Euroopan Unionin osarahoittama ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Mieliteko logo valkoinen

| Aktivointi | 1.2.2022 | Katja Hedberg

Mieliteko-ohjelma näyttämöllä 17.2. - Viihteen voimalla vakavaa viestiä

Jaa artikkeli

Teksti: Katja Hedberg

Lava täyttyy musiikista, komiikasta, painavasta asiasta ja yllätyksistä, kun toteutamme yhdessä Uuden Iloisen Teatterin kanssa ”Mieliteko-ohjelma näyttämöllä” -tapahtuman Kuopion kaupunginteatterilla.

Suora lähetys tapahtumasta alkaa verkossa torstaina 17.2. klo 13. Näin kaikilla on mahdollisuus päästä kokemaan näyttämön tapahtumat reaaliajassa. 

”Mielenterveyden hoitaminen on kulttuurin ja viihteen suurimpia tehtäviä”, perustelee UIT:n teatterinjohtaja Timo Kärkkäinen yhteistyötä kanssamme.

 

 

Keski-ikäinen nainen hymyilee ja katsoo kohti korkeuksia.

Mieliteko näyttämöllä -tapahtumaan sisältyy maistiainen näyttelijä Sari Siikanderin vuorovaikutuskoulutuksesta. ”Tavoitteeni on, että koulutuksesta jää osanottajille aina jotain konkreettista. Vastuullani on luoda tunne, että ihminen tulee kuulluksi, nähdyksi ja vakavasti otetuksi”, UIT:n toiminnassa mukana oleva Siikander kertoo.

Tunteet vaihtuvat liikutuksesta nauruun, kun ”Mieliteko-ohjelma näyttämöllä” -tapahtuma täyttää Kuopion kaupunginteatterin ison näyttämön torstaina, 17. päivä helmikuuta.

Striimaamme tapahtuman suorana lähetyksenä kello 13. Lähetyslinkki julkaistaan tapahtumaviikolla. 

”Tervetuloa viihtymään ja nauttimaan, mutta myös oppimaan uutta kipeästä sekä vaietusta asiasta, pohjoissavolaisten mielenterveyden ongelmista”, raamittaa Mieliteko-ohjelman johtaja Helena Länsimies.

”Tervetuloa viihtymään, mutta myös oppimaan uutta kipeästä asiasta.”

”Tapahtumamme on suunnattu kaikille pohjoissavolaiselle, sillä mielenterveyteen liittyvät teemat koskettavat meitä jokaista.”

Mieliteko-ohjelma toteuttaa tapahtuman yhteistyössä Uuden Iloisen Teatterin kanssa. Yli neljä vuosikymmentä toiminut teatteri tunnetaan lukuisista viihteellisistä produktioistaan, musikaaleista ja musiikkikomedioista.

”UIT on komeasti profiloitunut vaikeassa tehtävässään. Se haastaa uskaliaasti yleisöään ja koko yhteiskuntaa tarttumalla ajankohtaisiin asioihin. Teatterilaisten ammattitaito on niin korkealla tasolla, että he pystyvät käsittelemään vaikeitakin teemoja viihteen voimalla”, Länsimies toteaa.

Lavalla nähdään maakunnan tunnettuja henkilöitä yllättävässä roolissa.

”Mieliteko-ohjelmassa meillä on vaativa tehtävä kääntää maakuntamme mielenterveyden korkeat indeksiluvut laskuun. Kantava näkökulma työssämme on lähestyä vakavaa asiaa toiveikkuuden ja ilon kautta. Meille on iso kunnia, jos pohjoissavolaiset haluavat tulla isolla joukolla seuraamaan tapahtumaamme verkon välityksellä.”

Mieliteko-ohjelma näyttämöllä -tapahtuman myötä yleisö tutustuu muun muassa ohjelman toteuttajiin: perustiimiin sekä osatoteuttajiin Itä-Suomen yliopistosta, Savonia-ammattikorkeakoulusta ja Humanistisesta ammattikorkeakoulusta. Lavalle nähdään myös maakunnan tunnettuja henkilöitä yllättävässä roolissa.

