Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Mieliteko-median valkoinen logo

Mieliteko 2.0: Yhdessä osallisiksi | Aktivointi Osallisuus | 7.5.2024 | Katja Hedberg

Metsa Manin viesti Mielitekomatkalla: ”Jos yksikin vapautuu häpeästä ja hakee apua, kävelyni on kannattanut”

Jaa artikkeli

 Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

Tuusniemen kuulu tubettaja Metsa Man eli Timo Juvonen osallistuu Rauhalahti Kuopio Maratonin uudelle, Mieliteon mukaan nimetylle viiden kilometrin Mielitekomatkalle.

Hän starttaa matkaan mukanaan vahva viesti:

”Meidän pitää poistaa häpeän leima mielenterveyden ongelmista. Tarvitsemme lisää rohkeaa keskustelua myös työuupumuksesta, johon mielen pahoinvointi usein johtaa”, Juvonen avaa syitä yhteistyölleen Mieliteon Kuopion kaupungin tiimin kanssa.

”Lähtisipä Mielitekomatkalle paljon samanhenkistä porukkaa, niin saamme aikaan mukavan reissun”, hän toivoo.

Tule siis mukaan hyvän mielen liikuntatempaukseen – yksin, ystäväsi tai työkavereittesi kanssa. Tässä jutussa on Mielitekomatkan reittikartta ja ilmoittautumislinkki.

 

Mies tuulettaa kädet ilmaan nostettuina.
”Lähden kiertämään Mielitekomatkan tärkeiden asioiden puolesta. On hieno juttu, jos osallistumiseni lisää rohkeutta puhua mielenterveydestä ja madaltaa edes yhden henkilön kohdalla avun hakemisen kynnystä”, Timo Juvonen alias Metsa Man toteaa ja tuulettaa liikkumisen iloa.

Tuusniemen metsätilaltaan huiman suosittuja Metsa Man -videoitaan YouTubeen tekevä Timo Juvonen sonnustautuu syyskuun ensimmäisenä lauantaina lenkkareihin.

Edessä on startti Rauhalahti Kuopio Maratonin (RKM) yhteydessä järjestettävälle uudelle viiden kilometrin Mielitekomatkalle, joka on nimetty Mieliteko-ohjelman mukaan. Nimikkomatkamme on osa maratonia isännöivän Pohjois-Savon Liikunnan (PSL) ja Mieliteon välistä yhteistyötä.

Juvonen, joka ihastuttaa suomalaisia myös Ylen Tubettavat konemiehet -tv-sarjassa, ottaa viiden kilometrin reitillä joka askeleellaan kantaa mielenterveyden puolesta:

”Itsekin pelkäsin, että hullujen huoneelleko tässä joutui, kun hakeuduin terapiaan. Pelko oli turhaa.”

”Meidän pitää poistaa häpeän leimaa, joka yhä liitetään mielenterveyden ongelmiin. Moni potee huonoa oloa mutta jättää hakematta apua ammattilaisilta, koska pelkää saavansa hullun maineen", hän toteaa.

"Haluan lisätä rohkeutta keskustella myös työuupumuksesta, johon mielen pahoinvointi usein johtaa”, Juvonen perustelee, miksi halusi lähteä yhteistyöhön Mieliteon Kuopion kaupungin tiimin kanssa.

Ennen tubettajan uraansa vuorotyötä Kerman Saven sekä Bernerin tehtailla Heinävedellä tehnyt Juvonen tuntee omakohtaisesti niin työuupumisen kuin tilanteet, joissa mieli alkaa horjua.

”Itsekin pelkäsin, että hullujen huoneelleko tässä joutui, kun aikoinaan hakeuduin terapiaan. Mutta pelko oli turhaa. Puhuminen ammattilaisten kanssa selkiyttää ajatuksia ja auttaa ratkaisevasti tilanteesta eteenpäin.”

”Lähden vitosen Mielitekomatkalle ennen kaikkea hyvän asian puolesta. Jos yksikin ihminen havahtuu ajattelemaan, vapautuu turhasta häpeästä ja uskaltautuu hakemaan apua ongelmiinsa, kävelyni on kannattanut.”

 

Mies katsoo suoraan kameraan.
”Puu- ja metsätyöt omalla tilallani ovat minulle jokapäiväistä hyötyliikuntaa. Mutta Mielitekomatkaa varten pitää varmaan treenata kävelemistä”, Timo Juvonen arvelee.

"Tavoitteena mukava reissu"

Timo Juvonen on kesäkuusta 2013 lähtien julkaissut YouTubessa Metsa Man -vlogiaan.

”Julkaisen pari kolme videota päivässä. Niitä on tullut tehtyä nyt reilut 6000”, hän ynnää.

Juvonen kertoo videoilla arjestaan metsätilalla, ja videoiden suosio on kova: vuorokaudessa katsojia on keskimäärin 100 000 ja kuukaudessa puolitoista miljoonaa. Tilaajia Metsa Manin kanavalla on 62 300. 

Videoiden teko siis luonnistaa, mutta kuinka on miehen kunnon laita? Juvonen arvelee, että kuntoa on ainakin jonkin verran kohotettava Mielitekomatkan starttihetkeen, joka koittaa lauantaina 7. syyskuuta.

”Raivaustyöt metsässä ja pellolla ovat päivittäistä hyötyliikuntaani, mutta kävelyä pitää varmaan treenata”, hän toteaa.

"etenen rauhallisesti, ilman tulostavoitetta."

Keulakuvan sijaan Juvonen haluaa olla Mielitekomatkalla yksi liikkuja muiden joukossa.

