Vipuvoimaa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Iisalmen Arska-täti - huima hyvän mielen lähettiläs. Lue lisää. #unelmoidaanko: Nightwishin Tuomas Holopainen: "Elämän tarkoitus on unelmoida ja tehdä kaikkensa, että unelmat toteutuvat". Lue lisää. #Mielitekopodcast: Professori Arto O. Salonen pohtii hyvän elämän edellytyksiä. Kuuntele. Dissosiaatiohäiriö vei laulajan vuosiksi sumuun – terapia pelasti. Lue lisää. #Riisutaanko: Vapauta mielesi pelosta, häpeästä ja ennakkoluuloista. Lue lisää.
Mieliteko logo valkoinen

#Puhutaanko: ”Jokainen uusi sukupolvi oppii puhumaan edellistä avoimemmin”

Jaa artikkeli

Teksti, kuva ja video: Katja Hedberg

”Isovanhemmilleni tai omien vanhempieni ikäluokalle avoin puhuminen ei liene yleistä. Ei minullekaan avoimuus ole helppoa. Mutta kun oma sukupolveni saa lapsia, osaamme varmaan kasvattaa heistä itseämme avoimempia”, uskoo Kuopion Palloseuran tuore Suomen mestari Anni-Maija Kauppila.

 

Nuori nainen jalkapalloilun pelipaita yllään.

Anni-Maija Kauppila toimii Suomen Palloliiton aloittaman Tulevaisuuden tähdet -projektin paikallisena KuPS-koordinaattorina ja näkee nuorissa pelaajissa uudenlaista avoimuutta. ”Olen itsekin valmis osaltani luomaan avoimempaa keskustelukulttuuria Pohjois-Savoon. Se vaatii harjoittelua, ja senhän minä osaan”, hän hymyilee.

Onko vaikenemisen takana vaatimattomuus?

Kuopion Palloseuran keskikentän työmyyrä ja tuore Suomen mestari Anni-Maija Kauppila on joukkueensa kokenein pelaaja. Kokemusta vieheriöltä on peräti 202 liigapelin verran.

Kauppila yllättyy kuullessaan, että Pohjois-Savossa on mielenterveyteen ja päihteiden käyttöön liittyviä ongelmia selkeästi muuta maata enemmän.

”Se kuulostaa jopa oudolta”, hän toteaa ja sanoo tunnistavansa pohjoissavolaisuudessa puhumattomuutta.

”Voisiko vaikenemisen taustalla olla savolaisuuteen liittyvää vaatimattomuutta ja taustalle vetäytymistä? Useinhan kuulee toteamuksen, että ei tehdä tästä asiasta nyt suurempaa numeroa”, Kauppila arvelee.

”Ei minullekaan avoimuus ole kovin helppoa.”

Hän kertoo laittaneensa merkille, kuinka eri ikäluokkien suhtautuminen avoimeen keskusteluun varsinkin vaikeista asioista poikkeaa toisistaan.

”Olen saanut kuvan, ettei isovanhempieni aikaan avoin puhuminen ollut kovinkaan yleistä. Sama tilanne taitaa olla viisikymppisten joukossa, johon omat vanhempanikin kuuluvat. Itse olen nyt 26-vuotias, eikä minullekaan avoimuus ole kovin helppoa.”

”Tunnistan sen, kuinka vaikea joistakin asioista on puhua jopa omien vanhempieni kanssa. Kyse ei ole pelosta tai häpeästä vaan ehkä siitä, etten halua huolestuttaa heitä.”

Kauppila on urheilu-urallaan kokenut uupumuksen, jota hän käsitteli yhdessä urheilupsykologin kanssa. Keskusteluista oli paljon hyötyä.

”Pitäisikö mieltä huoltaa kuten lihaksia?”

”Jos pelissä tai harjoituksissa loukkaa nilkan, lääkäriin pääsee heti. Pitäisiköhän meidän opetella huoltamaan yhtä hyvin henkistä puoltamme ja opetella puhumaan myös urheiluun liittyvistä paineista”, Kauppila pohtii.

Hän näkee aivan uudenlaista avoimuutta neljä vuotta nuoremmassa pikkusiskossaan, tämän kavereissa sekä oman joukkueensa nuorimmissa pelaajissa.

”He juttelevat mutkattoman avoimesti ja pystyvät avautumaan myös vaikeammista ja henkilökohtaisistakin asioista. He hyväksyvät toisensa sellaisena kuin he ovat. Varmaan tämän ansiosta heitä leimaa jo ulospäin näkyvä luonteva itsevarmuus, jollainen meiltä vanhemmilta puuttuu.”

Kauppila uskoo, että jokainen sukupolvi pystyy kehittämään avointa ja luottamuksellista keskustelua entistä parempaan suuntaan.

”Kun minun sukupolveni saa lapsia, osaamme varmaankin kasvattaa heistä itseämme avoimempia.”

Videolla Kauppila lupaa tekee rohkean päätöksen.