Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa

Terveellistä ruokaa mielen hyvinvoinnin edistämiseksi:
Kokkailua ja maistelua yhdessä. 

31.5.2022

Mielen hyvinvointia voi ammentaa lautaselta. Yhdessä kokkailu ja ruokailu ovat erinomainen tapa edistää terveellistä ruokailua.

Mikä?

Kokkailutuokioita toteutettiin kuusi kertaa marraskuun 2022 ja huhtikuun 2023 välissä. Lisäksi terveystuunattuja ruokaohjeita ja terveellisiin elintarvikevalintoihin liittyviä materiaaleja jaettiin useissa tapahtumissa syksyn 2022 ja kevään 2023 aikana.

Terveellisten kokkailutuokioiden sisällöstä ja toteutuksesta vastasi Savonia-ammattikorkeakoulun ravitsemuksen opettaja, ravitsemusterapeutti Sari Aalto. Lisäksi isona apuna jokaisella kerralla oli työntekijä Savonian tai Kuopion Mielitekotiimistä. 

Kolumni jakaja 01

 

Mitä teimme?

Toteutimme kokkaushetket kunnissa ja yhdistyksissä, jotka näyttivät terveellisen ruuanvalmistuksen tuokioillemme vihreää valoa – Iisalmessa, Sonkajärvellä, Joroisissa, Tuusniemellä ja Siilinjärvellä.

Kokkailut toteutettiin ryhmän omissa toimitiloissa tai lähimmässä saatavilla olevassa keittiötilassa. Osallistujat olivat eri ikäisiä naisia ja miehiä, ruuanlaittotaidoiltaan aloittelijoista konkareihin.

Mieliteko vastasi terveellisistä raaka-aineista sekä testatuista resepteistä.

Mieliteko vastasi terveellisistä ruuanvalmistuksen raaka-aineista sekä etukäteen testatuista, helposti toteutettavista resepteistä.

Kokkaushetket kestivät 2-3 tuntia. Ruuanlaiton lisäksi keskustelimme terveellisestä ruuasta ja kävimme läpi hyvinvointia edistävää ravitsemusmateriaalin. Lopuksi, tietysti, ruokailimme.

Valmistimme kasvis-broilerikeittoa, kauraleipäsiä ja valkosipulilevitettä, joiden reseptit löydät tekstin lopussa olevasta linkistä.

Joidenkin ryhmien kanssa teimme myös omenaista kaurapannukakkua ja mustikkamuffinseja.

Siilinjärvellä osallistujia olivat yli yksivuotiaat taaperot ja heidän vanhempansa. Heidän kanssaan ohjelmassa oli kasvisaskartelua teemana terveelliset välipalat. Siellä syntyi suurella ilolla ja innolla tehtyjä hedelmä-palmuja, porkkana-hiuksisia pelleleipiä sekä kurkku-paprikamatoja. Nämä askartelut tuskin ehtivät valmiiksi, kun ne tulivat jo syödyiksi!

Kolumni jakaja 02

 

Miksi tällainen pilotti?

Terveellinen ruoka vaikuttaa monella tavalla niin mielen kuin kehon hyvinvointiin. Ravitsemussuositusten mukainen syöminen on perusta mielen hyvinvoinnille.

Tiedämme, että runsas kasvisten, marjojen ja hedelmien syöminen sekä riittävä kuitujen ja pehmeiden rasvojen saanti edistävät merkittävästi terveyttä – myös mielenterveyttä.

Onnistumisen ja pystyvyyden tunteen syntyminen oli  yksi tavoite.

Kokkailukerroilla tavoitteemme oli konkretisoida, kuinka pienilläkin tietoisilla valinnoilla voimme muokata tavallisia arkiruokia terveellisimmiksi. Tavoitteemme oli myös tehdä edullista ja helppotekoista ruokaa, jotta mahdollisimman moni osallistujista rohkaistuisi valmistamaan ruokia myös kotona.

Syöminen on paljon muutakin kuin ravintoaineiden tankkaamista. Ruuanvalmistaminen ja yhdessä syöminen aktivoivat osallistujia, tukevat hyvällä tavalla yhteishenkeä sekä edistävät yhdessäolon iloa, sopivan arkisia toimintamalleja ja mielen hyvinvointia. Myös onnistumisen ja pystyvyyden tunteen syntyminen oli yksi ruuanvalmistustuokioiden tärkeä tavoite.

Kolumni jakaja 03

 

Mitä saavutimme?

