Vipuvoimaa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa EU:lta logo sivuston oikeassa yläreunassa ELY-logo sivuston oikeassa yläreunassa
Mieliteko logo valkoinen

TULE MIELITEKOPIIRIIN MURTAMAAN PUHUMATTOMUUDEN KULTTUURI
POHJOIS-SAVOSSA

 

Puhuminen on yksi tärkeimpiä ihmisen hyvinvointia edistäviä tekoja. Mielitekopiiri on rakennettu havainnoimaan puhumattomuuden murtamista. Piirissä harjoitellaan puhumista, kuuntelemista ja läsnäoloa. Tämä on meidän yhteinen voimannäyttömme siitä, että suomalaiset osaavat puhua. Me kutsumme sinut mukaan tekemään tästä totta.

Mieliteko-ohjelmassa tavoitteemme on lisätä mielen hyvinvointia ja murtaa puhumattomuuden kulttuuri Pohjois-Savossa. Tavoitteemme on haastaa pohjoissavolaiset tekemään 10 miljoonaa tekoa hyvän mielen puolesta. Mielitekopiiri on meidän yksi tekomme.

MIELITEKOPIIRI PÄHKINÄNKUORESSA

mielitekopiirin neljä vaihetta: tutustuminen - keskustelu - oivallukset - ajatukset arkeen

SINUN ROOLISI PIIRISSÄ

  • KUUNTELE JA REFLEKTOI
  • KUNNIOITA TOISEN SANOMAA
  • PUHU AVOIMESTI, PUHU SYDÄMESTÄ
  • OLE LÄSNÄ
Liisa Pietikäinen kasvokuva

Valmentajan sana

Oivalluksia töihin ja vapaa-aikaan

Mielitekopiiri on huikea mahdollisuus synnyttää aivan uusia ajatuksia ja oivalluksia. Entä kun oivallukset jalostuvat toiminnaksi ja yhteisön hyväksi – kun vain ajattelen näitä mahdollisuuksia, innostun.

Omalla toiminnallamme, asenteillamme ja näkökulmillamme on valtava merkitys siihen, kuinka toimimme eri yhteisöissä – olipa kyse työtehtävistä tai omasta vapaa-ajastamme.

On antoisaa olla mukana luomassa tilaisuuksia sallivaan ja tasa-arvoiseen keskusteluun. Uskon, että näkemykseni avartuvat, ja tämän muutoksen yritän viedä omiin yhteisöihini.

Liisa Pietikäinen

Valmentajan sana

On aika tuulettaa ajatuksia

Kun talven jäljiltä avaan kesämökin ikkunat, ummehtunut ilma vaihtuu raikkaaseen. On helpompi hengittää.

Kun avaan ajatuksiani kanssaihmisille, tapahtuu sama. Mieleni tuulettuu. Jos asioita hautoo vain omassa päässään, ne helposti jumiutuvat urilleen ja kasvavat kokoaan suuremmiksi. Keskustelun jälkeen vahvakin näkemykseni voi muuttua ja saada ainakin uusia sävyjä.

Puhuminen, kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen luovat yhteyttä omaan sisimpääni ja muihin ihmisiin. Mielitekopiirissä harjoittelemme tätä kaikkea.

Matti Halmetvaara

Matti Halmetvaara kasvokuva

MIELITEKOPIIRIEN OIVALLUSMATKA

1 Hyppy tuntemattomaan

keskusteluteeman avaaminen ja omat kokemukset

2 Sukellus

keskustelun syventäminen ja uudet oivallukset

3 Lupaus

mission löytäminen arkeen

4 Vaellus

mission toteuttaminen arjessa 

5 Kotiinpaluu

matkan oivallusten kokoaminen

viittä vaihetta kuvastava ympyrägraaffi

Mielitekopiirien oivallusmatka voi olla yhden tapaamisen pituinen. Kokoonnumme yhteen, istuudumme alas ja keskustelemme sovitusta aiheesta. Piiritapaamisten jälkeen vaellamme, eli tutkimme ja kokeilemme keskustelun aikana syntyneitä oivalluksia arjessamme. Mielitekopiiri voi muodostua myös pitemmän kaavan mukaan, ja silloin siihen kuuluu neljä tapaamista. Piirit 1-3 toteutetaan viikon välein, joiden jälkeen vuorossa on vaellus. Vaikka neljäs, viimeinen piiri on vapaaehtoinen, juuri se on kokoava ja usein vaikuttavin kaikista. Parhaan kokemuksen saat osallistumalla matkan kaikkiin vaiheisiin. Toteutamme piirit joko kasvotusten tai verkossa.

OHJEET VIDEOPIIREIHIN

Saat osallistumislinkin sisältävän kutsun Teams-tapahtumaan sähköpostiisi.

Tule paikalle hyvissä ajoin, jotta pystyt rauhassa syventymään aiheen äärelle. Videopalaverilinkit avataan 10 min ennen piirin aloitusta. Muistathan laittaa mobiililaitteesi äänettömälle ja pois käden ulottuvilta, kun saavut Mielitekopiiriin.

Keskustelu on parhaimmillaan, kun voimme kohdata toisemme kasvokkain. Pidäthän siis kameran auki mahdollisuuksien mukaan. Mikrofonisi voi olla suljettuna silloin, kun et itse aktiivisesti osallistu keskusteluun. Kannustamme osallistumiseen! Voit pyytää piirin aikana puheenvuoroa tekemällä kädennoston.

Tärkeintä on varustautua avoimella ja rohkealla mielellä.

MIELITEKOPIIRIN VALMENTAJAT

Ota yhteyttä ja kysy meiltä lisää mielitekopiiristä.

Liisa Pietikäinen kasvokuva

Muutosvalmentaja
Liisa Pietikäinen
P. 044 718 2098
liisa.pietikainen@kuopio.fi

Matti Halmetvaara kasvokuva

Muutosvalmentaja
Matti Halmetvaara
P. 044 718 2094
matti.halmetvaara@kuopio.fi