Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Helena Länsimies kasvokuva

Johtaja

Helena Länsimies

044 718 2699
helena.lansimies@kuopio.fi

"Uskon yhdessä tekemisen voimaan."

Kunnianhimoinen visionääri

Mieliteko on merkitykseltään huima ohjelma, jonka tavoite on jättää yhteiskuntaamme pysyvä jälki.
Helena Länsimies tunnistaa epävarmuuden hetket, mutta mitä vaativampi työ, sitä enemmän hän innostuu.

Kylmiä väreitä, ylpeyttä ja nöyryyttä, kasvavaa paloa – Mieliteko-ohjelman merkityksellisyys synnyttää minussa voimakkaita tunteita, mutta myös uskoa, että me onnistumme.  Pikavoittoja en edes toivo. Matkamme jäisi tekemättä, ainutkertainen tieto ja viisaus saamatta.

Tehtäväni ohjelman johtajana on maalata isoa kuvaa. Työmme suuntaa en voi määritellä, sen valitsemme yhdessä tiimimme ja osatoteuttajiemme kanssa. Minulla on oltava näky siitä, että suunta kantaa. Minulla pitää olla myös uskallusta sanoittaa näkemykseni, jos suunta ei vaikutakaan oikealta.

Mieliteko on valtava kokonaisuus palapelin palasia. Osaammeko poimia käyttöön oikeat palat – tätä pohdin usein. Iso kuva, jota maalaan, pitää olla meille kaikille kirkas ja yhteinen. Näin ison työn äärellä koen välillä myös epävarmuutta. Havahdun omaa pienuuteeni ja huomaan epäileväni, voimmeko oikeasti saavuttaa näin vaikeassa asiassamme tuloksia.

Epäilys vaihtuu aina nopeasti vahvaan uskoon. Luottamukseni herää, kun seuraan tiimimme työskentelyä ja kun ajattelen, miten isolla joukolla pohjoissavolaiset kunnat lähtivät ohjelmaan mukaan.

Mietimme paljon, mitä voimme tarjota kunnille. Emme pysty olemaan eri toimijoille arjen työrukkasia. Mutta ehkä löydämme uusia ratkaisuja, joita heillä ei arjessaan ole mahdollista luoda, ja joiden myötä heidän omat rukkasensa istuvat paremmin käteen. Etsimme kuntakentältä oivalluksia – timantteja, jotka todennäköisesti vielä nyt ovat hiileen piilotettuina. Kun löydämme hyvät toimintatavat, autamme jalostamaan ja monistamaan niitä yhteistyössä koko maakuntaan. Näin hyvä leviää.

Hain Mieliteko-ohjelman johtajaksi, koska tehtävän suuruus houkutti. Vaadittu osaaminen vastasi omaa osaamistani. Olen kunnianhimoinen: mitä isommat tavoitteet ja haasteet, sitä vahvemmin innostun ja motivoidun. Ydinosaamistani on kokonaisuuden hallinta, ja nyt meillä on käsissämme valtava paketti. Uskallan tehdä isoja päätöksiä tarvittaessa nopeasti. Kestän hyvin, jos päätöstä pitää välillä muuttaa.

Uskon yhdessä tekemisen voimaan. Ohjelmaamme toteuttavat hyvin erilaiset ihmiset monipuolisella osaamisella. Tehtäväni on saada jokainen tuntemaan itsensä tärkeäksi. Työmme yhteiskunnallinen merkitys on valtava. Meillä on aito mahdollisuus vaikuttaa. On huikeaa ajatella, että onnistuessamme voimme jättää yhteiskuntaan pysyvän jäljen, ja että ihmiset vielä vuosikymmenten jälkeen tuntevat Mieliteon.

Valokuva kertoo mielenmaisemastani ison veden, mieluimmin meren ääreltä. Kunnioitus merta kohtaan syntyi Naantalissa, jossa purjehdus oli tärkeä osa lapsuuteni kesiä. Meri on ääretön, matkaa voi siellä taittaa loputtomiin. Aaltojen yllä syntyy illuusio vapaudesta. Toki meri pelottaakin. Mutta tuntematon on myös kiehtovaa.