Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Mieliteko-median valkoinen logo

Mieliteko 2.0: Yhdessä osallisiksi | Osallisuus Elintavat Hyvinvointi | 27.5.2024 | Katja Hedberg, Markus Laakso

Näin selviän lenkkitossujen myyntiviidakossa

Jaa artikkeli

 Teksti: Katja Hedberg, kuvat: Markus Laakso

Kuulkaas tätä: Metsa Man Timo Juvosen lisäksi myös Kone Man Ari Mehtonen lähtee mukaan Rauhalahti Kuopio Maratonilla viiden kilometrin Mielitekomatkalle. Onpas mukavaa!

Mutta mitä jos liikuntakärpänen puraisi, ja kaapissa ovat vain ikivanhat haisevat lenkkarit? Urheilukaupassahan pää menee pyörälle kilometrien pituisten kenkähyllyjen keskellä.

Tässä jutussa kauppias Tuukka Uusitalo antaa vinkit, joiden avulla keltanokkakin onnistuu lenkkariostoksilla.

Jutussamme ovat linkit myös Metsa Manin ja Kone Manin videoihin. Ne paljastavat, mitä tapahtui kaksikon lenkkitossujen hankintareissulla Kuopiossa.

 

Metsa Man ja Kone Man
Ilmeistä sen jo näkee: Kuopion Intersportin kauppias Tuukka Uusitalo on luotsannut niin Metsa Manin eli Timo Juvosen (vas.) kuin Kone Manin eli Ari Mehtosen kenkämaailmassa maaliin asti. Tuusniemen molemmille miehille löytyivät lenkkarit, joilla kelpaa lähteä taivaltamaan Rauhalahti Kuopio Maratonin viiden kilometrin Mielitekomatka.

Kuopion Intersportin kauppiaalla Tuukka Uusitalolla on heti alkuun lenkkikenkien ostajalle lohdullinen ja innostava viesti:

”Asiakkaan ei tarvitse ymmärtää lenkkikenkiin liittyviä hienouksia ja pitkälle meneviä kehitystrendejä. Sen sijaan myyjän pitää ymmärtää, millaiseen tarpeeseen ihminen on kenkiä etsimässä. Meidän tehtävämme on auttaa asiakas kenkämaailman läpi oikeaan paikkaan”, hän toteaa.

”Emme hifistele, vaan menemme aina asiakkaan tarpeen mukaan.”

”Emme hifistele, vaan menemme aina asiakkaan tarpeen mukaan”, Uusitalo painottaa.

Ensin selvitetään tärkeät perusasiat:

”Haluamme tietää, tarvitaanko kengät kävelyyn vai maratonharjoitteluun, millainen urheilutausta asiakkaalla on ja millaisella alustalla hän pääasiallisesti liikkuu.”

Kuopion Intersportissa asiakkaalla on mahdollisuus teetättää maksuton jalka-analyysi, jonka teko suomalaisvalmisteisella skannerilaitteella vie aikaa muutamasta minuutista kymmeneen minuuttiin sen mukaan, kuinka tarkasti havaitut asiat käydään läpi.

”Samalla on aikaa turista ja selvittää tarkemmin, millaiset kengät ovat paras ratkaisu juuri tälle asiakkaalle”, Uusitalo sanoo.

Mene kyykkyyn – se paljastaa paljon

3D-skanneri valottaa jaloista ja niiden kunnosta lukuisia hyödyllisiä asioita: Kuinka korkea on holvikaari eli millainen iskunvaimennus kengässä pitää olla? Ovatko molemmat jalat yhtä pitkät tai yhtä isot? Millainen on jalan profiili? Minkä kokoinen kengän pitää olla?

3D-skanneri antaa lukuisia hyödyllisiä tietoja jaloista ja niiden kunnosta; muun muassa nilkan liikkuvuudesta, holvikaaren korkeudesta, jalkojen mahdollisesta kokoerosta ja jalan leveydestä. Myös suositus kengän koolle selviää.

Analyysi kertoo, mitä jaloille oikeasti kuuluu.

