Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Mieliteko-median valkoinen logo

| Aktivointi Elintavat Osallisuus | 25.3.2022 | Katja Hedberg

Tarjolla kahdeksan viikon muutosmatka kohti mielen hyvinvointia

Jaa artikkeli

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

Tästä alkaa Mieliteko-ohjelman kiinnostava osuus: Tavoitteemme on vaikuttaa mielen hyvinvointiin kehittämällä ja muuttamalla elintapojamme. Kutsummekin nyt osanottajia mukaan valmennukseemme ja siihen liittyvään tutkimukselliseen osioon.

Emme hae muutosta vain mittauksilla ja testauksilla tai luentoja kuuntelemalla. Me tarjoamme uudenlaisia tapoja edistää mielen hyvinvointia sekä mahdollisuuden kokea, kuinka liikunta, terveellinen ruoka ja luontokokemus yhdistetään ainutlaatuisella tavalla.

Toivomme, että mahdollisimman moni työtön tai työelämän ulkopuolella oleva innostuu tulemaan muutosmatkalle mukaan tässä jutussa olevan linkin kautta. Tarvitsemme valmennusryhmien rinnalle erittäin tärkeään rooliin myös verrokkiryhmän, jotta vaikutusten arvio on mahdollista ja luotettavaa.

”Jokainen osanottaja antaa arvokkaan panoksensa tavoitteeseemme, pohjoissavolaisten mielen hyvinvoinnin kohentamiseen”, sanovat valmennuksen toteuttavat Savonia-ammattikorkeakoulun lehtorit sekä Itä-Suomen yliopiston tutkijat, jotka vastaavat vaikutusten mittaamisesta.

Täytä ilmoittautumislomake ja osallistu

 

kolme naista seisoo rinnakkain ulkona

”Luonto on ihmeellinen ympäristö, jossa tunnetiloja ja ajatuksia on helpompi tunnistaa ja peilata kuin vaikkapa luokkahuoneessa”, sanovat elintapojen muutosmatkan valmentajat, Savonian lehtorit Susanne Hämäläinen (vas.), Sari Aalto ja Eija Partanen-Kivinen.

Kohti muutosta, rohkeasti uudesta suunnasta

Innostunut puhe pulppuaa tauotta, kun Savonia-ammattikorkeakoulun lehtorikolmikko Sari Aalto, Eija Partanen-Kivinen sekä Susanne Hämäläinen kertovat Mieliteko-ohjelmaan kuuluvasta elämäntapamuutosten valmennuksesta.

”Lähestymme muutosta rohkeasti uudesta näkökulmasta. Liikuntaa, terveellistä ravintoa ja voimaannuttavia luontokokemuksia ei aiemmin ole yhdistetty samoin, kuin me nyt teemme. Osanottajista puolet valikoituu tälle kahdeksan viikkoa kestävälle ainutkertaiselle matkalle, ja puolet arvotaan verrokkiryhmään”, kolmikko kuvaa.

Osanottajan ei tarvitse pohtia, riittääkö kunto tai osaako kokata.

Trio painottaa, ettei valmennukseen osallistuvien tarvitse pohtia, riittääkö kunto tai osaako kokata.

”Nyt ei vain mittailla ja testata. Emme laske kiloja tai kilometrejä. Lähtökohtamme on aivan toinen. Tarjoamme turvallista ja takuuvarmaa tekemistä sekä kannustavaa ohjausta”, valmennuksen liikuntaosuudesta vastaava Partanen-Kivinen painottaa.

”Luonto tarjoaa mahtavan monipuolisen ympäristön edistää hyvinvointia”, sanoo luontokokemuksista vastaava Hämäläinen.

”Arkemme on täynnä mahdollisuuksia, joiden avulla voimme kohentaa elintapojamme ja sen myötä hyvinvointiamme. Tätä oivallusta haluamme jakaa osanottajille”, elintapojen valmennuksen ravitsemusosuudesta vastaava Aalto kertoo.

