Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Viikon oivallus puhekuplassa, sydän nurkassa

| Oivallus | 22.2.2023 | Liisa Pietikäinen, Kristiina Kuisma

Osallisuus ottaa digitaalisia harppauksia

Jaa artikkeli

Olen ollut todella tyytyväinen siihen, mitä Pohjois-Savon kunnat ovat tehneet ja tekevät tulevaisuuden kuntien eteen. Maailma on muuttunut. Perinteiset keinot, kuten avoimet kuulemistilaisuudet, eivät ole enää ainoa väylä kuulla asukkaiden mielipiteitä.

Tulevaisuuden kunnissa asukkaat saavat äänensä kuuluviin myös digitaalisesti. Osallistavia kyselyjä ja digitaalisia alustoja otetaan käyttöön kiihtyvällä tahdilla.

Siilinjärvi toimii hyvänä esimerkkinä digitaalisen osallistamisen vauhdittajana. Kunta on ottanut käyttöönsä oman Siilinjärvi-mobiilisovelluksen, ja kuntalaiset saivat ideoida digitaalisen alustan välityksellä, mihin osallistuvaan budjetointiin varattu 40 000 euroa käytetään. Digitaalisen alustan kautta lähetettiin huimat 122 ideaa, joista toteutuskelpoiset etenevät digitaaliseen äänestykseen.

"Tulevaisuuden kunnissa asukkaat saavat äänensä kuuluviin myös digitaalisesti."

Olen seurannut entisenä siilinjärveläisellä tätä kehitystä suurella mielenkiinnolla – ja myönnettäköön, hieman kateellisena. Kunpa minäkin olisin voinut osallistua!

Avoimuuden periaatteen mukaisesti kaikki ehdotukset ovat nähtävillä Siilinjärven osallistuvan budjetoinnin sivulla. Saa nähdä, mitkä ehdotuksista äänestetään toteutuviksi – hyviä ideoita kun oli runsaasti.

Mieliteon osallisuuspilottien kautta myös Kuopiossa ja Rautalammilla on päässyt vaikuttamaan oman asuinalueensa kehittämiseen. Ja pääsee edelleen. Kuopiossa kehitystyömme jatkuu asukkaiden kanssa Petosella ja Neulamäessä. Seuraa ilmoitteluamme ja tule mukaan kehittämään asuinalueesi viihtyvyyttä.

Rautalammin osallistuvan budjetoinnin ideointivaihe on edennyt digitaaliseen äänestykseen, joka päättyy perjantaina, 24. helmikuuta. Äänestyksen tulokset julkaistaan helmikuun 28. päivä. Kuntalaiset lähettivät äänestykseen yli sata kehitysideaa – ei hullummin alle 3 000 asukkaan kunnalta!

On mielenkiintoista nähdä, millaiset ehdotukset äänestetään voittajiksi. Voit lukea niistä myöhemmin mielitekomedia.fi:n Tulokset-osiosta.

Jatkossa jokaisen on entistä helpompi vaikuttaa, osallistua ja äänestää. Vaikuta, ja mielesi kiittää!

Viikon oivallukset on juttusarja, jossa työntekijämme nostavat esiin asioita, jotka ovat herättäneet ajatuksia kuntakierroksilla tai työn tuiskeessa.


Kirjoittaja

Liisa Pietikäinen

Projektipäällikkö

mieliteko@kuopio.fi