Tärkeä osa analyysia on katsoa mitä tapahtuu, kun asiakas kyykistyy.

”Kyykkyasento paljastaa nilkkojen kunnon ja linjan. Sekä sen tärkeimmän, mihin suuntaan jalka kyykistyessä kääntyy eli onko kyseessä yli- vai alipronaatio. Molempia voi korjata oikeanlaisilla kengillä”, Tuukka Uusitalo toteaa.

Jalka-analyysi on Uusitalon mukaan iso apu myyjälle.

”Se kertoo, mitä jaloille oikeasti kuuluu.”

Nyt selviää, millä tolalla Metsa Man Timo Juvosen jalat ovat. Tuukka Uusitalo tulkitsee, mitä skannerin jalka-analyysissa paljastuu – ja Metsa Manin video tallentaa kaiken, totta kai.

Kuopion liikkeessä asiakas voi ostaa myös pohjalliset, jotka lämmitetään uunissa ja sen jälkeen muotoillaan juuri hänen jalkoihinsa sopiviksi.

”Personoidut pohjalliset tuovat askellukseen ryhtiä, mukavuutta ja tasapainoa", Tuukka Uusitalo selvittää.

"Jalka-analyysi auttaa rajaamaan mallit, joista todennäköisimmin löytyy se sopivin kenkä. Jos esimerkiksi iskunvaimennusta ei tarvita, moni malli rajautuu jo pois."

Saman valmistajankin eri malleissa on paljon eroja, joten Uusitalo painottaa sovittamisen merkitystä.

”Kannattaa testata 3–4 eri mallia. Näin pääsee paremmin perille siitä, mikä ei sovi ja mikä malli taas tuntuu hyvältä.”

Älä lähde kenkäkaupoille aamulla

Tuukka Uusitalon viimeinen vinkki on valita kenkäostoksille oikea hetki.

”Aamu ei ole optimaalinen aika. Jalka on todennäköisesti isompi Iltapäivällä, jolloin on järkevämpi ostohetki.”

Kun sopiva tossu on löytynyt, Uusitalo kehottaa muistamaan vielä yhden ratkaisevan tärkeän asian.

Kun sopiva tossu on löytynyt, pitää muistaa vielä yksi ratkaisevan tärkeä asia.

”Urheillessa jalkaan laitetaan keinokuituinen sukka. Merinovillaakin voi valita. Puuvillasukka kostuu, ja silloin jalka pääsee liikkumaan kengässä. Tuloksena on hiertymiä, ehkä rakkojakin.”

”Puuvilla on hieno materiaali, mutta ei urheilijan vaatteissa. Ei paidassakaan.”

Uusitalo tietysti suosittaa, että lenkkikengät kannattaa ostaa ammattilaisen avulla. Hän kertoo, että koronavuosina urheilukaupoissa toistui usein sama tilanne: liikkumisesta innostunut oli lähtenyt liikkumaan niillä ikivanhoilla jalkineillaan.

”Lukuisat asiakkaat tulivat kysymään, miksi jalkoja särkee, vaikka juuri on aloittanut terveellisen lenkkeilyn.”

”Viime kädessä kenkien ostaminen asiantuntijan avulla voikin lisätä jopa turvallisuutta liikkumiseen”, Uusitalo näkee.

Jalka-analyysin skanneriin on vuorostaan noussut Kone Man Ari Mehtonen. Kauppias Tuukka Uusitalo ehdottaa Kone Manille myös personoitujen pohjallisten tekoa – ja sehän Tuusniemen tubettajalle sopii.

Kone Man kävelee, pyöräilee ja tanssii

Viiden kilometrin pituinen Mielitekomatka – Mieliteolle luotu nimikkoreitti – on aivan uusi reitti tämän vuoden Rauhalahti Kuopio Maratonilla.

Metsa Man eli Timo Juvonen lähtee matkalle liputtamaan mielenterveyden ja avoimen puhumisen puolesta. Juvonen on rohkeasti nostanut mielenterveyden ongelmia sekä muun muassa työuupumukseen liittyviä asioita Metsa Man -videoillaan YouTubessa, jossa hänellä on 62 600 seuraajaa.

