Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa

Mielen hyvinvoinnin edistäminen digitaalisilla sovelluksilla: Elintapojen muutos voi tapahtua jo kuukaudessa

16.12.2022

Pohjoissavolaiset osallistuivat innokkaasti Mieliteon pilottiin, jossa oli mahdollisuus kuukauden ajan maksutta vastata Myseulan hyvinvointikyselyyn ja kokeilla pienten muutostekojen BitHabit-sovellusta. Itä-Suomen yliopisto selvitti pilotin vaikutusta - linkki selvitykseen sivun alareunassa.

Mikä?

Hyvinvointia ja terveellisiä elintapoja tukevien Myseula-kyselyn sekä BitHabit-sovelluksen pilottikokeilu Pohjois-Savossa.

Myseula on 31:n kysymyksen patteristo, joka kartoittaa mielen hyvinvoinnin tilaa. Muutama kysymys kohdistui vastaajan senhetkiseen työ- elämäntilanteeseen. BitHabit-sovellus sisältää noin 450 pientä arkista tekoa, jotka on jaettu eri kategorioihin ja joiden avulla voi kartoittaa, seurata ja kohentaa mielen hyvinvointia.

Pilotti julkistettiin 27. helmikuuta 2023. Sovelluksen saattoi aktivoida maaliskuun loppuun mennessä kuukauden ajaksi käyttöönsä. Itä-Suomen yliopisto julkaisi kesäkuussa 2023 pilotin vaikutusselvityksen ja jatkaa yhdessä Wellpro Impact Solutions -yrityksen kanssa BitHabit-sovelluksen jatkokehitystä syksyllä 2023.

Wellpro on aivoterveyteen erikoistunut yritys, joka on luonut Myseula-kyselyn ja joka laajensi BitHabit-sovellusta yhdessä Itä-Suomen yliopiston kanssa, jotta se palvelee mielen hyvinvoinnin kohentamisessa. Alun perin pieniin tekoihin pohjautuva sovellus kehitettiin StopDia-tutkimushankkeeseen Itä-Suomen yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n yhteistyönä.

 

Kolumni jakaja 01

 

Mitä teimme?

Mieliteko tarjosi Pohjois-Savon aikuisväestölle mahdollisuuden käyttää kuukauden ajan maksutta Myseula-kyselyä sekä BitHabit-sovellusta, jonka aktivoimiseen käyttäjä tarvitsi vain mobiililaitteen ja nettiyhteyden.

Keskeistä oli selvittää pilotin vaikutus, Itä-Suomen yliopisto keräsi tietoa Myseulan ja BitHabitin käyttäjämäärästä, sovelluksen käyttöaktiivisuudesta sekä siitä, millaisia tekoja sovelluksesta valitaan. Tämän aineiston avulla yliopisto loi alustavan tulosanalyysin pohjoissavolaisten hyvinvoinnista ja elintavoista. Linkki Itä-Suomen yliopiston selvitykseen on tämän sivun alareunassa.

Ihmisten aktivoinnissa keskeistä oli viestintä. Kirjoitimme pilotista uutisen Mielitekomediaamme ja teimme siitä mediatiedotteen, joka julkaistiin kaikissa alueellisissa medioissa sekä valtakunnallisessa Ylen radiouutislähetyksessä.

Teimme pilotista seuranta-artikkeleja, videoita sekä sosiaalisen median postauksia, joissa kerroimme, minkä verran pohjoissavolaiset vastasivat Myseulaan ja kuinka moni aktivoi BitHabit-sovelluksen käyttöönsä.

Kolumni jakaja 02

 

Miksi tällainen pilotti?

Terveellisillä elintavoilla on todettu useissa tutkimuksissa olevan myönteisiä vaikutuksia kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Elintapainterventiot, mukaan lukien digitaaliset interventiot, edistävät tutkitusti mielenterveyttä ja hyvinvointia.

Halusimme lisätä ymmärrystä siitä, kuinka pienetkin valinnat vaikuttavat mielen hyvinvointiin. 

Tavoitteemme oli selvittää pilotin avulla, voidaanko digitaalisilla sovelluksilla saada aikaan myönteisiä vaikutuksia mielen hyvinvoinnissa muuttamalla arkisia, hyvinvointiin liittyviä tottumuksia.

Halusimme myös lisätä ihmisten ymmärrystä siitä, kuinka paljon pienetkin arkiset valinnat vaikuttavat mielen hyvinvointiin. 

Pilottimme kesti tärkeänä kokeiluna nyt yhden kuukauden ajan. Aika on lyhyt, mutta käyttäytymistieteilijöiden mukaan kehomme ja aivomme reagoivat käytöstavoissa tapahtuvaan muutokseen nopeasti. Uusi tapa voi 3-4 viikossa vakiintua arkeemme uudeksi rutiiniksi. 

 

Kolumni jakaja 03

 

Mitä saavutimme?

