Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa

Mieliteko 2.0: Yhdessä osallisiksi | Aktivointi | Lyhyet jutut | 12.4.2024 | Sonja Kärkkäinen

Savonia tuo nuorten Höntsä-ryhmään osallisuutta ja uusia toimintamalleja

Jaa artikkeli

Joukko nuoria leikkii ja liikkuu koulun liikuntasalissa.
Tässä pelataan nuorten omaa suosikkipeliä eli varvashippaa Pyörön koulun Ala-Pyörön alakoululla Kuopiossa. Mieliteon ryhmätoiminnassa fyysisten taitojen vahvistaminen on osa osallisuuden vahvistamista.

Yhdessä tekemisen iloa ja voimaa, uusien juttujen kokeilua sekä mielen ja arjen hyvinvointia tukevaa yhteistä ideointia. Tämä kaikki muuttuu todeksi Savonia-ammattikorkeakoulun Mieliteon hyvinvointiryhmissä, joiden tavoite on tukea osallisuutta.

Ryhmät on suunnattu työttömille ja työelämän ulkopuolella oleville 16–64-vuotiaille pohjoissavolaisille sekä kohdennetusti maahanmuuttaja- ja vammaisryhmille.

Osana hyvinvointiryhmien toimintaa olemme mukana TATU-yhdistyksen Vauhti!-toiminnassa, jonka Höntsä-ryhmässä järjestämme Kuopiossa osallistavaa tekemistä erityistä tukea tarvitseville nuorille. Ideoimme uudenlaisia toimintamalleja ja tarjoamme apukäsiä uuden kehittämiseen.

Tatu on yhdistys, joka järjestää vammautuneille tai sairastuneille lapsille ja nuorille sekä heidän läheisilleen vertaistoimintaa. Vauhti!-toimintaa yhdistys pyörittää Pohjois-Savon alueella.

Höntsä-ryhmän nuoret ovat ottaneet meidät Mieliteon toteuttajat vastaan innolla ja ilahduttavalla mielenkiinnolla. Eikä ihme: liikkumisen lisäksi pohdimme, havainnoimme, maistelemme ja haistelemme ja näin herättelemme luovuutta. Jokaisessa tapaamisessa oivallamme jotain uutta.

Aktiivisesti mukana olevat nuoret ovat luoneet avoimuudellaan myönteisen osallistavan ilmapiirin ja tehneet työstämme antoisaa. Erityisesti musiikki ja tanssi ovat Höntsä-ryhmän mieleen.

Olemme koonneet myös lautaselle vinkkejä hyvään arkeen ja parempaan mieleen, sillä mikäpä on parempi tapa tutustua kuin tehdä se aterioimisen äärellä. Ruokasuunnistuksessa tunnistimme ja maistelimme kasviksia ja hedelmiä, valitsimme karkkihyllyn tarjonnan sijaan kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä sekä hypistelimme erikoisia keittiövälineitä.

Aktiviteettien rinnalla erityisen tärkeää ryhmätoiminnassa on nuorten kohtaaminen, kuuleminen ja keskustelu sekä sosiaalinen vuorovaikutus ja taitojen vahvistaminen.

Kuulemme tietysti ryhmäläisten toiveita. Kevään tultua nuoret odottavat pääsyä ulos ja luontoon, joten edessä on vielä yhteinen retki – emmekä varmasti unohda tuolloin tärkeää lettujen paistamista.

Ryhmätoiminnan päättyessä jaamme osallistujille ryhmähankkeen mukaan nimetyn Yhdessä osallisiksi -diplomin, jolla haluamme arvostaa nuorten panosta ja sitoutumisesta toimintaan. Toivomme, että diplomi osaltaan kannustaa jatkamaan hyvinvoinnin ja yhdessä tekemisen vaalimista ryhmätoiminnan jälkeenkin.