Teksti: Katja Hedberg
”On todella tärkeää, että mekin olemme nyt Mieliteko-ohjelmassa. Mittarit kertovat, että mielen hyvinvoinnille pitää tehdä jotain”, sanoo Vesannon kunnanjohtaja Pia Harmokivi.
Vesantoa luotsaava Pia Harmokivi on kunnanjohtaja, joka löytää aikaa aina aitoon kuunteluun, kun kuntalainen pysäyttää ja haluaa kertoa tarinansa. ”Kunnan tehtäviin pitää kuulua hyvänlainen myötätunto ihmisen elämää kohtaan”, hän näkee.
Mieliteko-ohjelma laajenee. Se kattaa nyt yhtä kuntaa vaille koko Pohjois-Savon maakunnan, kun Vesanto lähti mielen hyvinvointia edistävään työhön kunnanhallituksen yksimielisellä päätöksellä.
Vesannon kunnanjohtaja Pia Harmokivi seisoo vahvasti päätöksen takana.
”Mittarimme näyttävät, että kunnassamme on huonosti voivaa väestöä.”
”Tällaisessa ohjelmassa on erittäin tärkeää olla mukana. Mittarimme näyttävät vääjäämättä, että kunnassamme on huonosti voivaa väestöä. Asialle pitää pystyä tekemään jotain, myös työhyvinvoinnin osalta”, hän raamittaa.
”Erityisen iloinen olen siitä, että ohjelmassa Vesannolle on nimetty oma valmentajakin.”
Mieliteko-ohjelman neljällä muutosvalmentajalla on jokaisella omat nimikkokuntansa. Vesannon asioihin perehtyy jatkossa muutosvalmentaja Liisa Pietikäinen, joka odottaa yhteistyöltä paljon:
”Nilakan alue on Vesantoa lukuun ottamatta ollut alusta asti Mieliteossa mukana. Alueen kunnilla on jopa yhteisiä työntekijöitä tehtävissä, jotka keskeisesti vaikuttavat hyvinvointiin. Synergiaetua on siis luvassa, kun Vesantokin liittyi nyt joukkoomme”, Pietikäinen pohtii.
Nilakan kuntia ovat Vesannon lisäksi Keitele, Pielavesi ja Tervo.
”Uuden luominen ja ohjelman toteuttaminen ovat nyt saumattomampaa ja hedelmällisempää, kun nämä naapurikunnat ovat kaikki nyt mukana työssämme”, Pietikäinen summaa.
Pia Harmokivi painottaa, että osallistuminen erilaisiin ohjelmiin ja hankkeisiin vaatii kunnalta perusteellista harkintaa – mutta myös varmuutta siitä, että kunta hyötyy ohjelmasta.
”Olemme kuulleet naapurikunnistamme pelkästään kehuvia arviointeja Mieliteko-ohjelmasta. Erityisen kiinnostavaa oli kuulla, että mielenterveyteen liittyvissä asioissa on pystytty ottamaan jo konkreettisia käytännön askelia”, Harmokivi taustoittaa Vesannon päätöstä.
”Odotuksemme on, että saamme Mieliteon kautta käytännön työkaluja tulevaan hyvinvointialueen työhömme.”
Harmokivi tuntee tunnusluvut, mutta myös kuntansa asukkaat.
Vesanto on Pohjois-Savon läntisin kunta, jossa on noin 2000 asukasta. Kunnan mielenterveysindeksi on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastossa 149,4. Pohjoissavolaisten kuntien joukossa Vesanto sijoittuu keskikastiin, mutta valtakunnallisesti vesantolaisten mielen hyvinvointi on 50 prosenttia koko maan keskiarvoa heikompi.
Harmokivi tuntee tunnusluvut, mutta myös kuntansa asukkaat.
”Ihmisten huonovointisuus ei vain näy ulospäin. Tapaan paljon kuntalaisia, ja erittäin usein heillä on kunnan palvelujen kommentoinnin sijaan tarve kertoa minulle elämäntarinaansa.”
Kuntalaisten tarinoita kuunnellessaan Pia Harmokivi on tehnyt ison oivalluksen:
”Mielen hyvinvoinnin kannalta on merkittävää kokea, että tulee aidosti kuulluksi. Monen kohdalla tämä voi tapahtua kenties ensi kerran aikoihin. Siksi yritän aina löytää aikaa ja pysähtyä aidosti kuulemaan kuntalaisten kommentit ja tarinat.”
Takana on pitkä ura myös sairaanhoitajana.
Urallaan viisitoista vuotta sairaanhoitajanakin työskennellyt ja Vesantoa nyt puolitoista vuotta luotsannut Harmokivi haluaa myös kunnanjohtajana olla helposti lähestyttävä.
”Entisessä työssäni opin, kuinka tärkeitä asioita ovat kohtaaminen sekä empatian osoittaminen. Kunnan tehtävistä harvoin nostetaan esille hyvänlainen myötätunto ihmisen elämää kohtaan. Itse näen tämän kunnan tehtävänä, jota Vesannolla haluamme jalostaa ja nostaa tietoisesti esiin.”
Vesannon jalokiviä kuntalaisten kannalta on muun muassa tenavatonni: kunta maksaa tuhat euroa vuodessa kuuden vuoden ajan, jos lapsen ja hänen huoltajansa asuinkunta vuoden viimeisenä päivänä on Vesanto.
Vesanto toteuttaa myös työllistämisen kuntalisää eli maksaa palkkion yrittäjille, joka palkkaa työllisyyspalvelujen asiakkaana olevan töihin.
Mieliteko-ohjelman johtaja Helena Länsimies iloitsee siitä, että Vesannon mukaantulon myötä mielen hyvinvointia lisäävä työ ulottuu entistä täydemmin Pohjois-Savon maakuntaan.
”Erityisen ilahtunut olen siitä, että kunta itse aktivoitui ottamaan meihin yhteyttä.”
"Vesanto pääsee nopeasti vauhtiimme mukaan."
Länsimies toivottaa kaikki vesantolaiset lämpimästi tervetulleiksi Mieliteon toimintaan.
”Mahtavaa, että tulette mukaan porukkaan. Edessä on vaativa työ, johon tarvitaan meitä jokaista. Mitä eheämmin Pohjois-Savo tarttuu tähän tehtävään, sitä suurempi mahdollisuus meillä on onnistua.”
Virallinen päätös Vesannon mukaantulosta vie paperitöineen aikaa, mutta yhteistyö vesantolaisten kanssa alkaa heti.
”Olemme toteuttaneet Mieliteko-ohjelmaa reilut viisi kuukautta. Vesanto pääsee kuitenkin nopeasti vauhtiimme mukaan. Muissa kunnissa olemme tehneet perusteellisen alkukartoituksen, jonka aloitamme välittömästi nyt myös Vesannolla”, Länsimies lupaa.