Pilotti tarjosi runsaasti uutta ja arvokasta tietoa. Pohjoissavolaiset ottivat pilottimme innostuneesti ja uteliaasti vastaan. Myseulan kyselyyn vastasi 1680 henkilöä, ja 942 aktivoi BitHabit-sovelluksen.

Luvut ovat erittäin hyvät, kun ottaa huomioon, että pilotti kesti vain kuukauden ajan. Liitteenä olevassa Itä-Suomen yliopiston raportissa vastaavat luvut ovat 1647 ja 857, sillä osa ihmisistä vastasi seulaan ja otti sovelluksen käyttöön vielä maaliskuun vaihduttua huhtikuuksi, kun jatkoimme pilotin aikaa viikoilla.

Digitaalisen sovelluksen avulla on mahdollista edistää hyvinvointia.

Luvut kertovat myös, että pohjoissavolaiset ovat kiinnostuneita mittaamaan omaa hyvinvointiaan sekä tekemään työtä voidakseen entistä paremmin.

Osanottajien ison määrän myötä Itä-Suomen yliopisto sai myös hyvää aineistoa hyvinvoinnin laajalle jatkohankkeelleen.

Tärkeä saavutus oli alustavien tulosten perusteella myös se kokemus, että digitaalisen sovelluksen avulla on mahdollista edistää terveellisiä elintapoja ja sen myötä hyvinvointia.

BitHabit-sovelluksen käyttöaktiivisuus jäi kuitenkin alhaiseksi. Erityisesti miesten sekä työelämän ulkopuolella olevien henkilöiden saaminen sovelluksen käyttäjäksi vaatii erityistä pohtimista ja huomiota.

Kolumni jakaja 01

 

Mitä opimme?

Myseulaan vastanneiden ja BitHabitin aktivoineiden henkilöiden ison määrän perusteella oman hyvinvoinnin vaaliminen on ajassamme selvästi merkityksellinen asia.

Digitaalisissa elintapainterventioissa on potentiaalia hyvinvoinnin edistämiseen. Digitaalisten menetelmien etu on esimerkiksi niiden verrattain maltilliset kustannukset, hyvä saavuttavuus sekä joustava intervention aikainen tiedonkeruu. 

On tärkeää kehittää sovellusta, jotta se houkuttelisi myös miehiä ja työelämän ulkopuolella olevia.

Itä-Suomen yliopiston toteuttamalla jatkotutkimuksella on tarkoitus selvittää, onko sovelluksen käytöllä ollut vaikutusta käyttäjien hyvinvointiin tai elintapoihin. Lisäksi on tärkeää kehittää sovellusta ja sen markkinointia niin, että sen käyttö houkuttelisi myös miehiä sekä työelämän ulkopuolella olevia.

Aineiston alustavan tarkastelun perusteella kokeiluun osallistuneet pohjoissavolaiset ovat suhteellisen tyytyväisiä elämänlaatuunsa, mutta vähiten tyytyväisiä he ovat fyysiseen kuntoonsa.

Naiset harrastivat liikuntaa miehiä vähemmän, kun taas miehet käyttivät runsaammin alkoholia naisiin verrattuna.

 

Kolumni jakaja 03

 

Päätoteuttajan sana

Terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen suunniteltujen digitaalisten sovellusten tai palvelujen määrä on kasvanut valtavasti. Digitaalisia ratkaisuja voidaan pitää helppona, usein kustannustehokkaana tapana tarjota hyvinvointia turvaavia tai edistäviä palveluja. Niiden avulla voidaan kätevästi saavuttaa laajasti asukkaita, myös työelämän ulkopuolella olevia, kotona asuvia ikäihmisiä ja syrjäytyneitä nuoria. Digitaaliset ratkaisut tarjoavat myös kätevän tavan kohdentaa eri ryhmille kohdennettuja palveluita.

On erikoista, kuinka vähän digitaalisten ratkaisujen hyvinvointihyödyistä tiedetään tieteellisen tutkimuksen kautta.

On kuitenkin erikoista, kuinka vähän digitaalisten ratkaisujen terveys- ja hyvinvointihyödyistä ja vaikuttavuudesta hyvinvointiin tiedetään tieteellisen tutkimuksen kautta.

Vaikka digitaalisten palveluiden tarjoaminen on kustannustehokasta, meillä on yllättävän vähän näyttöä kustannusvaikuttavuudesta eli esimerkiksi sitä, montako euroa digitaalisen ratkaisun tuottamat hyvinvointihyödyt maksavat tai paljonko säästämme tarjoamalla palvelut digitaalisesti.

Myseula- ja BitHabit-pilotissa testasimme digitaalisen ratkaisun mahdollisuuksia mielen hyvinvoinnin edistäjänä. Digitaaliset palvelut tarjoavat aiemman vähäisen tutkimustiedon mukaan kiinnostavaa tietoa sekä asukkaille että asiakkaille, mutta myös tärkeää ja helposti kerättävä ajankohtaista tietoa ammattilaisille ja päättäjille siitä, miten asukkaat voivat ja mihin hyvinvoinnin haasteisiin palveluita tulisi kohdentaa. 

