä on Pohjois-Savon ja pohjoissavolaisten tilanne Mieliteon päätyttyä, vuonna 2030. Vähäkankaan vastaus loi toiveikkaan kuvan maakunnasta, joka voi hyvin, jossa asuu uteliaita ja hyvinvoivia ihmisiä, ja jossa toimineesta Mieliteosta tehdään kopioita jo eri puolilla maailmaa. 

 

Nainen puhuu teatterin lavalla.

Mieliteon johtaja Helena Länsimies loi päätöspuheessaan realistisen mutta myös toiveikkaan kuvan siitä, että Pohjois-Savon synkkä sairastavuustilanne on mahdollista kääntää parempaan suuntaan. Hän piirsi kuvaa siitä, kuinka mielenterveys koskettaa jokaista pohjoissavolaista. Mieliteossa tehtyä työn tahtia hän kuvasi hengästyttäväksi. Hän kiitti Mieliteon lukuisia yhteistyökumppaneita ja painotti, kuinka tärkeää työhön on saada mukaan yhä uusia toimijoita. Rehellisesti Länsimies totesi, että ohjelman toteuttajat ovat onnistuneet – ja onnistuneet myös epäonnistumaan sekä oppimaan. Julkaisemme Länsimiehen puheen kokonaisuudessaan verkossamme viikolla 20. 

 

Nainen hassuissa vaatteissaan teatterin lavalla.

Meteorologi Violan maalaili säätiedotuksessaan värikästä kuvaa Pohjois-Savon tulevaisuudesta. Hulvaton ennuste sisälsi muun muassa lupauksen tulevaisuudesta, jossa aurinko juuttuu maakunnan ylle pysyvästi. Taivaalle katsoessaan Violan näki muun muassa lähestyvää rahasadetta. Violanin hemaisevan ja hykerryttävän hahmon takana oli seminaarin toinen juontaja, Kuopion kaupunginteatterin näyttelijä Virpi Rautsiala.

 

Kaksi nuorta miestä laulaa kitaran säestyksellä, kaksi kuuntelijaa taustalla tunnelmoi.

Ja lopuksi kajautettiin yhteislauluna Juha Tapion biisi ”Raikas tuuli”, joka innostavasti ja toiveikkaasti sitoi yhteen koko seminaarin ohjelman. Aleksi ja Eemeli Nissin tulkinta oli silkkaa samettia. Ei ihme, että se meni tunteisiin myös juontajakaksikko Matti Halmetvaaralla ja Virpi Rautsialalla.