Vipuvoimaa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Iisalmen Arska-täti - huima hyvän mielen lähettiläs. Lue lisää. #unelmoidaanko: Nightwishin Tuomas Holopainen: "Elämän tarkoitus on unelmoida ja tehdä kaikkensa, että unelmat toteutuvat". Lue lisää. #Mielitekopodcast: Professori Arto O. Salonen pohtii hyvän elämän edellytyksiä. Kuuntele. Dissosiaatiohäiriö vei laulajan vuosiksi sumuun – terapia pelasti. Lue lisää. #Riisutaanko: Vapauta mielesi pelosta, häpeästä ja ennakkoluuloista. Lue lisää.
Viikon oivallus puhekuplassa, sydän nurkassa

Työtön tai työllinen, kaikki yhtä arvokkaita

Jaa artikkeli

Työttömyys, kuten muutkin vastoinkäymiset, horjuttavat mielen hyvinvointia. Me kaikki törmäämme koettelemuksiin elämämme varrella. On tärkeää muistaa, että työ tai sen puute ei määritä arvoamme ihmisinä. 

Kokeeko työtön häpeää työttömyydestään? Ei pitäisi, sillä valtaosa työttömistä valitsisi varmasti mieluummin työn ja vakaamman taloudellisen tilanteen kuin työttömyyden ja epävarmuuden.

"Hyvinvointi ei ole vain työssäkäyvien etuoikeus, se kuuluu meille kaikille."

Työtön: et ole yksin. Pohjois-Savossa oli tammikuun 2023 lopussa 11 715 työtöntä työnhakijaa. Työttömyys koskee siis alueellamme suurta ihmisjoukkoa, johon kuuluu eri ikäisiä ja eri koulutusasteisia ihmisiä. 

Vertaistuki, tsemppaus ja osallisuus, eli johonkin ryhmään kuuluminen, ovat ensiarvoisen tärkeää. Ne luovat motivaatiota, sosiaalisia kontakteja, rohkeutta, jaksamista, virkeyttä ja parempaa mieltä. Hyvinvointi ei ole vain työssäkäyvien etuoikeus, se kuuluu meille kaikille.

Mielen hyvinvointi on myös meistä itsestämme kiinni. Hyvinvointi on tavoittelemisen arvoista, joten olkaa siis aktiivisia ja osallistukaa yhdessä tekemiseen. Se piristää, sosiaalistaa ja yhdistää ihmisiä.

Viikon oivallukset on juttusarja, jossa työntekijämme nostavat esiin asioita, jotka ovat herättäneet ajatuksia työn tuiskeessa.

Kirjoittaja

Tuula Rautiainen

Sihteeri