Ruuanvalmistustuokioihin ja ravitsemusteemaisiin luentotyyppisiin tilaisuuksiin osallistui yhteensä 113 henkilöä. Ruuanvalmistus osoittautui erinomaiseksi tavaksi edistää terveellistä syömistä. Ruuan äärellä on myös luontevaa jutella ruuasta.

Kukaan ei syö ravitsemusta eikä yksittäisiä ravintoaineita. Ravitsemus onkin lopulta aina ruokaa lautasella ja haarukan nokassa. Mieliteossa valmistimme ateriat ruuanlaittotaidoiltaan hyvin erilaisten henkilöiden kanssa. Oli mukava huomata, että jo hyvin lyhyessä ajassa, noin 2-3 tunnissa, voimme konkretisoida terveellisen ruuan hyvää makua ja valmistamisen helppoutta.

Ravitsemus on lopulta aina ruokaa lautasella ja haarukan nokassa. 

Kun ruokaohjeet valitaan huolella, myös vähemmän ruokaa valmistaneet saavat onnistumisen tunteita syödessään herkullisia, itse valmistettuja ruokia. Kun tähän vielä lisätään ääneen lausutut kehut onnistuneesta lopputuloksesta koko porukan kuullen, se lisää kaikkien hyvää mieltä ja tukee tekijöiden itsetuntoa.

Mielen hyvinvoinnin edistämisessä onnistumisia tulisi kerryttää mahdollisimman paljon ja usein. Arkipäiväisenä toimintona ruuan valmistaminen antaa tähän oivallisen mahdollisuuden. 

Kolumni jakaja 01


Mitä opimme?

Ruokaan liittyvät tuokiot onnistuivat toimintona hyvin. Moni osallistuja tarvitsi rohkaisua uusiin terveellisempiin kokeiluihin sekä kannustamista liittyen omiin ruuanvalmistustaitoihin.

Ruuanvalmistustuokioiden käytännön ennakkojärjestelyissä oli haasteita, koska eri kohteissa keittiötilat välineineen ja laitteineen olivat hyvin vaihtelevat. Ruokaa tehtiin pienissä taukohuonekeittiöissä, mutta myös suurkeittiötiloissa. Tilan tarjoamat mahdollisuudet mutta myös rajoitukset pitää huomioida tuokioiden ennakkosuunnittelussa, jotta itse tuokio on osallistujille miellyttävä ja mahdollisimman sujuva.

Toisin kuin luullaan, ruuanvalmistustuokiot eivät ole kallista toimintaa.

Olisi upeaa, jos kunnissa olisi sopivia keittiötiloja tällaiseen aktivoivaan, kansalaislähtöiseen terveyden edistämisen toimintaan. Osoitimme kuitenkin, että jo melko vaatimattomissakin olosuhteissa pystytään toimimaan ja yltämään tavoitteisiin.

Toisin kuin yleensä luullaan, ruuanvalmistustuokiot eivät ole kustannuksiltaan kallista toimintaa. Perusraaka-aineet ovat melko edullisia ja aika pienellä, hyvin valitulla keittiövälinevalikoimalla pärjää.

Selkein oppi ja myös rohkaisu tuleviin ravitsemuksiin liittyviin toimintoihin on, että terveellisyys, edullisuus ja hyvä maku ovat helposti yhdistettävissä.

Kolumni jakaja 03

 

Päätoteuttajan sana

Savonia-ammattikorkeakoulun ravitsemuksen opettaja, ravitsemusterapeutti Sari Aalto:

"Kuulimme Mieliteon kokkailuhetkissä monta kertaa saman lauseen: Mutta tämähän on hyvää, vaikka on terveellistä.

Lause oli joka kerta paras kiitos ja palaute. Ravitsemukseen liittyvät, kokonaisvaltaista terveyttä tutkitusti edistävät pienet teot pitäisi hyödyntää ja ottaa paljon useammin käyttöön mielen hyvinvointia edistävässä työssä. Useissa kunnissa on liikuntatoimi, mutta selkeästi on suuri tarve vastaavalle ”ravitsemustoimelle”. Olisi hienoa, jos kuntalaisia voisi tukea terveellistä ravitsemusta edistävissä asioissa ennaltaehkäisevästi, asiantuntevasti, käytännönläheisesti ja matalalla kynnyksellä samalla laajalla ja upealla ideapohjalla kuin kuntien liikuntatoimissa on jo vuosia tehty. Tässä haaste ja idea kytemään Pohjois-Savon kuntiin!"

 

Parsaa, tomaattia ja kurkkua samassa kuvassa
Terveellinen ruoka vaikuttaa monella tavalla niin mielen kuin kehon hyvinvointiin.

 

LISÄTIETOJA

mieliteko@kuopio.fi