 

Lähes kaikelle on lupa nauraa

Uuden Iloisen Teatterin teatterinjohtajan Timo Kärkkäisen mukaan viihteen ja kulttuurin keinoilla on luontevaa tarttua niinkin vaikeaan aiheeseen kuin mielenterveyden ongelmiin.

”Kulttuurissa ja viihteessä on pohjimmiltaan kysymys juuri mielenterveyden hoitamisesta. Se on yksi suurimpia tehtäviämme”, hän näkee.

”Tämä tärkeä tehtävämme toteutuu jokaisessa kulttuuritapahtumassa, olipa kyse teatterista, taidenäyttelystä tai konsertista.”

Kärkkäisen mukaan jo se on mielenterveystyötä, että ihminen saa viihteen kautta myönteisiä ja voimakkaita kokemuksia.

”Ratkaisevaa on, kuinka komiikka toteutetaan. Ilkeästi ei pidä lyödä.”

”Juuri tässä on viihteen ja taiteen voima, varsinkin näin korona-aikana.”

Kärkkäisen mukaan perussääntö maailmansivu Monty Pythonista Uuteen Iloiseen Teatteriin on ollut, että lähes kaikesta saa ja voi tehdä komiikkaa.

”Ratkaisevaa on, kuinka komiikka toteutetaan. Rakenteita ja toimintakulttuuria saa kyseenalaistaa, mutta lähestymistapa pitää olla mieluummin alhaalta ylöspäin kuin päinvastoin. Ja ilkeästi ei pidä lyödä.”

”Vain yksi aihe on kielletty. Lapsen menehtymistä ei saa yhdistää huumoriin.”

Yhteisöllisyys auttaa meitä selviämään

Mieliteko-ohjelma näyttämöllä -tapahtuma sisältää näyttelijä Sari Siikanderin koulutuksen, jossa vuorovaikutustaitoja opetellaan improvisaation keinoin.

”Kyseessä on eräänlainen kohtaamisen laboratorio, jossa tavoite on löytää toimivan vuorovaikutuksen avaimia niin yksilö- kuin ryhmätasolle”, UIT:n toiminnassa mukana oleva Siikander tiivistää.

”Toimiva yhteistyö auttaa jaksamista, muuttaa ilmapiiriä ja heijastuu myönteisesti kohtaamisiin. Meillä kaikillahan on hirvittävä tarve tulla kohdatuksi ja kosketetuksi.”

Yksinäinen ihminen voi vapautua nauramaan – yhdessä muiden kanssa.

Myös Siikander näkee taiteella suuren ja parantavan vaikutuksen.

”Oli taidemuoto mikä tahansa, sen kokeminen on yhteisöllistä. Vaikka ihminen tuntee olevansa yksinäinen, hän voi katsomossa vapautua nauramaan – yhdessä muiden kanssa. Me kaikki kaipaamme kokemusta siitä, että kuulumme johonkin suurempaan.”

Siikander pelkää, että mielenterveystilastot heikkenevät rajusti parin vuoden päästä, kun koronan vaikutukset paljastuvat kokonaisuudessaan.

”Tarvitsemme selviämiseen yhteisöllisyyttä ja kiinnostusta ympäristöstämme. Omassa lapsuudessani äidit tunsivat kaikki lähitienoon lapset, joita koko kylä kasvatti. Kaipaan tällaista yhteisöllisyyttä, jossa kaikilla on vastuu ympäristöstään.”

”Kun alamme nähdä ja kuulla ympäristöämme, syntyy luontevaa yhteisöllisyyttä, joka merkittävästi kohentaa oloamme.”

Mieliteko-ohjelma näyttämöllä -tapahtuma Kuopion kaupunginteatterissa 17.2 klo 13-14.50. Tapahtuma lähetetään suorana lähetyksenä. Striimauksen verkko-osoite julkaistaan pari päivää ennen tapahtumaa.

  

Kaikki artikkelit

Avainsanat

teatteritapahtumatapahtu