Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa

Mieliteko 2.0: Yhdessä osallisiksi | Aktivointi | Lyhyet jutut | 24.6.2024 | Anu Leskinen

”Porukassa on hyvä hupattaa, eikä ketään jätetä”

Jaa artikkeli

Mies katsoo maisemaa pahviin leikatun reiän kautta.
Yksissä tuumin -ryhmään osallistuneen Juha Koivurannan mielimaisema Iisalmen Mansikkaniemellä rajautuu järven pintaa pitkin mökkimaisemaan, jossa olisi hyvä olla.

 

Mieliteko on luonut kevään ja alkukesän ajan Iisalmessa yhteisöllisyyttä hienolla, tavoitteellisella tavalla:

Olemme perustaneet hyötykasvipuutarhan. Olemme tehneet retkiä ja etsineet keinoja rauhoittumiseen sekä voimaantumiseen. Välillä olemme vain pysähtyneet juttelemaan. Keskustelut ovat edenneet hyvinkin syvällisiin pohdintoihin. 

Tätä kaikkea on sisältänyt Mieliteon Humanistisen ammattikorkeakoulun ja Savonia-ammattikorkeakoulun tiimien toteuttama Yksissä tuumin -ryhmätoiminta. Sen tavoite on lisätä yhteisöllisyyden lisäksi osallisuutta sekä merkityksellisyyden kokemusta, jotka molemmat ovat vahvasti yhteydessä mielen hyvinvointiin.

Tavoite on löytää polku opintoihin tai työpaikkaan.

Toiminnan laajempia tavoitteita on vahvistaa ja hyödyntää osanottajien arkisia voimavaroja sekä sosiaalista toimintakykyä, jotta heidän polkunsa voisi johtaa kohti opiskelua tai työpaikkaa. Yksissä tuumin -toimintaan ovat tervetulleita 16–64-vuotiaat työttömät ja työelämän ulkopuolella olevat pohjoissavolaiset.

Toimintaa on toteutettu yhteistyössä Iisalmen Päiväkeskus Pysäkin kanssa. Pysäkki tarjoaa vertaistukea ja matalan kynnyksen kohtaamispaikan muun muassa päihdekuntoutujille. 

Ryhmän kesäkuisella tapaamisella suunta oli Iisalmen Mansikkaniemi, jossa tavoite oli päästä osalliseksi luonnon hyvää tekevistä vaikutuksista. Mansikkaniemeltä on tämän jutun kuvakin. Siinä Juha Koivuranta etsii ja löytää mielimaisemaansa rajatun pahvikehyksen avulla.

”Tämä on ollut minulle vertaistukitoimintaa, porukassa on hyvä hupattaa”, Koivuranta tiivisti ryhmätoiminnan annin.  

”Polkua on mukavampi kulkea yhdessä. Pidämme aina toisistamme huolta. Ketään ei jätetä”, vahvisti Helena Koivuranta oman kokemuksensa.  

Ytimessä osallistujien omat tarpeet

Yksissä tuumin -toiminnan keskiössä ovat osallistujien omat toiveet ja tarpeet. Siksi aloitimme toiminnan kolmella tutustumistapaamisella, joiden aikana kartoitimme toiminnallisten menetelmien avulla osallistujien konkreettisia toiveita.

Samalla pohdimme henkilökohtaisia, sosiaaliseen toimintakykyyn liittyviä teemoja kuten sosiaalisista jännittämistä, arjen hallintaa sekä rohkeutta ilmaista omia ajatuksia ja mielipiteitä. 

”Meillä on mahtava, innostuva ja yhdessä tekevä Yksissä tuumin -porukka. Tapaamisissa on ollut mukana viidestä kymmenen osallistujaa. Olemme punoneet toimintamme sisälle osallistujien henkilökohtaisia vahvistumisen toiveita”, kertoo Humanistisen ammattikorkeakoulun asiantuntija, projektipäällikkö Anu Leskinen

”Meillä jokaisella on perustarve tulla kuulluksi ja nähdyksi. Ryhmien pienellä koolla haluamme varmistaa, että myös yksilöllisille keskusteluille jää toiminnassa aikaa”, hän toteaa.