Löydät Juvosen aiemmat kommentit Mielitekomatkasta ja myös hänen henkilöhaastattelunsa täältä verkkosivultamme.

Juvosen lapsuudenystävä, naapuriin Tuusniemen Kosulan kylälle paluumuuttanut Ari Mehtonen puolestaan tunnetaan YouTubessa Kone Manina. Mehtosen kanavalla on 14 300 tilaajaa.

Timo Juvoselle liikkuminen tarkoittaa lähinnä hyötyliikuntaa, sillä omalla metsätilalla riittää raivausta ja muita puutöitä. Ari Mehtonen sen sijaan liikkuu paljon ja säännöllisesti:

”Kolmesti viikossa pyöräilyä, ja neljästi viiden kilometrin kävelylenkki. Eli liikun viikon jokaisena päivänä”, hän kertoo.

Into liikkumiseen näkyy Ari Mehtosen kotonakin.

”Liikkumistahtini on ollut tämä sama jo 30 vuotta.”

Into liikkumiseen näkyy Mehtosen kotonakin. Sieltä löytyy kuntosali rekkitankoineen ja voimistelurenkaineen. Nuorempana Mehtonen harrasti telinevoimistelua, jonka tilalle tuli sittemmin paritanssit. Tanssiminen onkin Mehtosesta todella upea tapa liikkua.

”Tanssiminen on erittäin hyvä kuntoilulaji. Mutta on sillä toinenkin tärkeä merkitys. Tanssimisella on vahva sosiaalinen merkitys, se mahdollistaa ihmisten kohtaamisen.”

 

Metsa Man ja Kone Man
Pohjois-Savon Liikunnan tapahtumapäällikkö Esa Pietikäinen vei Metsa Manin ja Kone Manin Kuopion Rauhalahden maisemiin, jossa kolmikko tarkasti Mielitekomatkan startti- ja maalipaikat. Hyväntuulinen trio tuntuu jo nyt olevan valmis hyväntuuliselle Mielitekomatkalle.

Liikunta saa aikaan hyvän kierteen

Ari Mehtonen kokee vahvasti ja myös omakohtaisesti, kuinka suora yhteys liikunnalla on mielen hyvinvointiin.

”Masentunut ihminen ei jaksa liikkua, ja silloin hän on vaarassa lihoa. Psyykenlääkkeilläkin on usein lihottava vaikutus. Mutta jos vain löytää voimia liikkumiseen, alkaa laihtua. Se voi jo nostaa mielialaa. Ja kun keho alkaa liikunnan myötä tuottaa endorfiinia, on hyvän kierre syntynyt”, hän pohtii.

"Kun keho alkaa liikunnan myötä tuottaa endorfiinia, on hyvän kierre syntynyt."

Mehtonen on tietoinen siitä, että Pohjois-Savossa on muuta maata enemmän mielenterveyteen liittyviä ongelmia ja että tuusniemeläisillä niitä on kaikkein eniten.

”Puhumattomuus on yksi merkittävä tekijä ongelmien takana”, hän näkee.

Rauhalahti Kuopio Maratonia isännöivän Pohjois-Savon Liikunnan tapahtumapäällikkö Esa Pietikäinen iloitsee siitä, että myös Kone Man on päättänyt osallistua Mielitekomatkalle.

”Olipa miellyttävä yllätys, että Metsa Man ja Kone Man lähtevät molemmat liikkumaan hyvän asian puolesta. Ajattelen jo nyt mielenkiinnolla ja uteliaana syksyn tapahtumaamme. Oli myös upeaa saada tutustua molempiin miehiin”, sanoo Pietikäinen, joka maanantaina esitteli Tuusniemen kaksikolle Kuopiossa Mielitekomatkan startti- ja maalipaikat Kuopion Rauhalahdessa.

 


Metsa Man tallensi videolle, mitä kaikkea tapahtui lenkkitossujen hankintareissulla Kuopiossa.

 


Kone Man tallensi videolle, mitä kaikkea tapahtui lenkkitossujen hankintareissulla Kuopiossa.