Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Mieliteko logo valkoinen

| Aktivointi | 3.10.2022 | Markus Laakso

Pieni teko – valtava voima

Jaa artikkeli

Teksti: Markus Laakso, kuva: Sini Pennanen

Mieliteko-ohjelmalla on missio: kannustamme pohjoissavolaiset tekemään kymmenen miljoonaa pientä hyvää tekoa kymmenen vuoden aikana. Se tarkoittaa neljää tekoa asukasta kohden vuodessa.

Tavoite on synnyttää myönteisen ilmapiirin vyöry, joka peittää koko maakuntamme ja jää pysyäkseen. On tieteellisesti todistettu, että osallisuus, toisen huomioiminen ja viihtyisä elinympäristö lisäävät mielen hyvinvointia. 

Pienten tekojen laskuria voit seurata mielitekomedia.fi:ssä. Tervetuloa kerryttämään pottia ja lisäämään omaa ja ympäristösi hyvinvointia!

 

Pieni teko

Pienet teot ovat arkisia hyviä tekoja, jotka tuovat hyvän mielen sekä tekijälle että vastaanottajalle.

Mistä on kyse?

Mieliteko-ohjelma lanseerasi viime syksynä tavoitteen saada aikaan 10 miljoonaa pientä tekoa kymmenvuotisen toimintakautensa aikana. Pohjois-Savossa asuu noin 250 000 ihmistä. Jos jokainen pohjoissavolainen tekee neljä pientä hyvää tekoa vuodessa, kymmenen vuoden saldo on 10 miljoonaa.

"Haluamme aktivoida jokaisen pohjoissavolaisen mukaan levittämään yhteistä hyvää."

”Haluamme aktivoida jokaisen pohjoissavolaisen mukaan levittämään yhteistä hyvää, joka tähtää mielen hyvinvoinnin lisäämiseen maakunnassa”, sanoo Mieliteko-ohjelman johtaja Helena Länsimies.

Verkkosivuillemme on lisätty laskuri, joka mittaa hyvien tekojen kehitystä. Voit lähettää oman hyvän tekosi tai ilmiantaa toisen tekemän hyvän teon pienet teot -lomakkeen kautta, jonka julkaisemme viikolla 40.

Mitä ovat pienet teot?

Pienet teot ovat arkisia hyviä tekoja, joita jokainen pystyy tekemään. Ne eivät vie ylimääräistä aikaa eivätkä maksa sinulle mitään. Ne voivat olla esimerkiksi roskan poimimista metsästä, vastaantulijan tervehtimistä tai vanhuksen auttamista tien yli – kaikkea sellaista, jolla kannat vastuuta ympäristöstäsi ja levität hyvää mieltä.

”Pienet teot ovat kaikkien saavutettavissa. Kun alamme kiinnittää huomiota hyviin tekoihin ja lisätä itse tietoisesti omien pienten tekojemme määrää, joukkoaltistamme koko ympäristön”, Helena Länsimies sanoo.

"Kun alamme kiinnittää hyviin tekoihin huomiota ja lisäämään itse tietoisesti omien pienten tekojen määrää, joukkoaltistamme koko ympäristön.”

Pienet teot tuovat hyvää mieltä sekä tekijälle että vastaanottajalle. Niistä ei ole mitään muuta kuin hyötyä.

”Tämä voi kuulostaa naivilta, mutta uskomme positiivisen vireen leviämisen valtavaan voimaan. Uskomus ei ole kuitenkaan tuulesta temmattu. On tieteellistä näyttöä siitä, että mielen hyvinvointi kohenee, kun ihminen kokeen osallisuutta ja vastuuta ympäristöstään – sen siisteydestä, viihtyisyydestä ja turvallisuudesta. Pienillä teoilla on aidosti merkitystä”, Länsimies sanoo.

Hyvän somekäytöksen edistäminenkin on pieni teko. Harkitse, mihin somekeskusteluun haluat osallistua ja millä tavoin. Haluatko levittää hyvää vai pahaa mieltä?

”Somea ei luotu likaviemäriksi. Jos tekee mieli kirjoittaa rumasti kiivaaseen keskusteluun, voit tehdä valinnan olla osallistumatta siihen tai vastata kohteliaasti. Laitetaan vain positiiviset asiat kiertämään”, Länsimies sanoo.

Ilmianna muiden pienet teot 

Levitä myönteisyyttä ja ilmianna sinuun kohdistunut pieni teko! Mitä enemmän hyvät teot näkyvät arjessamme, sitä vahvemmin positiivisuus leviää keskuudessamme ja täyttää mielemme.

”Voiko niin vähäisellä asialla kuin pienillä arkisilla teoilla edistää niin suurta asiaa kuin mielen hyvinvointia? Uskokaa tai älkää, kyllä voi!” Helena Länsimies lupaa.

Pieniä tekoja myös itselle

Pieniä tekoja voi tehdä myös itselleen. Niitä voivat olla esimerkiksi riittävästä levosta huolehtiminen, liikunta, terveellinen ravinto ja luontoelämykset – mielen hyvinvoinnin peruspilarit.

"Luontokokemusten mielen hyvinvointia kohentavasta vaikutuksestakin on vahvaa tieteellistä näyttöä."

”Suomessa luonto on aina lähellä. Luontokokemusten mielen hyvinvointia kohentavasta vaikutuksestakin on vahvaa tieteellistä näyttöä. Ja mikä parasta, luontopolulle voi mennä ystävän kanssa”, Helena Länsimies sanoo.

Itselle on tärkeää olla armollinen. Harmonia ja hyväntuulisuus heijastuvat ympäristöön siinä missä stressi ja kiukkukin.

 

  

FAKTABOKSI

Pienet teot tähtäävät asenneilmaston muuttamiseen

Pienten tekojen keräämisellä ja levittämisellä on kova mutta mahdollinen tavoite: muuttaa koko Pohjois-Savon asenneilmasto myönteisemmäksi. Mielenterveysindeksimme ovat heikot, mutta pienten tekojen suuri virta muuttaa maakunnan tarinaa askel askeleelta suotuisammaksi.

”Toiveikas ja positiivinen tarina vaikuttaa jokaisen pohjoissavolaisen mielen hyvinvointiin”, Helena Länsimies lupaa.