Pilottimme alustava tulokset ovat lupaavia ja kannustavia.

Vaikuttavuuden tutkimusta ei tässä rajallisessa aikaikkunassa voitu toteuttaa. Pilottimme alustava tulokset ovat kuitenkin lupaavia ja kannustavia, joten jatkamme sovelluksen ja seulan sekä räätälöidyn intervention kehittämistä sekä sen vaikuttavuuden ja kustannusvaikuttavuuden tutkimusta jatkohankkeessamme.

On hyvä muistaa, etteivät digitaaliset ratkaisut ole aina avain onneen. Ne voivat tuottaa merkittäviä hyvinvointihyötyjä kustannustehokkaasti, mutta kaikilla ei ole mahdollisuuksia tai taitoja hyödyntää niitä. Ne eivät myöskään motivoi kaikkia tekemään muutoksia elintavoissaan.

Digitaalisissa ratkaisuissa on muistettava huolehtia myös tietoturvallisuudesta. Tarvitsemme digitaalisten palvelujen rinnalla kohtaamisia kasvotusten.

 

Kaksi kännykkää, joiden ruudussa näkyy digitaalinen hyvinvointosovellus.
BitHabit-sovellus pursuaa pieniä hyviä tekoja, joita toteuttamalla voi kohentaa omaa kehon ja mielen hyvinvointia.

 

LISÄTIETOJA 

mieliteko@kuopio.fi

 

Toimenpiteeseen liittyvät artikkelit

Uutinen | Hyvinvointi

#BitHabit: Digitaalisen sovelluksen avulla voi edistää hyvinvointia ja terveellisiä elintapoja

19.6.2023 | Katja Hedberg

Hyviä uutisia Mieliteon toteuttamasta mielen hyvinvoinnin pilotista: Pohjoissavolaiset ovat kiinnostuneita mittaamaan omaa hyvinvointiaan ja myös tekemään työtä voidakseen entistä paremmin. Digitaal...

Uutinen | Hyvinvointi

Myseula ja BitHabit ovat kovaa osaamista: Vielä tällä viikolla voit ottaa käyttöösi kyselyn ja mielen hyvinvoinnin sovelluksen

17.2.2023 | Katja Hedberg

Pohjois-Savon koko aikuisväestöllä on ainutlaatuinen mahdollisuus: tarjoamme kuukauden ajaksi maksuttomasti käyttöön Myseula-hyvinvointikyselyn ja BitHabit-sovelluksen, joiden avulla voit kartoittaa, ...

Uutinen | Hyvinvointi

Liki tuhat kännykkää pursuaa BitHabitin tarjoamia pieniä tekoja Pohjois-Savossa

29.3.2023 | Katja Hedberg

Pilottimme upea tulos: 942 henkilöä aktivoi BitHabitin, 1680 vastasi Myseulan hyvinvointikyselyyn. Ison osanottajamäärän myötä Itä-Suomen yliopisto saa arvokasta tietoa ja aineistoa hyvinvoinnin laaja...

Uutinen | Aktivointi

”BitHabit kirkasti ajatteluani ja suhtautumista elämään”

31.3.2023 | Katja Hedberg

Jatkoon vai ei? Neljä kuopiolaista vastasi Mieliteon pilotissa Myseulan kysymyksiin ja testasi kuukauden ajan BitHabit-sovellusta. Vararengasravintolat Oy:n toimitusjohtaja Juho Rissanen, Ylen toimi...

Uutinen | Aktivointi

#Myseula ja BitHabit: ”Nämähän ovat hauskoja – kyllä toimii!”

6.3.2023 | Katja Hedberg

Vararengasravintoloiden toimitusjohtaja Juho Rissanen testasi Myseulan ja Bithabitin ja huomasi nopeasti niiden ohjaavan omaa ajattelua.

Uutinen | Aktivointi

#Myseula ja BitHabit: ”Näitä ei saa siis ahnehtia hullun lailla?”

7.3.2023 | Katja Hedberg

BitHabitin piti jo toppuutella Savon Yrittäjien toimitusjohtajaa Paula Aikio-Tallgrenia, joka valitsi heti kättelyssä sovelluksesta kuusi pientä ja houkuttavaa tekoa omaan arkeensa.

Uutinen | Aktivointi

#Myseula ja BitHabit: ”Myseulan kysymykset tulevat iholle, BitHabitiin uppoaa helposti”

2.3.2023 | Katja Hedberg

Ylen kuopiolaistoimittaja Marianne Mattila testasi uuden mielen hyvinvoinnin seulan ja sovelluksen. Katso videolta hänen palautteensa.

Uutinen | Aktivointi

#Myseula ja BitHabit: ”Ahaa, muutos syntyy uusien tapojen myötä kuin sivutuotteena”

9.3.2023 | Katja Hedberg

Elämänsä murrosvaiheessa oleva Kuopion kaupunginteatterin käyttöpäällikkö Juha Westman yllättyi sovelluksen laajuudesta.