Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Viikon oivallus puhekuplassa, sydän nurkassa

| Oivallus | 4.4.2022 | Liisa Pietikäinen, Kristiina Kuisma

Olemme oikealla polulla!

Jaa artikkeli

Työpäiväni ovat olleet viime aikoina Mielitekopiirin  täyttämiä, mikä on ollut antoisaa. Törmäsin tiedonhaun ja ideoinnin lomassa Kuntaliiton Uutta kunnissa -tutkimusjulkaisuun 1/2022 nimeltä Sosiaalisesti kestävä osallisuus kuntien arjessa. Raportti oli hyvin mielenkiintoinen, suosittelen tutustumaan.

Osallisuus on yksi sosiaalisen kestävyyden, yhden Kuntaliiton strategian kärkiteeman, palasista. Raportin mukaan kunnissa tulisi edistää osallisuutta, sillä se lisää esimerkiksi tasa-arvoa ja yhteisöllisyyttä. Tasa-arvo ja yhteisöllisyys taas vaikuttavat myönteisesti kuntalaisten hyvinvointiin ja ylipäätään hyvinvoinnin edistämiseen.

Raportin mukaan näitä asioita, tunteita ja kokemuksia tulisi lisätä. Kunnista kuitenkin puuttuu menetelmiä yhteenkuuluvuuden ja resilienssin kehittämiseksi. Resilienssillä tarkoitetaan kykyä toimia muuttuvissa olosuhteissa ja palautua kriiseistä mahdollisesti entistä vahvempana.

Tunsin olevani juuri oikean asian äärellä: tämä on juuri sitä, mitä Mieliteko-ohjelma tekee ja tarjoaa kuntiin.

Yhdeksi kehityskeinoksi nostettiin käytännöstä kumpuavat uudet toimintatavat. Niitä ovat muun muassa toimintojen yhteiskehittäminen kokemusasiantuntijoiden kanssa ja erilaisten toimijoiden saattaminen yhteen Sitran Erätauko-keskustelujen tapaan.

Ilahduin, kun luin raportin. Tunsin olevani juuri oikean asian äärellä: tämä on juuri sitä, mitä Mieliteko-ohjelma tekee ja tarjoaa kuntiin.

Mielitekopiiri on rakennettu erilaisten dialogimenetelmien pohjalta, jalostettu Mieliteko-ohjelman tavoitteiden mukaiseksi ja räätälöity pohjoissavolaisten tarpeisiin. Murramme sen avulla puhumattomuuden kulttuuria.

Mielitekopiirit saattavat yhteen erilaisia toimijoita, inspiroivat oivalluksiin ja lisäävät keskustelua. Samalla ne lisäävät hyvinvointia. Tämän havaitseminen vahvisti kokemustani siitä, että olemme oikealla polulla.

Viikon oivallukset on juttusarja, jossa työntekijämme nostavat esiin asioita, jotka ovat herättäneet ajatuksia kuntakierroksilla tai työn tuiskeessa.

Kirjoittaja

Liisa Pietikäinen

Projektipäällikkö

mieliteko@kuopio.fi

Avainsanat

mieliteko-ohjelmaosallisuustyöelämä