Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa

| Puhumattomuus Aktivointi | 4.4.2023 | Katja Hedberg

Pidä tunkkis!

Jaa artikkeli

Meissä kaikissa asuu jonkin kokoinen Oletusmies tai Oletusnainen. Oletusmiestä esittää videoillamme paljasjalkainen kuopiolainen Jukka Tiirikainen.

 

Teksti: Katja Hedberg

Tunnet varmaan Oletusmiehen. Ehkäpä olet tavannut koko joukon heitä ja tunnistat tuttavapiiristäsikin muutaman. Vai oletko itse yksi heistä?

Videoillamme siekaileva tyyppi on joka tapauksessa kovin tutun oloinen. Melkein kuin itseään katselisi. Kuunnella ei tarvitsekaan: kun sanat juuttuvat kurkkuun ja yhteys muihin jää syntymättä, siitä se alkaa. Olettaminen.

Löydät Oletusmiehen kaikki kahdeksan videosiekailua tämän jutun lopusta sekä Youtubesta hakusanalla Mielitekomedia.

 

Meillä pohjoissavolaisilla on taito, jonka tuntevat kaikki. Puhetta piisaa. Missä kaksi savolaista kohtaa, siellä ilma väreilee sakeana sanoista.

Savolaisessa puhelahjassa on muuan harvinainen erityispiirre. Kun aihe kääntyy herkkään asiaan, vaikkapa mielenterveyden ongelmiin, savolainen jatkaa puhumista sanomatta mitään.

Vaikeita asioita väistetään, tottumuksesta, ylisukupolvisesti. Kun ujostuttaa ja hävettää, voi aina turvautua tuttuun juttuun – huumori pelastaa. Savolainen vaikenee vitsailemalla.

Savolainen vaikenee vitsailemalla

Sanomatta jääneistä sanoista syntyy väärinymmärrysten, tulkintojen ja oletusten sotkuinen vyyhti, joka raskaana painuu mielen pohjalle. Sinne yltää harva solmuja availemaan.

Mieliteossa olemme maakuntaa kolutessamme törmänneet vahvaan puhumattomuuden kulttuuriin, jonka myötä mielen hyvinvointiin liittyviä ongelmia on totuttu salailemaan ja häpeämään. 

Tavoitteemme on murtaa vaikenemisen kulttuuri, ja seuraamme on nyt liittynyt Oletusmies.

Sopiiko vääntää huumoria kansanluonteesta?

 Oletusmies siekailee savolaisin eväin viihdemaailman monitaiturin Timo Kärkkäisen käsikirjoittamissa videoissa, jotka avaavat meille suorasukaisen näkymän savolaiseen puhumattomuuteen ja ehkäpä huonovointisuuden yhdelle alkulähteelle. 

Huumori on aina ollut Kärkkäiselle lempeä tapa lähestyä vaikeita asioita. Savolaisisän poikana hän sanoo tunnistavansa kulttuurin, jossa sanoilla täytetään tilaa ja jossa avautuminen jää näennäiseksi.

Mutta onko soveliasta vääntää huumoria kansanluonteesta ja nauraa savolaishahmolle, jonka mieli halajaisi tehdä ja sanoa kaikenlaista, mutta joka kerta toisensa jälkeen juuttuu setvimään omaa vyyhtiään olettamustensa takia – pitäkööt tunkkinsa!

Vahingonilon sijaan tarvitsemme myötätuntoa

”Mielenterveyteen liittyvät ongelmat ovat rankkoja, satuttavia ja hyvin henkilökohtaisia asioita. Pitää olla hyvin herkkänä, kun näin vaikeaan asiaan etsii tarttumapintaa viihteen keinoin”, Kärkkäinen puntaroi.

Hän huomauttaa, että hyvin tehdyn komiikan parhaita piirteitä on vahingonilon sijaan myötätunto.

Kärkkäiselle hyvin tehty viihde edustaakin syviä ja kestäviä arvoja:

”Komiikan pitää aina olla heikomman ja vähäväkisten puolella. Komiikka voi kyseenalaistaa ja sysätä naurunalaiseksi rikkovia sekä painostavia rakenteita, muttei koskaan yksittäistä ihmistä.”

Näenkö Oletusmiehessä hiukan itseäni?

Oletusmiestä Kärkkäinen kuvaa hiljaisen keskiarvoisuuden puolestapuhujaksi ja edustajaksi, joka mieluummin tekee oletuksia ja hyväksyy vaikeatkin tilanteet sen sijaan, että uskaltaisi avata suunsa ja toimia tilanteen ratkaisemiseksi aktiivisesti yhdessä muiden kanssa.

”Kun ei ole työkaluja, eväitä eikä uskallusta, on mieluummin eksyksissä kuin kysymässä tietä muilta.”

Kärkkäinen uskoo, että itse kukin löytää Oletusmiehestä inhimillisyyttä ja ehkä kuvan omasta itsestään sekä kehittämisen kohteistaan.

”Meissä kaikissa asuu jonkin kokoinen Oletusmies tai Oletusnainen.”