Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa

Mieliteko 2.0: Yhdessä osallisiksi | Aktivointi | Lyhyet jutut | 31.5.2024 | Kristiina Kuisma

”Tällaisena päivänä sitä ihan herkistyy”

Jaa artikkeli

Kolme naista ja yksi mies sauvakävelevät luonnossa.
Savonia-ammattikorkeakoulun lehtori, liikunnan asiantuntija Anne-Marika Partanen (vas.) ohjasi sauvakävelemään tulleita Mirvaa, Pirjoa ja Juhaa Rauhalahden metsäpoluilla. Osanottajat eivät halunneet juttuun mukaan koko nimeään.

Liikunta, luonto ja terveellinen ravitsemus ovat mielen hyvinvoinnin perustaa. Mieliteon avoimessa hyvinvointiryhmässä näitä kaikkia on makusteltu useissa kohtaamisissa kevään aikana.

Toiminta on osa Savonia-ammattikorkeakoulun päätoteuttamaa Yhdessä osallisiksi – Mieliteko 2.0 -ryhmähanketta. Sen maksuttomat toiminnat tuovat Kuopiossa osallistujille eväitä arkeen.

Hyvinvointiryhmien yksi tavoite on lisätä osallisuutta ja tarjota vertaistukea. Hyvinvointiryhmään voivat tulla mukaan työttömät sekä työelämän ulkopuolella olevat 16–64-vuotiaat pohjoissavolaiset. Ryhmiä järjestetään kohdennetusti myös maahanmuuttajille ja vammaisille.

Tärkeää on kokea voima, joka syntyy yhdessä tekemisestä.

Haluamme pitää ryhmäkoot pieninä, jotta kiireettömälle kohtaamiselle ja juttelulle jää aidosti aikaa. Tärkeää on kokea voima, joka syntyy yhdessä tekemisestä.

Hyvinvointiryhmässä olemme kokeilleet monenlaista. Olemme kävelleet talvisessa luonnossa ja syöneet terveellisiä eväitä. Yhdessä pulahdimme myös kokeilemaan vesijumppaa ja -juoksua.

”Sen jälkeen vielä rentouduttiin kunnolla”, kertoo yksi ryhmän ohjaajista, Savonia-ammattikorkeakoulun lehtori, liikunnan asiantuntija Anne-Marika Partanen.

Viimeisessä toukokuun tapaamisessaan ryhmä kokoontui Kuopion Rauhalahteen. Halukkaat kokeilivat sauvakävelyä metsäpoluilla. Osa ryhmäläisistä jäi nuotiopaikalle nauttimaan auringosta. Nuotioeväät nautimme yhdessä.

Samalla oli aika tuumailla yhdessä koettua.

”Parasta toiminnassa on, että pääsen luontoon. Vaikka liikun yksinkin, ryhmässä se on aivan erityistä. Yhdessäolontunne on mahtavaa. Ja kun tällaisena päivänä saa olla ulkona, sitä ihan herkistyy”, kuvaili tuntemuksiaan Mirva, joka halusi juttuun vain etunimensä.

Puolen tunnin sauvakävelylenkin varrella hyvinvointiryhmäläiset kyykistyivät ihastelemaan mustikan kukintaa. Kuuntelimme myös lämpimässä kesäpäivässä kukkunutta käkeä.