Vipuvoimaa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Amorphisin Tomi Joutsen: "En anna paniikkihäiriön haitata elämää". Lue lisää. #Halataanko: Sosiaalinen kosketus on ystävyyden liima. Lue lisää. Kiekkosentteri Aapeli Räsäsen kotona ei ollut kiellettyjä puheenaiheita. Lue lisää. Huimaa: Pohjois-Savo täyttyy pienistä hyvistä teoista. Lue lisää
Mieliteko-median valkoinen logo

Yksinäisyys voi tappaa

Jaa artikkeli

Teksti: Markus Laakso

Perjantaina Itä-Suomen yliopistosta väittelevä Siiri-Liisi Kraav teki hälyttäviä havaintoja yksinäisyyden ja sosiaalisen eristäytymisen terveysvaikutuksista. Ne lisäävät kuoleman ja syöpään sairastuvuuden riskiä.

Yksinäisyys linkittyy vahvasti myös masennukseen. Tutkijan mukaan tietoisuuden lisääminen ja yksinäisyysinterventiot olisivat hyvä alku huolestuttavan ongelman purkamiselle.

 

Siiri-Liisi Kraav

 

Yksinäisyys on kuin vakava sairaus. Näin voisi todeta Siiri-Liisi Kraavin tutkimuksen tuloksista, jotka pohjautuivat ajallisesti poikkeuksellisen mittavaan, 1980-luvulta saakka kerättyyn aineistoon. Tutkimuksen otoksena olivat keski-ikäiset kuopiolaiset miehet, mutta Kraavin mukaan samankaltaisia havaintoja on tehty myös naisista ja muun ikäisistä.

Kraavin päälöydökset ovat linjassa aiempien tutkimusten kanssa, mutta yllättävintä oli se, että yksinäisyyden ja sosiaalisen eristäytyneisyyden vaikutukset terveyteen eroavat toisistaan. Yksinäisyys lisäsi kuolleisuutta sydän- ja syöpätauteihin, kun taas eristäytyneisyys kasvatti onnettomuuskuolleisuutta.

Molemmat lisäsivät syöpäsairastuvuutta, mutta yhteys kolmeen yleisimpään syöpään, eli eturauhas-, keuhko- ja paksusuolisyöpään, löytyi vain yksinäisyyden ja keuhkosyövän väliltä.

”On mielenkiintoista, että yksinäisyys ja sosiaalinen eristäytyneisyys vaikuttavat eri tavalla sairastavuuteen ja kuolemariskiin. Iso ja laadukas aineisto mahdollisti eri kuolinsyiden ja syöpätyyppien tutkimisen. Tietääkseni tällaista tutkimusta ei ole aikaisemmin tehty”, Kraav sanoo.

Yksinäisyys on hälyttävän yleistä

Masennuksen ja yksinäisyyden synkkä symbioosi kohottaa kuolleisuusriskiä.

Masennuksen ja yksinäisyyden synkkä symbioosi kohottaa kuolleisuusriskiä: yhteys on vahva ja kaksisuuntainen. Yksinäisyys ja eristäytyneisyys on yhdistetty muissa tutkimuksissa myös muistisairauksiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Kraavin tutkimus saattaa ongelman valtavuuden ja vakavuuden valokeilaan. Hänen mielestään suurin haaste on se, että yksinäisyyden kokemus on erittäin yleistä, eikä yksinäisellä ole välttämättä voimia hakea oma-aloitteisesti avun pariin.

”Lisääntyvä tietoisuus ongelmasta on mielestäni hyvä alku. Suomessa ja eri puolilla maailmaa mietitään keinoja, joilla voisi lievittää yksinäisyyttä. Esimerkiksi Kuopiossa on kokeilussa HelsinkiMission-toimintamalliin perustuva yksinäisyysinterventio. Olisi hienoa, jos sosiaali- ja terveyshuollossa tarjottaisiin enemmän tietoa apukeinoista ja olisi aikaa kysyä jokaiselta potilaalta tai asiakkaalta, koetko olosi yksinäiseksi”, Kraav sanoo.

 

Siiri-Liisi Kraavin etäväitöstilaisuus  järjestetään 11.2.2022 klo 12. Vastaväittäjänä toimii Karoliinisen instituutin apulaisprofessori Stefan Fors ja kustoksena Oslon yliopiston professori Soili Lehto.

Kraavin väitöskirja: Effects of Loneliness and Social Isolation on Mortality and Morbidity in Middle-Aged Men

Avainsanat

tutkimusväitösmielenterveys