Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Mieliteko-median valkoinen logo

| Aktivointi Yksinäisyys Puhumattomuus | 28.2.2023 | Markus Laakso

Mieliteon juttupenkkipilotti jatkuu: ”Kenenkään ei pitäisi olla yksin ajatustensa kanssa”

Jaa artikkeli

Teksti ja kuvat: Markus Laakso

Mieliteko-ohjelman juttupenkkipilotin ensimmäisellä juttupenkillä keskusteluseuraa ja vertaistukea tarjosivat koulutetut kokemusasiantuntijat Mira Dearsley ja Niclas Nieminen.

Maaliskuussa juttupenkki rantautuu Kauppakeskus Apajaan ja huhtikuussa Petosen Pinarille.

Juttupenkki on maksuton ja kaikille avoin kohtaamispaikka, jossa voit keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa.  

 

Kokemusasiantuntijat
Mieliteon ensimmäisellä juttupenkillä keskusteluseuraa tarjosivat Pohjois-Savon KAT:n kokemusasiantuntijat Mira Dearsley ja Niclas Nieminen.

 

Liukuportaat johtavat Kauppakeskus Vihtorin kakkoskerrokseen. Avoimesta tilasta kuuluu kolina. Kokemusasiantuntijat Mira Dearsley ja Niclas Nieminen sommittelevat juttupenkin nojatuoleja vastakkain, jotta saisivat luotua mahdollisimman turvallisen ja mukavan tunnelman tuleville keskusteluille.

Tämä on molemmille ensimmäinen juttupenkkikeikka, vaikka muunlaisesta kokemusasiantuntijan keskusteluun pohjautuvasta työstä on toki kokemusta.

”Toivon pystyväni auttamaan ihmisiä läsnäolollani." 

”Toivon, että pystyn auttamaan tänne tulevia ihmisiä omalla läsnäolollani. Se monesti riittää”, Nieminen sanoo.

Dearsley on samaa mieltä. Puhuminen helpottaa, mutta kuulluksi tuleminen on vähintään yhtä tärkeää.

”Se voi olla jollekin iso asia, että annamme hänelle muutaman minuutin omaa aikaamme ja kuuntelemme. Ja tarvittaessa voimme jakaa omaa näkökantaammekin mieltä painavaan asiaan”, Dearsley sanoo.

 

Kokemusasiantuntijat
"Tunteita ei ehkä pääse purkamaan samalla lailla soittamalla terveyskeskukseen kuin tulemalla juttupenkille", Niclas Nieminen summaa. Mira Dearsleyn mielestä kuulluksi tulemisen kokemus on vähintään yhtä tärkeää kuin puhuminen.

Kokemusasiantuntija tarjoaa vertaistukea

Juttupenkille tullessa ei tarvitse olla akuuttia ongelmaa tai huolta mielessä, vaan sinne voi istahtaa keskustelemaan muuten vain tai ehkäisemään yksinäisyyden tunnetta. Jos ongelmia on, kokemusasiantuntijat tarjoavat arvokasta vertaistukea, jollaista voi olla hankala saada muualta.

Dearsleyn kokemusasiantuntijuus painottuu mielenterveys- ja koulukiusaamisasioihin. Niemisellä on taustaa päihde-, peli- ja muista riippuvuuksista.

”Minua kiusattiin koko kouluaikani ajan, ja minulla on mielenterveystaustaa: masennusta, skitsoaffektiivinen häiriö, paniikkihäiriötä ja sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Isälläni oli skitsofrenia, joten minulla on kokemusta myös siitä, miltä tuntuu kokea sellaista lapsena”, Dearsley sanoo.

”Tämä on hyvin matalan kynnyksen toimintaa."

Niemisenkin taustat ovat rankat. Yksi ongelma on johtanut toiseen, ja on vaikea sanoa, mistä mikäkin on lopulta johtunut.

”Olen elänyt väkivaltaisessa alkoholistiperheessä. Minulla on erilaisia riippuvuussairauksia, pitkittynyt masennus ja paniikkihäiriö. Ja ADHD, joskaan se ei ole mielenterveyden häiriö”, Nieminen sanoo.

Kokemusasiantuntijat hyödyntävät omia traumojaan ja kokemuksiaan muiden auttamiseksi. Mitä enemmän mieltä kuormittavista asioista puhuu ja saa kokemuksen, että tulee kuulluksi ja ymmärretyksi, sitä pienemmäksi päänsisäisten peikkojen valta murenee. Tähän juttupenkin konseptikin osittain perustuu.

”Tämä on hyvin matalan kynnyksen toimintaa. Seurassamme pääsee purkamaan mieltään. Kannustan tulemaan rohkeasti puhumaan. Kenenkään ei pitäisi olla yksin ajatustensa kanssa. Jutteluista saa aina uutta näkökulmaa mielessä velloviin asioihin. Voi olla tosi helpottavaa, että joku kuuntelee ja tarjoaa omia näkemyksiään”, Nieminen sanoo.

"Puhuminen auttaa tosi paljon."

”Olen itsekin huomannut, että puhuminen auttaa tosi paljon”, Dearsley jatkaa.

”Vaikka ei valmiita ratkaisuja löydy, sekin helpottaa, että saa tunteen, että joku ymmärtää, mitä itse yrittää sanoa.”

Mieliteon juttupenkit palvelevat maaliskuun 14. klo 12–14 Kauppakeskus Apajassa ja huhtikuun 18. klo 10 – 12 Petosen Pinarin kerhohuoneella, toisessa kerroksessa. 

mieliteon juttupenkki

Juttupenkki palvelee seuraavan kerran seuraavissa paikoissa:
14.3. Kauppakeskus Apaja klo 12-14.
18.4. Petosen Pinari, kerhohuone, 2. kerros klo 10-12.