Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Mieliteko-median valkoinen logo

| Aktivointi Yksinäisyys | 7.2.2023 | Markus Laakso

Mieliteko-ohjelman juttupenkillä Kuopiossa puhutaan mielenterveydestä ja päihteistä

Jaa artikkeli

 Teksti ja kuvat: Markus Laakso

Mieliteko-ohjelma käynnistää juttupenkkipilotin yhteistyössä koulutettujen kokemusasiantuntijoiden kanssa Kuopiossa. 

Juttupenkeillä aiheet ovat vapaat, ja kaikki ovat tervetulleita keskustelemaan kokemusasiantuntijoiden kanssa.

 

Teppo Uotinen
Pohjois-Savon kokemusasiantuntijoiden puheenjohtaja Teppo Uotisen mukaan kokemusasiantuntijuus kiteytyy järjestönsä mottoon: "Toipunut tietää, mitä poteva pohtii". Kokemusasiantuntijat ovat itsekin joutuneen kipuilemaan häpeän, epävarmuuden, toivottomuuden ja ongelmien vähättelyn kanssa.

 

Juttupenkki on kohtaamispaikka, jossa voi keskustella luottamuksellisesti, maksuttomasti ja nimettömästi mistä tahansa asiasta – oli kyse sitten omista tai läheisen ongelmista tai vaikkapa säästä. Tarkoitus on ehkäistä myös yksinäisyyden tunnetta.

”Juttupenkille voi tulla keskustelemaan, vaikkei olisi akuuttia asiaa tai ongelmaa. Erityisen tervetulleita ovat mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivien läheiset. Me kuuntelemme, jaamme omaa kokemustamme sekä tarvittaessa ohjaamme eri palveluiden piiriin”, sanoo Pohjois-Savon Kokemusasiantuntijat -yhdistyksen (Posakat) puheenjohtaja Teppo Uotinen.

Yhdistyksen kokemusasiantuntijat ovat itse toipuneet mielenterveys- ja päihdeongelmista ja kouluttautuneet tämän jälkeen kokemusasiantuntijoiksi.

"Me kuuntelemme, jaamme omaa kokemustamme sekä tarvittaessa ohjaamme eri palveluiden piiriin."

Puolitoista vuotta toimineessa Mieliteko-ohjelmassa nähdään iso tarve juttupenkin kaltaiselle toiminnalle. Ohjelman muutosvalmentajat ovat Pohjois-Savon kuntia kiertäessään tavanneet kuntalaisia ja eri alojen ammattilaisia. Keskusteluissa toistuu kaksi teemaa: ihmiset kaipaavat kohtaamisia sekä sitä, että tieto palveluista on luotettavaa ja helposti löydettävissä.

”Näihin tarpeisiin juttupenkkipilottimme vastaa”, sanoo Mieliteko-ohjelman muutosvalmentaja Liisa Pietikäinen.

Pilotin toinen tavoite on poistaa häpeää ja vaikenemista mielenterveyteen ja päihteiden käyttöön liittyvistä ongelmista.

Juttupenkkejä järjestetään pilottivaiheessa kolmesti: 14.2. klo 12–14 Kauppakeskus Vihtorissa, 14.3. klo 12–14 Kauppakeskus Apajassa ja 18.4. klo 10–12 Petosen Pinarilla. 

Juttupenkit kuopiossa

14.2. klo 12–14 Kauppakeskus Vihtori 
14.3. klo 12–14 Kauppakeskus Apaja
18.4. klo 10-12 Petosen Pinari, kerhohuone 2. krs

 Juttupenkit ovat maksuttomia ja avoimia kaikille.