Itä-Suomen yliopisto selvittää vaikuttavuutta

Valmennuksen arvioinnista vastaa Itä-Suomen yliopisto, jonka tavoite on selvittää elintapojen muutoksen vaikutusta mielen hyvinvointiin. Jotta vaikutusten arvio on mahdollista, tarvitsemme valmennusryhmän rinnalle verrokkiryhmän, jonka osanottajat ovat valmennusryhmäläisten kanssa yhtä arvokkaassa ja tärkeässä roolissa.

Valmennuksemme taustalla on tieteellinen tutkimus, joka on saanut Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin eettisen toimikunnan puoltavan lausunnon.

Elintapojen muutosmatka pohjautuu samaan taustatilanteeseen kuin koko Mieliteko-ohjelmamme: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastot, joiden mukaan Pohjois-Savossa on enemmän mielenterveyteen liittyviä ongelmia kuin missään muualla maassamme.

Esitimme Savonian lehtoreille ja Itä-Suomen yliopiston tutkijoille tasan tusinan verran kysymyksiä siitä, mitä elintapamuutosten valmennus käytännössä tarkoittaa, ja ketkä valmennukseen voivat päästä mukaan.

 

selfie miehestä ulkona

Itä-Suomen yliopiston Vaikuttavuuden talon johtaja Tomi Mäki-Opas on mukana tutkimassa, millaista vaikuttavuutta elintapojen muutoksella voi olla mielen hyvinvointiin.

 

Tavoitteena luotettava ja tutkittu tieto

Kenelle elintapamuutosten valmennus on tarkoitettu?
Valmennus sopii sinulle, jos olet työtön tai työelämän ulkopuolella, 18-65-vuotias ja jos haluat edistää hyvinvointiasi luonnossa liikkumalla. Kohderyhmään kuuluvat muun muassa työttömät, vanhempainvapaalla olevat ja opiskelijat.

Miksi tällaista valmennusta ja tutkimusta tarvitaan?
Tavoitteemme on elintapoja muuttamalla edistää pohjoissavolaisten mielen hyvinvointia. On alustavaa tutkimusnäyttöä siitä, että liikunta, ravitsemus ja luontokokemukset voivat edistää terveyttä ja hyvinvointia. Kokeillemme uudella tavalla, voiko tällaisilla, kaikkien saatavilla olevilla keinoilla edistää kokonaisvaltaisesti mielen hyvinvointia.

Miksi osa mukana olevista on verrokkeja ja osa valmennusryhmäläisiä?
Tavoitteemme on saavuttaa luotettavaa, tutkittua ja vaikuttavaa tietoa. Jotta pystymme arvioimaan elintapojen muutoksen vaikutusta ja vaikuttavuutta, tarvitsemme valmennusryhmien rinnalle verrokkiryhmän.

Pääsy verkkoon tiedon lähteelle

Mitä luontokokemus valmennuksessa tarkoittaa?
Tapaamme ryhmävalmennuksen osanottajat aina ulkona, muun muassa puistoissa ja metsissä. Yhdistämme tapaamisiin liikunnan. Pakkaamme reppuun terveellisiä eväitä kuten ruisleipää, kasviksia ja pähkinöitä. Tapaamisten päätteeksi peilaamme kokemuksia siitä, millaisia tuntemuksia jäi mieleen ja kehoon.

Reppuun pakataan terveelliset eväät

Yksilövalmennuksessa osallistuja saa vinkkilistan terveellisistä eväistä sekä mukavista ja helppokulkuisista luontokohteista.

Osanottajille luodaan sähköinen oppimisympäristö. Mitä se tarkoittaa?
Ryhmä- ja yksilövalmennuksiin osallistuvat saavat käyttäjätunnukset helppokäyttöiselle OpenEdu-alustalle, jossa on paljon hyödyllistä tietoa ravinnosta, liikunnasta ja luonnon vaikutuksesta hyvinvointiimme.

Kuinka kauan valmennus kestää?
Ryhmävalmennuksessa osanottajat kokoontuvat kerran viikossa kahdeksan viikon ajan. Kevään ryhmä kokoontuu iltaisin. Syksyllä valmennukset ovat päivä- ja iltaryhmille.

 

kolme hyväntuulista naista männyn ympärillä

”Luontoa ei ole aiemmin yhdistetty ravintoon ja liikkumiseen samoin, kuin me nyt teemme”, sanovat Sari Aalto (vas.) Susanne Hämäläinen (takana) ja Eija Partanen-Kivinen.  

