Jaa artikkeli
Maistelkaapas tätä sanontaa: ”Meillä tanskalaisilla työpaikoilla teemme näin.”
Miltä kuulosti? Puhummeko koskaan suomalaisista työpaikoista tuolla tavalla? Onko meillä yhteistä, kaikille suomalaisille työpaikoille ominaista piirrettä tai toimintatapaa?
Muun muassa tätä jäivät pohtimaan Itä-Suomen yliopiston professori Johanna Lammintakanen ja projektipäällikkö Anne Surakka, jotka kävivät Tanskan Nyborgissa kertomassa kertomassa, kuinka he tuovat mielen hyvinvoinnin ABC-toimintamallin ensimmäistä kertaa Pohjois-Savon työpaikoille osana Mieliteon toimintaa.
Tanska otti ABC-mallin käyttöön ensimmäisenä Pohjoismaana, ja nyt lukuisat työpaikat, oppilaitokset ja organisaatiot luovat siellä mielen hyvinvointia toimintamallin avulla. Kokemuksista kerrottiin laajassa verkostotapahtumassa, jota isännöivät Kööpenhaminan yliopisto ja järjestötoimija Firmaidræt ja jonne Mieliteko kutsuttiin kertomaan omasta ABC-mallin toteutuksestaan.
”Firmaidræt tarjoaa joka syksy kaikille tanskalaisille työpaikoille teemaviikon, jonka aikana keskitytään fyysisen ja henkisen aktiivisuuden tukemiseen. Järjestön tavoite on, että aikuiset työpaikoilla ja nuoret kouluissa olisivat liikunnallisesti aktiivisia riippumatta sosioekonomisesta taustastaan”, Anne Surakka kertoo.
”Jo kymmenen vuotta ABC-mallia toteuttanut järjestö tavoittaa tempauksillaan yli puoli miljoonaa ihmistä vuosittain.”
Surakan ja Lammintakasen esitelmä Mieliteosta sekä ABC-mallin toteuttamisesta Pohjois-Savossa herätti kiinnostusta. Erityisesti ihailua – ja ihmetystä – herätti, että mielen hyvinvointiin on suunnattu rahoitusta.
Entä se tanskalainen yhteisöllisyys työpaikoilla – kuinka se nousi esille?
”Se näkyy muun muassa siinä, kuinka kollegat huomioidaan ja kuinka koko työyhteisön voimin suunnitellaan kaikille yhteisiä aktiviteetteja. Juuri tämähän on parhaimmillaan myös mielen hyvinvointia”, Surakka näkee.