Vipuvoimaa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Amorphisin Tomi Joutsen: "En anna paniikkihäiriön haitata elämää". Lue lisää. #Halataanko: Sosiaalinen kosketus on ystävyyden liima. Lue lisää. Kiekkosentteri Aapeli Räsäsen kotona ei ollut kiellettyjä puheenaiheita. Lue lisää. Huimaa: Pohjois-Savo täyttyy pienistä hyvistä teoista. Lue lisää
Viikon oivallus puhekuplassa, sydän nurkassa

Ihmisten täytyy ryhdistäytyä

Jaa artikkeli

Pysäytin nuorehkon miehen Mieliteko-gallupia tehdessäni. Kysyin häneltä, mikä tuo hyvän mielen. Vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä: liikunta ja musiikki.

”Mitä kehitettävää Pohjois-Savossa on?” -kysymys vaati pohdintaa, mutta palaute oli tarkkanäköinen: ”Ihmisten täytyy ryhdistäytyä”. Ostin hänen ajatuksensa välittömästi ja tartuin aiheeseen innokkaasti.

Me kaikki tarvitsemme asioita, jotka tuottavat hyvää mieltä. Tiedostamme oikeutemme sekä kaipaamme ryhdikkyyttä ja velvollisuuksia, jotka rytmittävät arkeamme. Mutta kuinka arvotamme vastuun omasta, muiden ihmisten ja yhteiskunnan hyvinvoinnista?

"Emme voi järjestelmällisesti siirtää vastuuta muille."

Näen, että yksilön vastuu omasta hyvinvoinnistaan nousee avainasemaan – tai pikemminkin vastuunottamisen edistäminen. Emme voi järjestelmällisesti siirtää vastuuta muille.

Ole rehellinen ja pysähdy hetkeksi miettimään, kuinka voit tällä hetkellä fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti. Pohdi, onko tilanteesi muuttunut lähiaikoina. Mieti, kuinka voisit itse kohentaa hyvinvointiasi perusasioilla, kuten arjenhallinnalla, monipuolisella ruokavaliolla, riittävällä levolla ja unella, liikunnalla sekä ihmissuhteilla. Riittävätkö voimavarasi kantamaan vastuun hyvinvoinnistasi?

Pystyisitkö huolehtimaan myös toisesta ihmisestä? Kun lähimmäinen voi huonosti, pienet teot voivat tehdä ihmeitä. Kysymykset, kuten ”kuinka voit?” tai ”mitä kuuluu?”, ovat osoitus välittämisestä ja vastuullisuudesta. Ne saattavat tuntua kysyjästä mitättömiltä, mutta niillä saattaa olla kauaskantoisia positiivisia vaikutuksia vastapuolelle. Suuret muutokset lähtevät pienistä asioista.

Kukin on vastuussa omasta hyvinvoinnistaan, mutta yhteiskunnan tulisi tukea tämän vastuun ottamista. Jos voimavarasi eivät riitä huolehtimaan itsestäsi, toivon, että jaksat ryhdistäytyä ja pyytää rohkeasti apua. Mieliteko-ohjelmamme tehtävänä on edistää myös rohkeutta.

Viikon oivallukset on uusi juttusarja, jossa työntekijämme nostavat esiin asioita, jotka ovat herättäneet ajatuksia kuntakierroksilla tai työn tuiskeessa.

Kirjoittaja

Tiina Juutinen

Mieliteko-ohjelman koordinaattori

tiina.juutinen@kuopio.fi

Avainsanat

masennusmielenterveys