 

Valmennettavat saavat mobiilisovelluksen

Mitä uutta tässä valmennuksessa on?
Kaikki valmennukseen osallistuvat saavat käyttöönsä Mieliteko-ohjelmalle kehitetyn mobiilisovelluksen, jonka avulla voi tehdä mielen hyvinvointia edistäviä pieniä arjen tekoja. Teot liittyvät muun muassa liikkumiseen, syömiseen, juomiseen, nukkumiseen, rentoutumiseen ja elämänhallintaan.

Verrokkiryhmään kuuluvat saavat halutessaan sovelluksen käyttöönsä tutkimuksellisen osuuden ja seurantajakson jälkeen.

Tutustut uusiin ihmisiin – ja uudella tavalla myös itseesi.

Ainutlaatuista on myös, että yhdistämme uudella tavalla luonnon, liikunnan ja ravitsemuksen ja tarkastelemme niiden yhteisvaikutusta mielen hyvinvointiin.

Miksi tälle matkalle kannattaisi lähteä mukaan?
Valmennusryhmäläiset saavat ohjatusti monipuolisia, arjessa toimivia käytännön keinoja, joilla voit kohentaa kokonaisvaltaista hyvinvointiasi ja erityisesti mielen hyvinvointiasi. Verrokkiryhmäläiset saavat tutkimuksellisen osuuden jälkeen valmennusryhmäläisten tapaan tuhdin tietopaketin. Ryhmävalmennuksen osanottajana saat lisäksi mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin – ja uudella tavalla myös itseesi.

Kuinka pääsen mukaan?
Pääset mukaan, jos kuulut kohderyhmäämme, eli jos olet työtön tai työelämän ulkopuolella ja 18-65-vuotias täyttämällä ilmoittautumislomakkeen klikkaamalla tätä linkkiä

Kevään ryhmään ilmoittautuminen on mahdollista 31.3.2022 asti. Syksyn ryhmiin ilmoittautuminen alkaa 2.5.2022, ja pidämme hakua auki läpi kesän.

Valmennuksen kautta uuteen toimintamalliin

Kuinka paljon osanottajia otetaan valmennukseen?
Tavoitteemme on saada mukaan 1000 osanottajaa, joista 500 arvotaan valmennuksiin ja 500 verrokkiryhmään. Ryhmävalmennusta saa 250 osanottajaa ja yksilövalmennuksiin niin ikään 250 osanottajaa.

Mihin osanottajana sitoudun?
Ryhmävalmennuksissa sitoudut kahdeksan viikon ajan yhteistapaamisiin kerran viikossa. Sitoudut myös perehtymään sähköisellä oppimisalustalla oleviin materiaaleihin.

Saat arviopalautteen elintavoistasi.

Verrokkiryhmässä sitoudut vastaamaan alku-, loppu ja seurantakyselyyn, joiden perusteella saat arviopalautteen elintavoistasi.

Kuinka tulokset hyödynnetään?
Tavoitteemme on luoda valmennusten pohjalta käytännönläheisiä ja helposti toteutettavia matalan kynnyksen toimintamalleja. Tarjoamme niitä Pohjois-Savon kunnille, jotka toivottavasti hyödyntävät mallejamme ja edistävät niiden avulla jatkossa asukkaittensa mielen hyvinvointia.

Tavoitteemme on saada vaikuttavaa tietoa Pohjois-Savon maakunnan väestön elintapojen muutoksista ja niiden vaikutuksista mielen hyvinvointiin.

Mieliteko-ohjelman tulokset julkaistaan valmennuksen päätyttyä kansainvälisissä tieteellisissä lehdissä ja tärkeimmät myös suomalaisissa lehdissä.

 

Edit 24.8.2022: Elintapavalemnnuksiin suunniteltiin alunperin myös yksilövalmennusryhmiä, joista kuitenkin luovuttiin osanottajamäärän vähyyden vuoksi.

  

Kaikki artikkelit

Avainsanat

muutosmatkatutkimusvalmennusmielenterveys