”Etenen rauhallisesti, ilman tulostavoitetta. Tavoite on nauttia matkasta ja liikunnallisesta tapahtumasta. Lähtisipä mukaan paljon samanhenkistä porukkaa, niin saamme aikaan mukavan reissun.”

Pääset ilmoittautumaan Mielitekomatkalle tästä linkistä. 

Pohjois-Savon Liikunta on aiemminkin tehnyt yhteistyötä Mieliteon Kuopion kaupungin tiimin kanssa, sillä liikunnalla on lukuisten tutkimusten mukaan selkeä yhteys mielen hyvinvointiin.

Myös Juvonen on metsätilallaan Tuusniemellä tunnistanut yhteyden:

”Riehuminen puuhommissa on osoittanut, ettei hikoilu pahaakaan tee. Varsinkin jälkeenpäin siitä tulee aina hyvä olo.”

 

Kuvassa on kartta, joka kertoo Mielitekomatkan reitin.
Viiden kilometrin Mielitekomatkan lähtöpaikka on Matkailukeskus Rauhalahden edessä ja maali Kylpylähotelli Rauhalahden kohdalla. Reitti on suurimmaksi osaksi tasaista asvalttitietä ja sopii näin monenlaisille ja monen tasoisille liikkujille.

Hyvinvointi ei ole kertakäyttöjuttu

PSL:n tapahtumapäällikkö Esa Pietikäinen iloitsee niin yhteistyöstä Mieliteon kanssa, uudesta Mielitekomatkasta kuin Metsa Manin osallistumisesta matkalle.

”Mieliteolla ja meillä on yhteinen tavoite, lisätä hyvinvointia. Se ei ole kertaluonteinen asia vaan vaatii pitkäjänteistä työtä. Mieliteossa on vahvaa osaamista, ja siksi halusimme jatkaa hyvää yhteistyötämme”, Pietikäinen taustoittaa.

”Jokainen askel on askel kohti parempaa hyvinvointia.”

”Toivottavasti uusi matka ja Metsa Man houkuttavat tapahtumaamme myös ensikertalaisia. Liikkumisen ytimessä ovat nyt yhteisöllisyys, ilo ja hyvä mieli, mutta toki Mielitekomatkalla voi myös juosta lujaa. Halukkaat pääsevät jäniksen mukaan kokeilemaan matkan taittamista noin 25 minuuttiin”, Pietikäinen lupaa.

Mieliteon hankejohtaja Helena Länsimies painottaa elintapojen yhteyttä mielen hyvinvointiin.

”Liikunta vaikuttaa keskeisesti mielenterveyteemme. Ei tarvitse olla himoliikkuja eikä nopea menijä. Jokainen askel on askel kohti parempaa hyvinvointia.”

”Kävely ja juoksu ovat siinäkin mielessä mukavia harrastuksia, että ne eivät maksa paljon ja sopivat meistä suurimmalle osalle.”

 

Kaksi miestä ja kaksi naista poseeraavat hyväntuulisina pitkillä portailla.
Liikunnan ilo näkyy ilmeistä. Kuvassa Mieliteon Kuopion tiimin muutosvalmentajat Pia Koponen (edessä), Paula Heiskanen ja Matti Halmetvaara. Keskellä on Pohjois-Savon Liikunnan notkea tapahtumapäällikkö Esa Pietikäinen. ”Liikkumisen tyyli on vapaa, sillä Mielitekomatka on yhteisöllisyyden ja tunnetartunnan juhlaa”, kvartetti sanoo.

Arvonnassa mukavia palkintoja

Mielitekomatkalle ilmoittautuneet pääsevät mukaan arvontaan, jossa palkintona on PSL:n kehonkoostumuksen InBody-mittauksia, Mieliteon muutosvalmentajien yksilövalmennuksia sekä lippuja Kuopion kaupunginteatterin tunteikkaaseen Veriveljet-musikaaliin, joka saa ensi-iltansa samana päivänä maratontapahtuman kanssa.

Myös kulttuurilla on vahva yhteys mielen hyvinvointiin, ja arvonta Tommi Auvisen ohjaamaan Veriveljet-musikaaliin onkin mukavaa jatkoa Mieliteon ja kaupunginteatterin aiemmalle yhteistyölle. 

Mielitekomatkan toivotaan houkuttavan liikkeelle myös pohjoissavolaisia työpaikkaporukoita. Ryhmä, joka tartuttaa vitosen lenkillä eniten iloa ja hyvää tekemisen meininkiä muihin osallistujiin, palkitaan Mieliteon mielen hyvinvoinnin muutosvalmennuksella.

Myös kulttuurilla on vahva yhteys mielen hyvinvointiin.

Mieliteon muutosvalmentaja Pia Koponen puhaltaa tapahtumaan yhteishenkeä vetämällä ennen maratonin, puolimaratonin ja lyhyempien matkojen starttia lämmittelyn. Sen tavoite on luoda yhteisöllisyyttä, myönteistä tunnetartuntaa sekä kohottaa juoksijoiden energiat kattoon.

”Kyse ei ole alkujumpasta vaan mielen lämmittelystä sekä hyvän yhteishengen nostosta. Teemme muun muassa helppoja hengitysharjoituksia, ja aktivoimme kehon liikkeen ja äänen avulla. Näin saadaan menopeli valmiiksi matkaan – olipa liikkeellä kuinka miten tavoitteellisesti tahansa”, Koponen innostuneena toteaa. 

Osallistumismaksu viiden kilometrin Mielitekomatkalle on heinäkuun loppuun asti 25 euroa, elokuun alusta syyskuun alkuun 35 euroa ja 1.-6. syyskuuta 45 euroa. Ilmoittautuminen paikan päällä tapahtumapäivänä 7.9. on 55 euroa.